Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A mellékutcákban még mindig 30-40 centis a hó: megvárják, míg elolvad?

Szeged - Február 3-a óta annyi hó esett Szegeden útjaira, amennyiből 111 focipályát egy méter vastagon lehetne beborítani. A teljes hóeltakarítás több száz millió forintba kerülne.
A megfagyott hó hangosan karistolta Suzukink alját, miközben a Mars tér mögötti Csemegi utcára kanyarodtunk. Az átlagautók 15–17 centis hasmagassága kevés a mellékutcában összegyűlt hó leküzdéséhez. Hétfő óta nem havazik, mégis sok helyen síparadicsomra hajaz a táj. A gyalogosokat is próbára teszi a hóhelyzet: a Károlyi utcai élelmiszerüzlet oldalában vastagon megmaradt a fehér lepel, a zebrákon sem egyszerű átjutni. Az időjárás az elmúlt napokhoz képest kedvezőbb, mégis sokaknak úgy tűnik, senki sem takarít. Mire vár a hókotró?

Havas szegedi mellékutcák. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A járműveink mozgását GPS rögzíti, az adatok visszakereshetők. Február 3-án reggel 5 centiméter alatti hóvastagságnál megkezdtük a kiállást. Azóta folyamatosan dolgozunk – mondta Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a közgyűlési rendeletben foglaltak szerint 20 centiméter hó fölött nincs 24 órás időkorlát az eltakarításra, mert az ilyen helyzetet rendkívülinek tekinti. Ráadásul technológiailag és pénzügyileg lehetetlen a kivitelezés. Összeszámoltuk: Szeged több száz utcájából mindössze 95-ben határidős a hókotrás.

Hétfőtől újra fizetős a parkolás

A rendkívüli hó miatt egy hétig ingyen parkolhattak Szegeden az autósok. A Szegedi Közlekedési Társaság tájékoztatása szerint február 13-án, hétfő reggeltől a közterületi fizetőparkolók a megszokott módon, díjfizetés ellenében vehetők igénybe.

– 1400 utcát, 520 buszmegállót és több mint 2 millió négyzetméter útfelületet kezelünk. Számításaink szerint a lehullott 37 centiméternyi hó 777 ezer köbméternyi fehér leplet jelent, amely elég lenne 111 focipálya egy méter vastag befedésére. A rakpartra két éjjel 10 útszakaszról 23 géppel lehordott 12 ezer köbméter hó költsége 6 millió forint volt. Ha a teljes hómennyiséget elvinnénk, az 389 millió forintba kerülne – hangsúlyozta a cégvezető, hozzátéve, hogy a rakpart már betelt, és csak éjjel lehetne dolgozni, hónapokig.

Megtudtuk, hogy az elmúlt 5 napban 46 millió forintba került a hókotrás: 90–104 fő kézi munkaerővel, sofőrök, diszpécserek 2 műszakban, külső vállalkozók megfeszítve dolgoztak a most látható eredményért. Február 3-a óta 4545 kilométert futottak a környezetgazdák gépei, és 980 kilométert az alvállalkozók munkagépei. – A lakóutakon, ahol parkolók, illetve kocsibejárók vannak, nincs hová deponálni a havat. Nappal dugót okozunk, este betemetjük a parkoló autókat. Ekkora mennyiségű hónál a kotrás helyigényes, számos utca erre alkalmatlan. Keddre – a havazást végét követő napra – a gyűjtő- és tömegközlekedést biztosító utakat járhatóvá tettük. Szerdától pedig megkezdtük a lakótelepi és városrészi utak tisztítását – mondta Makrai László.

Havas szegedi mellékutcák. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Kiemelte, az I–III. útkategóriában felsorolt 95 utcán kívül csak „a személygépkocsival történő járhatóságot" kell biztosítani – a kukásautók már minden utcát lejártak. Emlékeztetett: a város 6 éve állandó összeggel, 26 millió forinttal támogatja a hóeltakarítást, az eddigi 5 nap munkája 46 millióba került, ami a környezetgazdálkodási cég büdzséjét terheli.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. abcdef 2012. február 13. 16:44
  „A villamos megállók esőtetője alatt padmagasságig odalapátolták a havat, például a Centrum áruháznál, de másutt is. Dolgoztak vele, de ezzel az erővel akár jól is dolgozhattak volna.”
 • 85. husi 2012. február 13. 15:54
  „MAximálisan felháborító, hogy a főbb útvonalakon eltakarítják a havat, de a kisebb jelentőségű utakat nem. A járdákon gyalogosok járnának, ha tudnának, de csak botladoznak, és csúszkálnak, esnek-kelnek (pl. Rókusi körút járdái) De a kerékpárutakon kerékpároznának is (azok az emberek, akiknek nincs pénzük a méregdrága buszjegyre!!!!!), az autóútról elkotort havat a bicikliútra tolták rá, hogy az autósok nyugodtan tudjanak pöffeszkedni! Köszönjük!!!”
 • 84. Agáta 2012. február 13. 15:39
  „Nemcsak a buszok csúszkálnak, hanem az utasok is, a trolin. Valami nagyeszű a használt Mercedes trolit (tegnap utaztunk vele) úgy újította fel, hogy az utastér padlóját linóleummal burkoltatta (hogy még a németek küldték így, vagy nálunk követte ezt el valaki, rejtély). Recés talpú bakancsban és csizmában voltunk. A troli elindult, mi még nem tudtunk addigra leülni (több felszálló nem lévén). Bőrönddel, szatyorral korcsolyázhattunk és zuhantunk az ülésre, szerencsére oda, mert valahogy sikerült korcsolyázva oda érni, de nem sokon múlt az elesés. A Klauzál téren a vörös kövek közt a díszítő tojáshéj színűn is megcsúsztunk még a havazás kezdetén. A Nagyállomás előtt pedig a villamos megálló járdája túl keskeny (aki tervezte, biztosan nem nézte meg az utasforgalma, naná, ő autóval jár). Mire oda értünk, befutott a pesti vonat. Tele volt a peron diákokkal, alig lehetett leszállni, mellettük el nem fértünk, próbáltunk köztük az épület felé haladni. A padok és a közéjük felhalmozott hó állta el az utunkat. Több fiatal felugrott cipőstől az új padra. Mi meg csomagokkal megrakodva másztuk meg a csúszós hódombot. A bőröndöt gurítani az épület előtt a sok hó miatt nem lehetett. Megálltunk az épületben fent a kőkorlátnál, néztem a bejövő embereket és láttam, hogy egy idős férfi kint a csúszós jeges havon csomagokkal a 2 kezében elvágódott. USA-ban már kérné a kártérítést, az biztos. Ja igen, az állomáson senki nem szól rá a még mindig bagózókra. Hajléktalanok (kb. 6-an, erre telik nekik) álltak a peronon, vígan fújták a füstöt a vasutasok szeme láttára. A türelmi idő a büntetésre vonatkozik, nem a bagózásra!”
 • 83. SP 2012. február 12. 21:33
  „Mi van ha
  véletlen katasztrófa történik?
  Már ez a hómennyiség is bénulást, káoszt okozott.

  Átkosban
  mozgósították a magyar és szovjet katonákat is, gépeket is.

  Volt polgári védelem.
  Igaz sztrájk, téli munkát kenyeret séta nem volt. A magán és az állami gépeket Tsz traktorokat stb. nyilvántartották, szükség esetén mozgósították.

  A nagy diákok
  a kötelező közmunka programban most kiélhették volna magukat.
  Fűtött előadókban
  éjszakai éhségsztrájkolók is demonstrálhattak volna a hólapát mellett.”
 • 82. Moon 2012. február 12. 20:33
  „Még valami, hogy a cikk címére válaszoljak: Igen megvárják, míg elolvad.”
 • 81. Moon 2012. február 12. 20:32
  „A cikk lényege: A környezetgarázdálkodási Kht. nagyjából ennyit tud és kész. Tetszik vagy nem nesztek.
  Még szerencse, hogy nincs nagyobb tél, mert akkor a városnak és lakosságának reszeltek.
  Nem tud a Kht. ekkora hómennyiséggel mit kezdeni. Nem szégyen az őszinteség. Nincs erre megfelelő eszközparkja. Ennyi.”
 • 80. SP 2012. február 12. 19:37
  „Nem kell panaszkodni!

  Kell a pénz másra.
  Cserébe itt lesz a legnagyobb tűzijáték az ünnepnapokon.”
 • 79. MámegintKamu 2012. február 12. 12:49
  „" 389 millió forintba kerülne - hangsúlyozta a cégvezető, hozzátéve, hogy a rakpart már betelt, és csak éjjel lehetne dolgozni, hónapokig."
  Hát persze ez Makrai hónapokig akar ezen dolgozgatni 400 millióért amikor addigra valószínű a 80% elolvadna és persze a pénz is eltűnne munka nélkül!! Erre nincs valami biológiai fegyver kedves okoska professzor?? :) :) v. lehet hogy az előző munkahelyéről hozott valami használható szakmai tudást??
  " 5 nap munkája 46 millióba került, ami a környezetgazdálkodási cég büdzséjét terheli"
  Már megbocsásson a fityeszess pártkatona Úr ezért a nevetséges munkáért még pénzt is fizettek? Remélem rengeteg szellemi munkás dolgozott gondolatban a helyzet megoldásán hihetetlen prémiumokért v. 10 diszpécser irányította a szerencsétlenkedő IFA-st pl.: Józsi mért nem haladsz még a Rókusin is van hó azt fordulj a TESO felé v. hasonló. Azért Én megkérdezném a környezetgazda vezéreit mire költöttek Ők 46 millió Ft-ot???????? Vannak ott szakemberek v. minél hülyébb annál jobb vezető csak éljen a fidesz a többi majd megoldódik!!?? :(:(:(
  Gratulálok!!!”
 • 78. Kutya11 2012. február 12. 11:40
  „TÉL van bármilyen furcsa is, esik a hó és hideg van. igaz h ennyi hó csak nagyon ritkán esik és azzal párhuzamosan átlag -15 C fok 25 éve volt utoljára kb. Valljuk be csendben, elszoktunk tőle.
  Szóval először söprögessen mindenki a saját háza táján, aztán mutogasson csak.
  A VOLÁN felkészült-e? Igen?! Akkor miért járnak a buszok NYÁRI GUMIVAL?????? Persze h kipörög az egyetlen hajtott hátsó tengelye a mediterrán csuklós busznak. Ez közúti veszélyeztetés! Megjegyzem kedves honfitársaink nagyobb része sem szerel át téli gumira. Norvégiában, Svájcban leveszik a rendszámot azonnal. Majd be lehet fizetni a bírságot. A francia AKA az M5-ösön nem <moderálva> tiszta sóval dolgozik, van pénze. Jó dolga van nincs csatornafedlap, fekvőrendőr rendőrnő de kanyar se nagyon, meg fű se nő...”
 • 77. npetra 2012. február 12. 09:26
  „Miért nincs pénz?! Hangzik ismét a kérdés. A Szeged belvárosában élők, ahogy én is, egy évre megváltott parkolási matricával rendelkeznek. Odafizetjük érte a rengeteg pénzt, de a parkolási társaság munkatársai (akik a jegyeket nézik) vagy más alkalmas személy miért nem dúrja el a havat, illetve évszaktól függően a rohadt falevelet?! Hogy van az, hogy a Környezet Gazdálkodási Kht. munkatársai, röviden az utcaseprők, csak Újszeged gazdag részén sepregetnek?! De ott aztán glancba vágják az egész környéket, a járdától kezdve a kocsi parkolókig?! Nem a belvárost kellene kicsinosítani? Hisz a sok túrista és az ott lakók, valamint a munkahelyek is ott vannak? A Bartók Béla téren az ott lakók sem tudnak beállni. Aki nem ment el a havazás alatt, vagy ásott magának helyet azt abban a pillanatban elfoglalják. A boltosok az utca közepére teszik le a kocsijukat. Csak egy sávban járható az egyébként is szűkös utca, valamint a Zeneiskola utcája! Miért fizetünk akkor a parkolásért rengeteg pénzt oda?! Elvárnánk mi is valamit cserébe. Mondom: hókotrás, rohadó lehullot levél eltakarítás. Vagy legalább hogy a kisebbség ne a seprű nyelén támaszkodjon. Mi is érünk annyit, mint az Újszegedi nép!”
 • 76. Tope2006 2012. február 12. 08:58
  „Érdekes ez a mi városunk. Megyeszékhely és ennyi hozzászólás után sem foglalkozik senki az emberekkel akikből a város él. Ez iszonyatosan szomorú és megalázó ránk adófizetőkre nézve. 85 éves nagyszülőm a kutyájával különbül bánik. Azt meg felesleges írni hogy fidesz így fidesz úgy. Ugyanez volt más vezetés alatt is nem mellesleg a város fő sem fidesz ember. Azt kéne már észre venni, hogy neki nincs itt keresnivalója. Egy hasonló korú városatya ilyen rossz hóhelyzetben megfogná a lapátot és példát mutatna. A rabokat emlegetitek és az a sok vásorházi léhűtő aki retye-rutya címen melegszik a túlfűtött irodáiban és bámul ki a buta hozzá nem értő fejéből. Azok tán helikopterrel mennek dolgozni. Tehát a város vezetői a saját dolgozóit is sz...ba nézi. Nahát szerintem meg azt a 600 főt kellene kizavarni havat túrni a belvárosban. Nem mellesleg ha ilyen a közlekedés a városvezetés azon irodáján dolgozók sem végzik a munkájukat akiknek a házak előtti tisztaságot kellene ellenőrizniük. Ugyanis ha pl.-ul kimerészkedne pl. egy alsóbbrendű utcába ellenőrizni amíg oda eljutna a márkás tipegőjébe, közben kiszabhatna pár milliós bírságot a város útszakaszaira amik nincsenek takarítva. De gondolom ez már vis-major lenne. Pedig abból a pénzből főállású hótakarítókat lehetne hatékonyan alkalmazni.”
 • 75. npetra 2012. február 12. 08:51
  „Nagymamám Petőfi telepen lakik, közvetlen az iskola melleti utcában. Tegnap ( a nagy hóhelyzet után először) megpróbáltam bemenni hozzá autóval. Íme a helyzet: a 30 centis hó egy nyomvágányon ki van taposva. Az útról letérni vagy kikerülni a szembe jövő autóst nem lehet. Nem is lehetséges, hiszen nincs az az autó aki a már többszörösen megfagyott és megmerevedett hóbuckába be tudna hajtani. Odaérek a házhoz, látom hogy magamnak kell egy helyet ásnom, mivel az út közepén nem maradhatok. Szerencsére forgalom épp nem volt. 20 perces lapátolás után még sehol nem tartottam, mondom magamban csak az eleje ha bent van már az is haladás. -> nem ment be, össze vissza csúszkáltam. Mondom drága mamimnak, láttam mamám minden rendben van nálad, de én ide nem tudok bevergődni. Inkább felhívlak telefonon.
  Ebből a kisregényből csak annyit akartam kihozni, hogy Szeged tényleg "félreeső" utcái hókotrót nem láttak az egész havazás alatt! De ha egyszer, ne adj´ Isten, a mentőnek kellett volna bemennie oda?! Szóval döbbenet. Megvárja mindenki míg elolvad?!”
 • 74. öregvegyész 2012. február 11. 22:57
  „Ma voltam a Mars-téren.A körúti busz és troli megállóig eljutni felszállni életveszélyes!!!!!!!!! Nem akarok senkit bántani. Ezt nem lehet épp ésszel megérteni ami ebben a városban történik!!!!!!!!”
 • 73. tom_peris 2012. február 11. 22:30
  „nem kell aggódni.. annyi biztos hogy előbb utóbb el fog olvadni...
  ha valaki nem tud autóval közlekedni akkor gondoljon bele hogy mennyibe kerül a benzin...”
 • 72. Agáta 2012. február 11. 21:56
  „" Nagypostát ostromló szoláriumos brigád" hát ez jó, purgator, gratulálok! :-) :-)
  Szerte a városban szintén nincsenek takarítva a kisebb utcák, Makkosházán csak az, ahol a troli jár.”
 • 71. Queenmargareth 2012. február 11. 21:24
  „67. Vikawa 2012.02.11. 19:09
  aranyom, én többször felajánlottam, ha adnak lapátot, csak olvasni is kellene.”
 • 70. purgator 2012. február 11. 21:10
  „Miért nincs pénz? Ha a ki tudja kit szolgáló luxus díszkövezés helyett - melyet féléven belül újjá kellett varázsolni pl. a Getenberg utcában - gondoskodnának az egész város járhatóságáról, senkinek nem fordulna meg a fejében, a mire fizetek én itt adót kérdés. Hol végzi az a rengeteg pénz pl. amit egész éveben parkolásért szednek be a legkisebb szolgáltatás nyújtása nélkül. Vagy a mikuláscsomag osztogatók ilyen sokba kerülnek? Hol van most az egész évben, minden hónapban egyszer a Nagypostát ostromló szoláriumos brigád? Ne segílykét fizessenek, közmunkabért és legalább látna érte valamit aki finanszírozza, az adófizető is.”
 • 69. mezopeti 2012. február 11. 19:15
  „lyenkor mindig kétségem támad az adófizetési kötelezettség felöl. Sosem elég?
  A legolcsóbb az lenne, ha minden autósnak kiutalnának 4-5 évente egy hóláncot.
  Töri a havat és még halad is. A többi pedig az idő dolga.”
 • 68. lippe_kriszta 2012. február 11. 19:14
  „és a polgármester baktói palotájánál ugye fekete az aszfalt?”
 • 67. Vikawa 2012. február 11. 19:09
  „Ha mindenki csak annyi lapát havat dúrna el amit itt <moderálva>....már rég nem lenne gond a HÓ!!!!!!!!”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi élelmiszerekre fókuszál a Keresd a helyit! kampány

A megkérdezettek több mint kétharmada szerint a lakóhelyünk közelében termelt élelmiszerek vásárlásával óvjuk a munkahelyeket és jobb minőségű termékekhez is juthatunk. Tovább olvasom