Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A mentőzés hivatás, nem pénzkereset

Szeged - A fiatalt a kíváncsiság és a szakmai tapasztalatszerzés, az időset az állandóság és a kiszámíthatóság vonzza és tartja meg a mentőknél. Szégyen, milyen keveset keresnek rengeteg és felelősségteljes munkával, de nem cserélnék el hivatásukat.
Még meg sem született a szegedi mentőállomás legfiatalabb munkatársa, amikor a leghosszabb ideje szolgáló már életeket mentett. A mentőkről írt sorozatunk utolsó részében egy pályakezdővel és egy régi dolgozóval beszélgettünk a szakmáról, amely inkább hivatás, mint pénzkereset.

Varga András mentőápoló fél éve dolgozik. A 22 éves fiatalember orvosi egyetemen tanul, mellette vonul, szabadidejében. – Több ismerősöm mesélt a mentőzésről, és egyszerűen megtetszett – mesélt arról, miért jelentkezett. Hozzátette, főleg tanulmányaiban jelent ez nagy segítséget. Mivel a sürgősségi ellátásban szeretne majd elhelyezkedni, kiválóan tudja fejleszteni gyakorlati tudását. Emellett a stresszhelyzeteket is szokja – még akkor is, ha őt nem életveszélyes helyzetekhez küldik.

Kolozsvári István és Varga András ápolók. Fotó: Schmidt Andrea
Kolozsvári István és Varga András ápolók.
Fotó: Schmidt Andrea

– A munka fárasztó, de mindenki nagyon segítőkész. Nemcsak új kollégákat, új barátokat is szereztem itt – mesélte a fiatal mentőápoló, aki azt sem tartja kizártnak, hogy végül itt is marad.

Lezárult a gyűjtés

A Délmagyarország és a Délvilág az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete számára gyűjtött közel 3 héten keresztül adományokat, hogy egy mindennap használt készüléket, egy hordozható lélegeztetőgépet tudjunk vásárolni számukra. Az összegyűlt pénzt szombat délelőtt, a Mentők Napja szegedi rendezvényén, a Rákóczi téren adjuk át.

– A fiatalok között nagy a cserélődés, de aki 5 évet lehúz nálunk, az általában marad – mesélt tapasztalatairól Hangai József, a szegedi mentőállomás vezetője. – Mi vagyunk azok, akik először találkozunk a beteggel. Akkor, amikor a legjobban várja a segítséget. Mi mentjük ki őket, és hozzuk ki az életveszélyes állapotból. Ez adja azt az érzést, hogy fontos, amit csinálunk, és ezért nem számít, mindezt mennyiért.

Kívülállóktól gyakran hangzik el a mondat: ennyi munkát ennyi pénzért én soha nem vállalnék. Ismert a menődolgozók alacsony bérezése, mégis megdöbbentő volt hallani a 30 éve mentőző Kolozsvári Istvántól: „éjszakákkal, hétvégékkel megvan az 100 ezer forint felett is". Mégis maradt – mindig másért.

– Szó szerint az utcáról estem be annak idején – mesélte. – Nyitva volt a kapu, hát bejöttem. Azt kérdezték egyből, mikor tudok kezdeni. Először a kíváncsiság hajtott, szerettem volna belelátni, mit csinálnak a mentők. Aztán a dologból szerelem lett, most pedig az állandóságot és a biztonságot jelenti az életemben.

Az 52 éves mentőápoló 27 évig rohamkocsizott, vagyis a legsúlyosabb esetekkel találkozott. Azt mondja, az égési sérültek maradtak számára a legemlékezetesebbek. Az életveszélyes égési sérülteknél nincs legtöbbször remény.

– Minden kemény történetet magunkban kell feldolgoznunk. De tulajdonképpen tudjuk, mit vállaltunk, amikor ide jöttünk – mosolygott.

Olvasóink írták

 • 10. polo 2013. május 13. 07:07
  „Tisztelt szegedivagyok
  A beteg ellátás csorbát e miatt nem szenved. Kollégáim és én a helyszínen a legjobb én úgy gondolom Európában a legjobb ellátást biztosítjuk a betegeknek.
  " jó ez nekünk, laikusoknak????" szerintem mind a két oldalát meg kell ismerni az éremnek, és innen látszani fog azon kívül, hogy a munkánk nagy stresszel jár még néha egymással is " birkóznunk kel" ezért kéne egy mentálhigiénés szakember minden mentőállomásra szerintem.”
 • 9. szegedivagyok 2013. május 12. 15:59
  „3. polo 2013.05.10. 09:10

  részben ismét igazad van,azonban megint csak a házon belüli veszekedésről írsz. jó ez nekünk, laikusoknak????milyen képet kap az OMSZ-ról, aki szerencsére még nem találkozott veletek?Felmerül a kérdés: megfelelő ellátást kap a mentőktől, aki a "kezetek közé" kerül?

  A te és kollégáid mostani és korábbi kommentjeiből nem az jön le, a fenti kérdésekre az elvárt válasz érkezzen.”
 • 8. Kraivan 2013. május 11. 00:09
  „"A mentőzés hivatás, nem pénzkereset"
  Gondolom a bank szívesen elengedi a hitelt, vagy jó sok kenyeret lehet venni, meg gyereket nevelni köszönömből.

  Mondjuk a politkus meg "Köztiszteletnek" örvendő személy. Miért nem érik be azzal?”
 • 7. Roland1000 2013. május 10. 21:22
  „"A mentőzés hivatás, nem pénzkereset"

  Azért ezt nem emlegetném a helyükben sokszor, mert egyesek ezt hajlamosak ám komolyan venni, aztán a végén még fizetést sem kapnak.”
 • 6. szendeszűz 2013. május 10. 20:02
  „Kedves polo, azt hiszem, Önnek lenne leginkább szüksége mentálhigiénés szakemberre. Ugyanis nem túl etikus dolog "kibeszélni" a saját munkahelyi problémáit, és más munkakörben dolgozókat ilyen módon kigúnyolni. De semmi gond, az IQ idővel talán emelkedni fog......”
 • 5. szandokán 2013. május 10. 13:22
  „Azt a föcimet szivesebben látnám,hogy a politizálás hivatás de nem jár érte kereset.”
 • 4. Srác20 2013. május 10. 13:07
  „Minden tiszteletem az Övék!”
 • 3. polo 2013. május 10. 09:10
  „Pedig kéne az állomásokra egy mentálhigiénés szakember mert sok konfliktus adódik a mentőzés során és a felgyülemlett feszültséget egymáson vezetik le sok ápoló nem szeret dolgozni x.y. gépkocsivezetővel vagy fordítva, egymást <moderálva>egetik, nem beszélve a szolgalatvezetőkről.”
 • 2. Dizel 2013. május 10. 08:56
  „Tisztelet nekik!! Nagyon nagy emberek :)

  "- Az állomáson nem dolgozik pszichológus. Minden kemény történetet magunkban kell feldolgoznunk. De tulajdonképpen tudjuk, mit vállaltunk, amikor ide jöttünk - mosolygott."

  Egymással is meg lehet beszélni...”
 • 1. Lokálpatrióta 2013. május 10. 07:49
  „Minden tiszteletem az övék!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 ezres bírság jöhet a 47-es úton

Sebességmérésnél lakott területen belül 30, lakott területen kívül már 60 ezer forint a bírság, ha a "Gyermekek" tábla mellett nem lassítunk 30-ra. Tovább olvasom