Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 3°C Még több cikk.

A mérőórák összes költségétől megmenekül a fogyasztó

Szeged - A jövőben a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség a szolgáltatókat terheli. Az intézkedés minden típusú mérőórát érint, és a lehető leggyorsabban kívánják bevezetni.
A jövőben a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költséget az energiaszolgáltatóknak kell állniuk – közölte Németh Szilárd, a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport vezetője. – Azt tapasztaltuk, hogy tulajdonjogi problémák vannak. Például ha a mérőóra a szolgáltató tulajdona, akkor miért kell érte fizetni annak, aki a szolgáltatást igénybe veszi? Ezért úgy döntött a kormány, hogy a mérőórákkal kapcsolatos összes felmerülő költség ezentúl a szolgáltatókat fogja terhelni – mondta.

A politikus közölte: az intézkedés minden típusú mérőórát érintene, és a lehető leggyorsabban kívánják bevezetni azt. Az erre vonatkozó jogszabály azonban még nem jelent meg, így az energiaszolgáltatók egyelőre nem tudják, hogy ez mekkora bevételkiesést jelent majd számukra, illetve ezt a hiányt miből fogják kipótolni.

A fogyasztónak leggyakrabban vízmérőóráit kell cseréltetnie a lakásában, amit a mérésügyi törvény ír elő: a főmérő hitelességi idejét 4 évben, a mellékmérőét 8 évben határozza meg a jogszabály. 2012. szeptember 1-jéig a mellékvízmérők hitelességi ideje még csak 6 év volt. – Főmérők a családi házaknál, a közületeknél és a gazdálkodó szervezeteknél, mellékvízmérők tipikusan a társasházaknál, illetve az épületben lévő üzletekben vannak. Hitelességéről mindig a tulajdonosnak kell gondoskodni: a főmérő tulajdonosa a társaság, a mellékmérőé a felhasználó – közölte a Szegedi Vízmű Zrt. A főmérők cseréjét négyévenként eddig is díjmentesen végezték el, ám a mellékmérőkért fizetni kell. – Főmérőkből évente átlagosan 8000 darab cseréjét végezzük el. A mellékvízmérőket 2011-ben és 2012-ben cseréltük tömegével, társaságunk a felhasználók megrendelésére 5876, illetve 5067 mellékvízmérő cseréjét végezte el. Ezen időszakban 4947, illetve 2148 esetben a felhasználók más vállalkozással cseréltették ki mellékvízmérőjüket társaságunk helyszíni ellenőrzésével. 2012-ben a mellékvízmérők időszaki cseréjének díja áfával 6060 és 7480 forint között volt – tájékoztatattak.

Újabb roham a rezsifronton: a szolgáltatóknak kell állniuk minden költséget. Fotó: Karnok Csaba
Újabb roham a rezsifronton: a szolgáltatóknak kell állniuk minden költséget. Fotó: Karnok Csaba

– A távhőszolgáltatásban alkalmazott melegvíz-mérők szintén a fogyasztók tulajdonában vannak, így azok cseréjét ők fizetik. Lakásonként egy darab melegvízóra-csere esetén az anyagdíj 7460 forint, a munkadíj 6930 forint, amihez jön a 4100 forintos plombázási díj. Idén december 31-éig 2288 melegvíz-mérő hitelessége jár le, jövő december 31-éig 4126 darabé – mondta Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. – Ha valaki ugyanabban az időpontban cserélteti le vízóráit, illetve ha egy társasházban többen összefognak, hogy egyszerre cseréltetik le a mellékmérőket, a munkadíjból és a plombálás árából kedvezményt kapnak – mondta egy szegedi víz- és központifűtés-szerelő mester.

A villanyóra 10 évig minősül hitelesnek. Ha gyanítjuk, hogy nem mér pontosan, kötelesek vagyunk jelezni a szolgáltatónak, amely 15 napon belül a mérőeszközt megvizsgálja. Ha az ellenőrzés kérése nem volt indokolt, nem igazolható, hogy az óra a hibahatárokat átlépi, akkor a helyszíni ellenőrzés költségeit a fogyasztó köteles megtéríteni. Ez az EDF DÉMÁSZ-nál 26 ezer 590 forintba kerül. A villanyórákkal kapcsolatos egyéb munkálatokért is fizetni kell, amelynek az ára 8 és 12 ezer forint között van – ha azonban csak a hitelesség lejárta után kell cserélni 10 év után, azért nem számítanak fel pénzt. A gázórákat szintén tízévenként kell újra hitelesíteni, a cserélendő gázmérők éves mennyisége hozzávetőlegesen 60-80 ezer a GDF SUEZ teljes szolgáltatási területén – a csere azonban eddig is ingyenes volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálódik a gyámhatóság a hasba rúgott kisfiú családjánál

Csütörtökön látogatta meg a hasba rúgott kisfiú családját a gyámhivatal és a családgondozó munkatársa, hogy környezettanulmányt készítsenek. Tovább olvasom