Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

A mesterképzésről

Diákokat is bevonnak a képzési struktúra kialakításába, pontosabban a mesterképzés részleteinek kidolgozásába a Szegedi Tudományegyetemen – jelentette be Szabó Gábor rektor.
Eddigi történetének legnagyobb léptékű átalakulását éli a hazai felsőoktatás. Megváltozik a képzés szerkezete, azaz jelentkezni alapképzésre lehet, hat (esetenként nyolc) szemeszter után a négyszer (esetenként kétszer) fél év mesterképzés következik, a harmadik fokozat pedig a doktori képzés.

A korábbi 214 főiskolai és 199 egyetemi szak helyett mindössze 101 alapszak és körülbelül 200 mesterszak indul. Ugyanakkor megfordul a képzés sorrendje: ezentúl a gyakorlati tudás elméleti megkoronázása a cél. Az alapszak elvégzése után – a tervek szerint – a diákok közel kétharmada elhagyja a felsőoktatást és elhelyezkedik a munkaerőpiacon.
A Szegedi Tudományegyetem is igazodni kíván a munkaadók kívánalmaihoz, a munkaerőpiac igényeihez – jelentette ki az új évet indító sajtóbeszélgetésen Szabó Gábor rektor. Éppen ezért az eddigieknél is gyakorlatorientáltabb lesz a képzés a szegedi egyetemen.
Az állam által finanszírozott mesterképzési szakaszra jelentkezni várhatóan az egyetemisták egyharmadának nyílik lehetősége.

Ugyanakkor tanári képesítést csak a mesterképzésben lehet szerezni. E második fázis, vagyis az elitképzés részleteinek kidolgozása már elkezdődött. E munkába az egyetemi-főiskolai hallgatókat is bevonják a Szegedi Tudományegyetemen – jelentette be a rektor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisnak látszó tízezressel fizettek Szegeden

Hamisnak látszó tízezer forintos bankjeggyel próbált fizetni egy vevő a hét végén Szeged egyik… Tovább olvasom