Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

A Met tizenegy előadását adja a Belvárosi

Szeged - A New York-i Metropolitan Opera előadásait idén már 54 ország 1600 mozijában közvetítik a HD-live projektben. Október 15-étől a Belvárosi mozi közönsége is 11 produkciót láthat.
Újabb országok, többek között Izrael, Kína és Oroszország is csatlakozott a Metropolitan Opera HD-live közvetítéssorozatához. Így ebben a szezonban már 54 ország 1600 mozijában és színházában követhetik a műfaj szerelmesei a New York-i opera-előadásokat. A közvetítések a megszokott 19 óra helyett idén 5 perccel korábban, 18.55-kor kezdődnek. Kivételt jelentenek majd a Wagner-sorozat „maratoni" előadásai: például február 11-én Az istenek alkonya 18 órakor kezdődik, és majdnem fél 1-ig tart a közvetítés.

Szerencsétlen baleset érte a Met zeneigazgató-karmesterét, James Levine-t. Az élő legendaként tisztelt dirigens csigolyasérülést szenvedett, így le kellett mondania az őszi előadások vezényléséről. Amíg Levine felépül, az olasz Fabio Luisit nevezték ki a dalszínház első karmesterének. A genovai születésű Luisi 2005-ben Verdi Don Carlosával debütált New Yorkban, majd számos további produkciót dirigált a Metben. Levine helyett ő vezényli a Don Giovanni premierjét és a Siegfried idei előadásait is. Ahhoz, hogy helyettesíteni tudja Levine-t, törölnie kellett fellépéseit Rómában, Genovában, Bécsben és San Franciscóban. Levine – aki épp negyven éve, 1971 óta meghatározó karmestere a Metnek – azt reméli, hamar felépül, és már januárban visszatérhet a Wagner-ciklus előadásainak dirigálásával.

Anna Netrebko Massenet operájában Manon szerepét énekli.
Anna Netrebko Massenet operájában Manon szerepét énekli.

A 2011/12-es szezonban 11 opera szerepel a Met HD-live sorozatának műsorán. A New York-i dalszínház hét új produkciója közt van egy világ- és két Met-premier is. A Belvárosi moziban október 15-én Donizetti Anna Bolenájával kezdődik a szezon. A ritkán látható bel canto operában Anna Netrebko énekli Boleyn Anna szerepét. Jekatyerina Gubanovát hallhatja a közönség Jane Seymour szerepében, VIII. Henrikként pedig Ildal Abdrazakov mutatkozik be.

Jegyek, bérletek

Az öt közvetítésre szóló kedvezményes bérletekből háromfélét kínál a Belvárosi Mozi. Újdonság a három előadásra szóló szabadbérlet: mindenki maga választhatja ki, hogy melyik közvetítést szeretné vele megnézni. Jegyek is válthatók 3500 forintért.

Október 29-én láthatja a közönség Mozart Don Giovannijának bemutatóját Mariusz Kweciennel a címszerepben; december 10-én Gounod Faustjának új színrevitelét Jonas Kaufmannal és Marina Poplavszkajával a főszerepben. Különlegességnek ígérkezik Az elvarázsolt sziget című barokk pasticcio világpremierje, amely Händel, Rameau és Vivaldi zenéjét a Shakespeare-komédiákkal ötvözi. A Joyce DiDonato, David Daniels, valamint Placido Domingo főszereplésével színre vitt produkciót január 21-én adják.

Robert Lepage rendezésében láthatja a közönség a Ring-ciklus utolsó két darabját is: november 5-én a Siegfriedet és február 11-én Az istenek alkonyát. Deborah Voigttal, Gary Lehmannal és Bryn Terfellel tűzik műsorra a két Wagner-operát. Szerepel a programban Massenet Manonja Anna Netrebkóval (április 7.), Philip Glass Gandhiról szóló modern operája, a Satyagraha (november 19-én), Händel Rodelindája Renée Fleminggel (december 3-án) és Verdi Ernanija (február 25-én). Az operavilág csillagait felvonultató sorozat április 14-én a Traviatával zárul – a Salzburgban már óriási sikert aratott modern rendezésben Natalie Dessay énekli Violettát, Matthew Polenzani Alfredót, Dmitrij Hvorosztovszkij pedig Giorgio Germont szerepét.

Olvasóink írták

  • 2. macs 2011. szeptember 27. 11:09
    „1. halmazallapot,
    bocs a megjegyzéért, de ha rajta múlt volna akkor lenne MET? Nem hiszem. :-(”
  • 1. halmazallapot 2011. szeptember 27. 09:55
    „Na akkor most a Sódart fikázók nyomhatnak egy köszönömöt! Lesz MET, úgyhogy nem lesz bezárva a veszteséget termelő mozi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorképződés-érzékelő és buszsáv Újszegeden

A Belvárosi híd újszegedi hídfőjénél telepített új lámpák miatt a hídról eltűnt a dugó. A tegnaptól üzemelő kereszteződés meglepte a közlekedőket. Tovább olvasom