Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

A miértekre keresik a választ a diák rokonai

Szeged - Zárkózott fiú volt az a 22 éves egyetemista, aki pénteken kiugrott a Károlyi-kollégium kilencedik emeletéről. Péter halála előtt mindenki megrendülve áll, diáktársai mécseseket gyújtottak az épület előtt. A fiú rokonai a miértekre keresik a választ.
Megírtuk: péntek délután kiugrott egy 22 éves egyetemista a szegedi Károlyi Mihály Kollégium kilencedik emeletéről. Azóta megtudtuk, hogy a fiatalembert Péternek hívták. A lapunk által megkérdezett kollégisták szerint Péter valószínűleg előre megtervezhette az öngyilkosságot, hiszen a szobájából is a mélybe ugorhatott volna. Ez esetben nem kellett volna a dohányzóhelyiség résnyire nyitható ablakán kipréselnie magát. A kollégisták alig ismerték a 22 éves fiút, aki elmondásuk szerint visszahúzódóan élt.

– Úgy tudom, hogy a természettudományi karra járt – mondta egyikük.
Péter egyik közeli ismerősétől megtudtuk, hogy a 22 éves egyetemista szülei évekkel ezelőtt elváltak, édesapja az Egyesült Államokban él. A fiú az édesanyjától a nagymamájához költözött, ő nevelte Kunbaján.

A kollégium lakóit mélyen megrázta az eset, már péntek este mécseseket gyújtottak az épület előtt, és fekete zászlót helyeztek ki a két bejárathoz. Ezen a héten rendezték volna meg a Károlyi-kollégiumban a Kopajt, vagyis a Kollégiumi Pajkosságokat, de információink szerint a tragédia miatt elmarad a rendezvény.

Fekete zászló és mécsesek a Károlyi előtt. Fotó: Frank Yvette
Fekete zászló és mécsesek a Károlyi előtt.
Fotó: Frank Yvette

– Sajnos nem álltam vele szoros kapcsolatban, de annyira azért ismertem, hogy elmondhassam: nagyon zárkózott, ugyanakkor jó eszű, életvidám fiatalember volt – tudtuk meg Péter egyik rokonától. – Halála előtt mindenki megrendülve áll, képtelenek vagyunk felfogni, a miérteket keressük. A hétvége miatt a rendőrség alig adott valami tájékoztatást, többet biztosan a héten tudnak majd mondani – mondta az elhunyt fiú rokona.

Az egyetemista lánynak szerencséje volt

A Kossuth Lajos sugárúton lévő Károlyi-kollégium két épületből, egy három- és egy tízemeletesből áll. Az ország egyik legnagyobb egyetemi kollégiuma több mint 800 férőhelyes, akkora, mint egy kisebb falu. Tavaly márciusban egy 20 éves diáklány kísérelt meg öngyilkosságot ugyanitt: kiugrott a háromemeletes épület legfelső szintjéről. Az egyetemista lánynak szerencséje volt, hiszen az ott álló biciklikre esett, s csak a lábfejcsontja tört el.

Az egyik közösségi portálon Péternek 52 ismerőse volt. Egy pókeroldalt jelölt meg érdeklődési területnek, sok olyan verset osztott meg ismerőseivel, amelyek alternatív költészettel, rapzenével foglalkozó weboldalról származnak. Utoljára áprilisban tett közzé információkat a közösségi portálon. Fényképet nem töltött fel magáról, ahogy a születési dátumán kívül más adatot sem. Utolsó üzenőfali bejegyzése a „Köszönöm" volt, éppen a születésnapján.

A rendőrség arról tájékoztatta tegnap lapunkat, hogy a 22 éves fiatalember halálának körülményeit továbbra is közigazgatási eljárás keretében vizsgálják.

A Szegedi Tudományegyetem a közigazgatási eljárás lezárultáig nem nyilatkozik az ügyről, a családtagoknak kifejezték részvétüket, a kollégium nevelőtanárai pedig az ott lakókkal foglalkoznak.

Hirtelen szívhalál a 9. emeleten

1996. december 11-én, éjfél előtt nem sokkal a Károlyi-kollégium 9. emeletén, egy háromfős szobában meghalt egy 19 éves egyetemista fiú. Az elsőéves, programozó matematikus Norbert a számítógépen dolgozott, s minden előzmény nélkül, egyik pillanatról a másikra rosszul lett. A soproni fiú a földre zuhant, hörgött, teste görcsbe rándult, szeme fennakadt. A kiérkező orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Halálát hirtelen szívhalál okozta. Az apa lapunknak úgy nyilatkozott akkor, hogy a fia nem ivott, nem dohányzott, nem volt gondja korábban a szívével. Az egyetem elkezdése előtt egy évvel teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, s egészségesnek találták.

Olvasóink írták

 • 5. Francois 2011. november 14. 19:14
  „Az elhunyt fiú nyugodjon békében.!!!
  Ez a szenzációhajhászat társadalma. Azt hiszem ez napjainkban vitathatatlan tény. A miérteket pedig mindannyian sejthetjük. Hisz már annyi mindent láttunk! Ha őszinte vagyok magamhoz, nincs olyan hír, ami meg tudna lepni. Már láttuk az afrikai csontsovány gyerekeket, katasztrófákat, gyilkosságot és öngyilkosságot, iskolai lövöldözést és ámokfutást.
  Éppen pár nappal ezelőtt jelent meg a hírportálokon a két öngyilkos lány közös története is. Hatalmas dobra verték az ügyet. Ebben csupán annyi a beteges, hogy az okokat soha nem fogják velünk közölni.
  Soha nem fogjuk megtudni, hogy mi vezette őket erre a tettre, pedig mennyivel fontosabb lenne az, hogy tudjuk, ismerjük meg az öngyilkosság okait, ezáltal közelebb kerülve a hatékonyabb megelőzéshez?! De nem ez áll a középpontban. Az áll a középpontban, hogy a Tv előtt ülők megkapják a napi hírt, amin aztán lehet majd csámcsogni. (elnézést a fogalmazásért)
  De valaki benéz a függöny mögé?

  Vannak olyan pszichológusok és pszichiáterek, akik szerint az öngyilkosságok médiában való szerepeltetése csak további öngyilkosságokat szül. Ebben nem kéne igazuk legyen, de sajnos igazuk van. Azonban én (laikusként) úgy gondolom, hogy nem azzal van a baj, hogy eljutnak a fülünkbe az öngyilkosságról szóló hírek. Sokkal inkább ennek a folyamatnak a mikéntjével.
  Igen is a média tartozna annyival a társadalomnak, hogy feltárja egy-egy hír mögött az okokat. Nem olyan okokra gondolok itt, hogy ,,Elhagyta a barátja" vagy ,,Megbukott az érettségin", mert úgy gondolom ezek csak utolsó cseppek egy mély pohárban. Kellene sokkal több cikk arról, hogy mi minden más van a mély pohárban. Őszintén kell magunknak válaszolnunk! Vajon mennyit tudunk a gyermekek bántalmazásáról? Mennyit tudunk a kirekesztettségről, a hajléktalanságról, az árvákról, a magányosan élőkről? Mennyit tudunk a válás káros hatásairól, az éhezésről, és a nyomorról úgy általánosan.
  Nem lep meg, ha a válasz: Semmit. Épp így nem tudunk semmit arról a folyamatról, ami egy öngyilkos agyában játszódik a gondolat megfoganásának pillanatától a tettig.
  Megelégszünk a felszínnel.Mi emberek mit tudunk? Taposni, bántani, kedvtelésből ölni, csak a saját érdekeinket nézni. Itt, így nem csoda, hogy ennyi öngyilkosság van.”
 • 4. bbyb89 2011. november 14. 18:18
  „Kérek mindenkit, hogy a gyászolókra való tekintettel ne szülessen meg több újságcikk és hozzászólás!”
 • 3. jozko 2011. november 14. 16:27
  „Az elhunyt fiú nyugodjon békében.
  Részvétem annak, aki szerette, akinek hiányzik.

  Az ujságírót ne hibáztassátok!
  Szó nélkül /tudósítás nélkül/ mésem mehet el a média egy ilyen eset mellett-
  és nem szerencsés dolog a rossz hírről tudósítani- sokféle érzékenységet felkorbácsol.

  A szomorú ténnyel pedig - túlzások és érzéketlenség nélkül - szembe kell néznünk.Mindenki levonhatja a maga tanulságát - és szélsőséges megnyilvánulások nélkül - szóvá is teheti.
  Ez nem kegyeletsértés.

  Vannak ilyen élethelyzetek, vannak ilyen családok - ilyen viszonyok között kell talponmaradnunk,
  élnünk, gyereket nevelnünk.
  Felelősséggel - magunkért és másokért.”
 • 2. Queenmargareth 2011. november 14. 11:39
  „Jó lenne, ha végre békében nyugodhatna halálában a fiú.
  A hozzátartozók pedig cikkek nélkül tudnának szintén békére lelni.
  Én követtem a cikkeket, hozzászólásokat, nem is igazán mertem írni hozzá, de hagyjuk pihenni most már...”
 • 1. pindla 2011. november 14. 11:09
  „Mi lenne, ha a sok találgatásból, félinformációból és távoli rokonok halvány emlékeiből nem pakolnátok össze hitelesnek szánt cikket? Már az előző cikkből is kiderült, hogy olyan sok téves infó van benne, amit még egy gyakornok újságíró sem engedhet meg magának.

  Gondolom valóban hiteles infókkal nem szolgáltok a szülőktől, mivel ők gyaníthatóan és érthetően nem nyilatkoznak, de ti csak nyomatjátok a szenzációhajhászást. Szégyen és gyalázat kedves nevedet vállalni nem merő "Munkatársunktól".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják a Sándorfalvi úti vasúti átjárót

Felújítják a Szegedet Csongráddal összekötő, Sándorfalva felé vezető 4519-es út Sándorfalvi úti vasúti átjáróját. Tovább olvasom