Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

A mindennapok ünnepe

A Stahl konyhája című tévéműsorból ismert mesterszakács, Buday Péter szombaton Szegeden dedikálta első szakácskönyvét. A rendkívül közvetlen, mosolygós séf mindenkit levett a lábáról, és bár most nem főzött, kedvenc téli levesének receptjét megosztotta velünk.
Buday Péter mesterszakács. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Libri könyváruházban dedikálta szombaton nemrégiben megjelent szakácskönyvét a Stahl konyhája mesterszakácsa, Buday Péter. Egy órát késett, mégsem haragudott rá senki. A mackótermetű mesterszakács jókedvű, hangos kezitcsókolomja után elnézést kért az érdeklődőktől. Elmondta, hogy több kilométeres dugóba került. Majd az udvarias gesztusok után leült dedikálni.

A szombat déli időpont ellenére sokan álltak sorba, hogy aláírassák Buday Péterrel a szakácskönyvet. A legtöbben már a karácsonyra készülve szerettüknek dedikáltattak. A mesterszakács szerint a könyv kifejezetten a háziasszonyok nyelvén íródott, és olyan receptek szerepelnek benne, amik gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Buday minden alkalommal meg is köszönte, hogy megtisztelték azzal: az ő könyvét választották ajándéknak.

A mesterszakács senkit nem engedett el egyetlen aláírással: mindenkit leültetett maga mellé, beszélgetést kezdeményezett, ezután pedig a szokásos „sok szeretettel" formula helyett néhány személyes mondatot írt a könyvbe. Egy hölgynek, aki elmesélte, bármit főzhet, mert párja nem szeret enni, a következő szöveg került: „Katinak azért, hogy férje, Endre is megszeresse az evést és az azzal járó egyéb örömöket. Mert az étkezés a mindennapok ünnepe." Vagy íme egy másik bejegyzés:
„Ritának szeretettel, hogy a következő sólet jobban sikerüljön."

Buday Péternek ez az első önálló szakácskönyve. – Eddig nem értem rá írni – magyarázta, miután egy órányi dedikálás után leültünk beszélgetni. A folyamatosan mosolygó séfet – mint mondta – egyáltalán nem fárasztják a közönségtalálkozók. – Minden alkalommal érdekes emberekkel találkozhatok. Arról nem is beszélve, milyen megható, amikor azt látom: rám várnak, miattam jöttek, és az én szakácskönyvemmel akarnak örömet szerezni valaki másnak. Nincsenek szavak, amikkel le lehetne írni ezt az érzést.

Karácsony közeledtével kíváncsiak voltunk: mi kerül egy mesterszakács ünnepi asztalára. A Buday család azonban hagyományőrző, így csupa olyasmi, ami máshol is: halászlé, töltött káposzta, kocsonya és libasült. A gyerekeknek néhány könnyebb fogás is – például sült hal és gesztenyével töltött pulyka – készül. Ez mind ott van az ünnepi asztalon? – kérdeztük hitetlenkedve.
– Hát persze! – válaszolt Buday Péter mosolyogva. Elvégre a karácsony háromnapos ünnep. Mégsem lenne jó, ha a végére éheznénk!


Buday Péter mézes tökkrémlevese

Igazi szezonális étel az, amelyet Buday Péter ajánl olvasóinknak. Elkészítése roppant egyszerű: egykilós sütőtököt megsütünk, majd leturmixolunk. A pürét lábosba tesszük, és hozzáadunk 2 deciliter tejszínt, 4 evőkanál mézet, egy csipet sót és egy liter húslevest. Mazsolával és corn flakes-szel megszórva tálaljuk. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaált fegyelmivel bocsátották el

Fegyelmi terhe mellett elbocsátották tegnap a szegedi rendelőintézetből Gaál Istvánt, az intézmény… Tovább olvasom