Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

A mindennapokban használt tudás

Regionális információs központtá alakítják a szegedi egyetem Dugonics téri központi épületét – jelentette be a magyar tudomány ünnepe alkalmából Szabó Gábor rektor. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában tegnap a regionális egyetemi tudásközpontok mutatkoztak be.
A sikeres jövő záloga: a tudomány művelése és kiemelt támogatása. Ezt az összefüggést állítja a közvélemény figyelmének középpontjába a tudományt ünneplő idei rendezvénysorozat. A több mint 460 programból Szeged is kiveszi részét. Az MTA szegedi területi bizottsága székházában október 27-én kezdődött és november 19-én fejeződik be a gazdag rendezvénysor.

A mikrofont mint stafétabotot adta tegnap egymásnak huszonöt tudós három órán át a SZAB-székházban, hogy láthatóvá tegye: mi a helye és dolga a tudásközpontoknak. Több mint harminc cég vesz részt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) három nagy, összesen 4,4 milliárd forint költségvetésű kutatásfejlesztési programjában. A gazdag példatárból csak ízelítőként említjük, hogy a Dél-alföldi Neurobiológiai Tudásközpont 35 kutatócsoport, vagyis 311 ember összehangolt munkáját igényli. Ugyanakkor egyetlen (többek között a szorongásos betegségek és a tanulást befolyásoló folyamatok gyógyszeres kezelését célzó) alprogramja alig egyéves működésének eredménye: három új termék, négy szolgáltatás, hét új technológia, két új prototípus, egy új hazai szabadalom, 60 hazai és 57 nemzetközi publikáció, 21 egyetemi hallgató és 51 doktorandusz aktív munkája, 20 új munkahely.

De ott a másik, a 2006-tól aktivizálódó Környezet- és Nanotechnológiai Regionális Egyetemi Tudásközpont, melynek célja a dél-alföldi régió életminőségét javító integrált fejlesztés. Vagy egy másfajta centrum: a régió versenyképességének javítására szerveződött Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Kooperációs Kutató Központ, melynek eredményeként – többek között – kidolgozzák a holnap gyógyító technikáit, megoldást találnak a bőr fiatalítására. A tanácskozás végén Szabó Gábor, az SZTE rektora bejelentette: az egyetem egyfajta ernyőt tart a már meglévő és ezután születő tudásközpontok fölé, mert befektetőt talált arra, hogy a szegedi Dugonics téri központi épületet átalakítsák regionális információs központtá.


Tudás, etika, felelősség

Széchenyi István 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság alapításának céljára. A magyar tudomány ünnepét kilencedik alkalommal rendezik meg. Az idei ünnepnek külön hangsúlyt ad, hogy a tudomány világnapja, november 10. alkalmából Budapesten rendezik meg a tudomány világfórumát, amely a világ vezető tudósainak legnagyobb nemzetközi találkozója. E konferencia témája: tudás, etika, felelősség. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárlat nyílik a bankokban

Az utóbbi években hazánkban is terjed az üdvözlendő gyakorlat, hogy a bankok ügyféltereiben,… Tovább olvasom