Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

A miniszterelnökhöz fordul a megye

Jövőre 1,3 milliárd forinttal csökken a megyei önkormányzat bevétele a kormány megszorító intézkedései miatt. Magyar Anna, a közgyűlés elnöke ezért tegnap levelet küldött Gyurcsány Ferenchez. Az önkormányzat arra kéri a miniszterelnököt, dolgozzon ki kompenzációs rendszert a gondok enyhítésére – különben több ezer középiskolás diák oktatása, csaknem kétezer idős ember ellátása kerül veszélybe.
Magyar Anna a nagypostánál. Fotó: Schmidt Andrea
Múlt csütörtökön döntötte el a megyei közgyűlés, hogy felterjesztést fogalmaz a miniszterelnökhöz. Kiderült, hogy miután a kormány jelentősen csökkentette a megyei önkormányzatok bevételeit, veszélybe kerülhetnek az általuk ellátott szolgáltatások is. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke tegnap a szegedi nagyposta előtt, a feladásra váró levéllel a kezében tartott sajtótájékoztatót.

Elmondta, önkormányzatának bevételi főösszege 2007-re 1,397 milliárd forinttal lesz kevesebb. De már ezt az évet is 1,2 milliárdos költségvetési mínusszal zárják, így a hiány és a hitelállomány együtt megközelíti a bevételi főösszeg 18 százalékát. Ezért – a felterjesztés szerint – veszélybe kerülhet a megye által fenntartott 12 középiskola működése. Ezekben – a speciális gyógypedagógiai intézmények óvodásaival, iskolásaival együtt – összesen mintegy 7600 diák tanul. A megyének van három kórháza.

Emellett 10 szociális intézményben 1891 férőhelyet tartanak fenn, a kihasználtság majdnem százszázalékos, mégis térítési díjat kellett emelni a kialakult pénzügyi helyzet miatt. A csökkenő bevételek mellett a kiadások nőnek, miután több olyan kötelező feladatot is kap a megye, amelynek elvégzésére a kormány nem ad pluszforrást.

Magyar Anna lapunk kérdésére azt mondta, ő alapvetően optimista alkat, egyébként is, a remény hal meg utoljára, bízik abban, hogy a kormányfő komolyan veszi a kérést, és a kormány kidolgoz egy kompenzációs rendszert. – Emellett a helyzetet megpróbáljuk kezelni saját erőnkből, ahogyan tudjuk, minden olyan racionális lépést megteszünk, amivel csökkenteni tudjuk a költségeket. De 18 százalék azért nincs ebben a rendszerben.

Az ajánlott, tértivevényes, elsőbbségi küldemény 390 forintba került. Ennyiért lehet levelet küldeni a miniszterelnökhöz. A felterjesztés annyival több egy egyszerű levélnél, hogy az önkormányzati törvény szerint erre a címzettnek harminc napon belül reagálnia kell. A megyei önkormányzat elnöke megígérte, a választ sem titkolja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyhétvége, fahéjillatban

Hullámzott a tömeg szombaton Szegeden, tömve volt minden bolt és karácsonyi piactér. Másnapra mintha… Tovább olvasom