Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

A mobil partfalban bízik az Atikövizig új igazgatója

Szeged - Szereti a vízilabdát, de a küzdősportok állnak legközelebb az Atikövizig nemrég megválasztott igazgatójához. Kozák Péter szerint egy város nem igazi folyó nélkül. Az új vezető a mobil partfal lelkes támogatója.
– Sose tudtam olyan várost elképzelni, ahol nincs folyó. Ha ilyenekben jártam, mindig hiányérzetem volt. Az általános iskola befejezése után édesanyám javaslatára választottam a vízügyi szakközépiskolát, hiszen a családban előttem senki nem foglalkozott vízüggyel. A fő szempont az volt, hogy olyan szakmát válasszak, amelyiknek van jövője. Megállapítottuk: víz mindig lesz – mesélt Kozák Péter arról, hogyan fordult érdeklődése a víz felé.

Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szeptember 15-én kinevezett új vezetője a belvízzel kapcsolatban írta doktoriját. – A belvízről korábban azt gondolták, hogy bizonyos beavatkozásokkal megszüntethető. Vizsgálataim szerint a belvíz alapvetően természeti jelenség, amelyet megszüntetni jelenlegi tudásunk szerint nem lehet. Csak a károkat lehet csökkenteni – mondta.

Kozák Péter a mobil partfal lelkes támogatója. Fotó: Karnok Csaba
Kozák Péter a mobil partfal lelkes támogatója.
Fotó: Karnok Csaba

Kozák Péternek meglepő módon nem a vízzel szorosan kapcsolatba hozható dolgok a legkedvesebbek. – Tudok úszni, és a vízilabdát is kedvelem, de nálam a kick-box a favorit, amit már 10 éves korom óta művelek. Az sem törvényszerű, hogy a családdal tenger mellé menjünk pihenni. A hegyeket ugyanannyira szeretjük – mesélte.

Az igazgató elmondta, hogy elkötelezett híve a szegedi belvárosba tervezett mobil partfalnak a Móra Ferenc Múzeum és a Belvedere-irodaház között a Stefánián.

– 10 évig voltam ennek a védvonalnak a vezetője. Már ekkor azt tapasztaltam, hogy az árvízi védekezésbe fektetett emberi és anyagi erő meghaladta azt az összeget, amibe egy mobil gátnak a beszerzése került volna – magyarázta. A partfal átalakítása a gyermekklinika és a Bertalan híd között előreláthatólag jövő tavasszal kezdődik; mobil támfalat csak a múzeum és a Belvedere között alakítanak ki. Itt a járdaszintet a jelenlegi betonfal elbontása mellett az eddigi legmagasabb vízállás szintjére, 10 méter 10 centire emelik meg. Szükség esetén a résfalra állítják fel az alumíniumból készült mobil gátakat, amelyekkel 11 méter 20 centis magasságban tudnak majd védekezni.

Névjegy

Kozák Péter 1972-ben született Szegeden. Tanulmányait a Széchenyi István gimnáziumban, a bajai főiskolán, a műszaki egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen végezte. Az Atikövizignél 1994 óta dolgozik. Az SZTE Természetföldrajzi Tanszékének meghívott előadója, a bajai Eötvös József Főiskola docense. Nős, két gyermek édesapja.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. öregvegyész 2010. október 19. 12:22
  „Egyébként igen gyorsan tanult.ha ez igaz.hogy a gimnázium után !!! négy év alatt még három egyetemet elvégzett,vagy akkor a munkahelyén nem látták évekig. Homályosítsanak már fel,hogy kell ezt csinálni? Hat évig aztán egyből ő lesz a vezető. Süllyedjen el a partfalával együtt!”
 • 26. koszone 2010. október 19. 11:31
  „Ilyet???????”
 • 25. Titanilla 2010. október 19. 10:41
  „Népszavazás ? De a "nép" a szakmai dolgokhoz nem ért, hogyan szavazna? Bár itt a fórumon annyi az okos ember, föl nem foghatom miért nincs ebben az országban, vagy legyalább Szegeden Kánaán?”
 • 24. NTK 2010. október 19. 09:18
  „Még az a szerencse, hogy meg van a Körtöltés a panelek tövében. Ha elönti a belvárost a víz, akkor az hátha megvédi a kertvárosi részeket.”
 • 23. blinky88 2010. október 19. 05:41
  „Agyament ötlet!!! Szeged el van rendesen adósodva, miért nem tartanak helyi választást, mielőtt hozzáfognak, hogy ki szeretné, ezt a barom ötletet .Bizonyára olyan aki , 1970 után született. Remélem, ha elkezdik be is tudják fejezni, és nem úgy járunk, mint a Napfényfürdővel, hogy a pénz elfogy a befejezés pedig elmarad. Vagy az útjavítások utáni aszfalt, amely javítás után 2 héttel már megint kátyús. Ennek nagyon meginná Szeged a levét!!!!!!!”
 • 22. szilléri 2010. október 18. 21:36
  „Ha utána olvastál volna tudhatnád, hogy a LNV ( legnagyobb víz) utáni szükséges és elégséges magasítás a vízügyi gyakorlatban + 1 méter. ( + 10,2 m Szeged )
  Na már most két lehetőség van: egy homokzsák, kettő magasítás statikailag határozott szerkezetekkel. Ez a statikailag határozott szerkezet lehet mobil ( pl. mint a telefonod) vagy állandó ( pl telefon fülke).
  Megpróbáltam Öveges Józsi bácsi gyerek szintjére vagy Kudlik Juli néni Delta szintjére lefordítani a problémát.

  Hosszútávon olcsóbb megoldás a LEGÓ rendszerű mobil partfal.
  Ez van !”
 • 21. frakk 2010. október 18. 20:32
  „Az idén már volt egy nagy árvíz a szakmai hibák miatt. Ott csak egy autó út pillérei , és az ominózus bevásárló komplexum medertérbe építése akadályozta az ár levonulását. Egy egész falut öntött el ezért a hirtelen lezúduló víz. Tehát nagyon meggondoltan csak az átalakításokkal a belvárosi szakaszon.ott leváltották végül is a vízügyi szakembert.”
 • 20. Nahát! 2010. október 18. 20:29
  „És Újszegeden mi lesz 11 méter 20-nál?

  Hány tározót épített meg a bukott kormányzat az ígért sokból?”
 • 19. frakk 2010. október 18. 20:25
  „A legnagyobb híba amit elkövethettek a nagy vízügyesek a körbástya újbóli felépítésének engedélyezése, Szerintem 100km -es szakaszt figyelve is a régi híd 100m-es területe a legszűkebb szakasz . Na most valamire való szakemberek annyira nem lehetnek szőkék, hogy ezt tovább szűkítve akadályozzák az esetleges árlevonulását. A belvárosi híd pillérei is további szűkítést hoznak( ez ellenben elfogadható) Na de a körbástyát már a nagy szegedi árvíznél is tudták az őseink, hogy nem szabad felépíteni. Na mi felépítettük !! Ezzel szemben a túloldalon nehogy a víz utat törjön magának a Strand kerítés végén valami vízaknát is oda építettek a meder szélére. Nehogy már a víz legyen az úr. Na de ez még nem elég , Tiszagyöngye is engedélyt kapott , sőt a sok bódé , melyek mind, mind akadályozzák a legszűkebb szakaszon a lefolyást. A dzsumbuly szintén csökkenti a víz lefolyási esélyeit, de 40 év alatt talán egyszer ritkították. Természetesen a folyómeder alja is megvan szórva kövekkel nehogy már lent bővítse magának a víz az utat. Ezt a hülye is látja , hogy egy szakember gárda nem követhet el ilyen hibákat. Ennyi hiba után bátran merem mondani én is lehetek szakember sőt igazgató is a vízügynél.”
 • 18. Teo 2010. október 18. 18:33
  „http://www.gatveder.hu/adatlap.php?id=1000001

  http://www.gatveder.hu/adatlap.php?id=1000002”
 • 17. louis 2010. október 18. 18:11
  „A mobil partfal elképzelést Szeged lakosságának megkérdezése nélkül még a tervezőasztalon sem szabadna megkezdeni; megvalósítási döntés esetén pedig mindenképpen helyi népszavazást igényel.”
 • 16. zehn 2010. október 18. 17:54
  „Meggyőződésem,hogy ezzel a lepukkadt Tisza-parttal valamit kezdeni kellene. 10 méteres vízzel még úgy ahogy homokzsákokkal elbírt legutóbb a betonfal de a föld felszín alatt a nagy víznyomástól átszivárog a víz és feljön a fal másik oldalán /buzgár/ mindenképp kell egy folyómederrel azonos mélységű szigetelés.Mobil fallal vagy mással de lépni kell. Nyugat- Európában vannak ilyenek /Prágában is ,hogy közelit említsek/ és beváltak. Politikailag nem mennék bele a vitába,mert nem erről szól a dolog. Bár tudok úszni ,ám nem szeretnék ilyesmit a házak közt tenni. Elnézve a megbolygatott éghajlati viszonyokat, egyre nagyobb vizek lesznek.
  A Tisza-partra is ráfér már egy ráncfelvarrás.Szürke, koszos,igénytelen.Nem épp turista csalogató.
  Persze lehet vitatkozni jobb meg baloldaliaknak, csak aztán nehogy a semmittevés következményeképp egy csónakban folytassák egymás agyonverését.”
 • 15. történész 2010. október 18. 17:30
  „Ez az egész a pénzről szól.Van egy réteg akik nagyot akarnak abból kaszálni,hogy a tisza partjára építi a kocsmákat,bárokat, ahol tízszeres árat lehet majd költeni egy sörért.A klinikák is útba lesznek mert oda nem építhet bárokat..
  Nos majd amikor szegedet újból elviszi a Tiszai ár,a gátkieszelő elveszíti vagyonát mindenét..és kik büntetik majd? Azok a kapzsi látszathaverok akiknek ő ott megteremti a lebujok helyeit.
  A Tiszai árvíz,víz mennyiség nem kis patakocska megduzzadása..mint Köln-ben..”
 • 14. maz 2010. október 18. 17:29
  „frakk
  Te tényleg nagyon rossz hátsót nyelvelsz hogy ennyire ráérsz”
 • 13. strangerrr 2010. október 18. 16:44
  „Basszus frakk van olyan dolog amihez Te nem értessz? Gazdaság, közelekdés, vízügy...
  Csak tudnám akkor hogy jut időd, napi 1000 hozzászólás megtételére.
  Egyébként a kövizig állami cég.
  De mint a Mórickának mindenről ugyanaz jut eszébe, Te is már a 3. hozzászólásban botkázol.”
 • 12. frakk 2010. október 18. 16:29
  „"Én is ismerem K. Pétert gyermekkora óta, s jó fej , de a szakmai tudásával nem vagyok tisztában.
  Vagy nagyon tud, vagy csak tólják, ezt viszont nem tudom eldönteni."
  ehhez látatlanban is hozzászólnék. A belvízről állítja-"amelyet megszüntetni jelenlegi tudásunk szerint nem lehet." Huha ezt egy vízügyes mondja???? Mély döbbenetem szeretném közzé tenni
  "- 10 évig voltam ennek a védvonalnak a vezetője." Erre nem lennék ebben a tekinttben büszke--Ugyanis laikusként annyi hibát látok, hogy az ordít. (pl műintézmények garmadája a medertérben, a legszűkebb szakaszon, a körbástya újbóli felépítése-amit már az őseink is lebontottak az árvíz miatt.............stb.stb)”
 • 11. saany 2010. október 18. 16:08
  „frakk!
  ülj bele 4 évre a polgármesteri/atiközvig elnöki székbe!
  Intézd a dolgokat, mi meg majd kritizálunk!”
 • 10. Teo 2010. október 18. 16:01
  „8. hozzászólás glaviatura 2010.10.18. 14:58

  Más az edzésen jópofizni, s más a hozzáértés, illetve nem értés.
  Szerintem is volna égetőbb kérdés a mobil gátnál, de hát az a látványos s az kell ide népbutításnak.

  Én is ismerem K. Pétert gyermekkora óta, s jó fej , de a szakmai tudásával nem vagyok tisztában.
  Vagy nagyon tud, vagy csak tólják, ezt viszont nem tudom eldönteni.”
 • 9. frakk 2010. október 18. 16:01
  „Egy arcos harcos üzeni:) Lehet hogy Peti rendes ember, (ez eddig nem is volt kétségbe vonva) ellenben ha a Stefánián mobil partfalban gondolkodik milliókért, a frissen szerzett állása is veszélybe kerülhet. Petinek lenne egy két javaslatom mit kellene tennie az ATIKÖVIZIG-NEK, a belvárosi szakaszon. Peti addig is nézze meg a GOOGL-Maps- térképen , hogy néz ki a Tisza belvárosi szakasza.(hol van a legszűkebb mederszakasz, elhanyagoltság tekintetben)”
 • 8. glaviatura 2010. október 18. 14:58
  „a sok arcos harcosnak üzenem Peti kimondottan jó arc és szerintem normálisan fog vezetni mindent ezt honnan tudom? onnan hogy hozzánk jár kick-box edzésre...és szerintem itt se a Botka se Peti nem fog semmi hülyeséget csinálni..”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségnapi programok Deszken

Deszk - Az egészséghét mai programjai: nőgyógyászati rákszűrést tartanak 8 és 16 óra között az… Tovább olvasom