Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A Móra Ferenc Múzeumot 186 millió forintból korszerűsítették

Szeged - Akárcsak egy gyermek világra jöttéhez, a szegedi Móra Ferenc Múzeum újjászületéséhez is kilenc hónapra volt szükség. Tavaly május óta a nagy kiállításokra érkező vendégek tízezrei győződhettek meg a látogatóbarát eredményről. A fejlesztés sikeres uniós pályázatnak köszönhetően valósult meg.
A Tisza-parti közművelődési palotát 2006 szeptemberében zárták be, hogy látogatóbarát átalakítását elvégezhessék. A Móra Ferenc Múzeum négy kiállítótermét és félezer műalkotását mozgattak át a földszinten és a két emeleten, hogy a közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező felvonulhasson. Októberben, amikor a szerződést megkötötték az építő céggel, már át is adhatták neki a terepet.

A múzeum gyönyörű előcsarnoka. Fotó: Segesvári Csaba
A múzeum gyönyörű előcsarnoka.
Fotó: Segesvári Csaba

– A főlépcső alját körben kibontottuk, hogy áttekinthető térben alakíthassunk ki kávézót. Mellette a mosdókat korszerűsítettük – magyarázta Herczeg Gábor, a múzeum pályázatírója és a program koordinátora. – Szemben, a hajdani porta falát összenyitottuk a régi Lucs Teremmel, a helyén készült el a kényelmes ruhatár. Az előtérben egy high-tech újdonság kapott helyet: a nagy plazmamonitoron filmek és tájékoztató feliratok jeleníthetők meg. Ezáltal a Lucs-kiállítás sem lett kisebb, hiszen a szomszédos teremmel bővítettük. A gondnoki helyiséget áthelyeztük, ott csinos múzeumi boltot rendeztünk be, a vitrinekbe igényes tájékoztató kiadványok kerültek. A természettudományi kiállítás az épület legmelegebb tárlata volt – eddig. A programban az is klímaberendezést kapott.

Tények

A projekt címe: A szegedi Móra Ferenc Múzeum látogatóbarát fejlesztése.
A megvalósulás helye: Szeged, Roosevelt tér.
A kedvezményezett neve: Móra Ferenc Múzeum.
A projekt összköltsége: 186 408 735 Ft.
Az elnyert támogatás: 177 088 295 Ft.

A falakon kívül és belül eligazító táblák láthatók, háromnyelvű felirattal. A folyosók és a kiállítóterek modern, függesztett lámpatesteit a festmények vizsgáztatták – sikeresen. Igazán látványosan az emeleti szárnyon változtatott a huszonegyedik század technikája: a függesztett álmennyezetbe építette be a kivitelező a modern világítást, a hangtechnika egy részét és a kiállításokat kiegészítő vetítőket is. A hang- és vetítéstechnika másik része mobil; bármely helyiségbe átvihetők az erősítők, hangfalak, mikrofonok, ugyanígy a projektor, a plazmaképernyő és a DVD-lejátszó. Nemcsak a szemnek, a kéznek is szabad informálódnia: érintőképernyős számítógépek segítik a tájékozódást.

Szinte mindent megkapott a Móra-múzeum, amit eddig a látogatók hiányoltak. Így ne feledkezzünk el a főbejárat melletti tágas liftről sem, melyet oldalról érnek el a mozgásukban korlátozottak. Még egy lényeges részlet: megoldódott az intézményben a szelektív hulladékgyűjtés is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálatot akar a Fidesz Aqualand-ügyben

Szeged - A Fidesz szerint érvénytelen lehet a szegedi Ligetfürdő beruházás pályázata. Átfogó… Tovább olvasom