Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

A mozdonyvezetők nem értenek egyet a VDSzSz módszereivel

Növekvő aggodalommal figyeli a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ), hogy a másik szervezet, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének sztrájkja egyre nagyobb társadalmi elutasítást vált ki.

Az emberek nem tudják megkülönböztetni a különféle szakszervezetek tagjait, így a "VDSzSz vezetőinek felelőtlen magatartása" miatt a morális következmények a mozdonyvezetőket is terhelik - írja a MOSZ.

A MOSZ bár nem minősíti a sztrájkköveteléseket, a VDSzSz módszereivel nem ért egyet. Véleményük szerint ugyanis az embereken joguk van időben megtudni azt, hogy mikor kezdődik a munkabeszüntetés és joguk van az elégséges szolgáltatáshoz is.

A szakszervezet szerint "a törvényesség határait feszegető módszerek kiválthatják a sztrájktörvény szigorítását, ez pedig jelentősen rontaná a munkavállalók jövőbeni érdekérvényesítési lehetőségeit".

Az országos vasutassztrájk vasárnap óta tart. A VDSzSz követelései továbbra is 10 százalékos pótlék kifizetése a kiszervezett cégek dolgozóinak és egyszeri 250 ezer forintos kifizetés a MÁV Cargo privatizációjából minden vasutasnak. Mivel az úgynevezett még elégséges szolgáltatásról sem tudtak megállapodni a MÁV-val, a vonatközlekedés napok óta teljesen kiszámíthatatlan országszerte.

Gaskó folytatja

Szerda éjjel a 16 vonatból 6 el tudott indulni Budapest irányába, azonban közülük csak 2 jutott el a célállomásig, mert a Cegléden sztrájkoló dolgozók nem engedték tovább a szerelvényt.

Csengelén sem akarta felvenni a munkát az egyik dolgozó, őt is leváltotta a felettese. A szeged-rókusi állomás dolgozói nem vesznek részt a sztrájkban a csütörtök reggeli szolgálatváltást követően. Ezért várhatóan mostantól kiszámítható lesz a vonatok közlekedése Békéscsaba irányába.

A szegedi központi állomás továbbra sem indít és fogad szerelvényeket.
A szegedi központi állomás továbbra sem indít és fogad szerelvényeket.
Fotó: Segesvári Csaba

A szegedi központi állomás továbbra sem fogadja a szerelvényeket és nem is indítanak egyet sem. 30 dolgozó sztrájkol. Kecskeméten a szolgálatváltás után 7-en jelentették be, hogy nem dolgoznak. Így várhatóan a Lajosmizse és a Szolnok irányába induló vonatokra nem lehet számítani.

Veréb Olga a VDSZSZ szegedi vezetője azt mondta, hogy további csatlakozókat várnak. Szerinte egyre növekszik a sztrájkban résztvevők száma és egyre több vonalon tudják megbénítani a vonat közlekedést. Beszélt arról is, hogy a vasúti dolgozókat nagyon rosszul érintette, hogy a BKV dolgozói megkapták a csaknem 40 milliárd forintos támogatást, míg ők a kb. 10 milliárdért már napok óta sztrájkolnak.

Folytatják a sztrájkot a vasutasok

Továbbra sem született megegyezés a MÁV vezetősége és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között tartott csütörtök délelőtti megbeszélésen. Az érdekvédők ezért folytatják a vasárnap megkezdett munkabeszüntetésüket. Az érdekvédők és a vasúti társaság képviselői csütörtök este nyolc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ülnek - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Írástudatlan-Tdi. 2008. december 19. 14:57
  „Hát igen! Azt is lejáratják ezek a hőzöngők akik dólgozni szeretnének mint például a mozdonyvezetőket. De hát ugye ők sem tudnak hiába szeretnének mert ott a vasútnál is vannak tudatlan bakterek akiket az orruknál fogva lehet vezetni! Pedig hát úgy sem fogják a zsarolásaikat teljesíteni! Legalább is nagyon remélem mert ha igen akkor már azért is sztrájkólni fognak ha valamelyik bakter nem tud majd fingani!”
 • 60. polo 2008. december 19. 14:51
  „sztrájk az van szolgáltatás meg nics mindig késnek a vonatok koszosak büdösek mennyit akarnak keresni mikor az egéségügyben meg bedegek halnak meg müszer és gyogyszer hiány miat”
 • 59. epityu 2008. december 19. 06:48
  „Sztrájkolni fogok !!
  Arra gondoltam , hogy most sokáig nem fogok vonattal utazni .”
 • 58. fazer 2008. december 19. 06:38
  „#56 GRAT TRAINMAN!”
 • 57. Nagy11 2008. december 19. 00:14
  „Hozzászólás rózsa 19:56 -hoz

  Nagyszerű, hogy ennyire biztatja a vasutasokat, de vajon a vizsgákról a sztrájk miatt lemaradó diákokat, az előjegyzett orvosi vizsgálatokról lemaradókat, a munkába nem érőket, azokat, akik nem tudnak elutazni szeretteikhez, gyerekeikhez, unokáikhoz, vagy azokat, akik a buszon a tömegben végig állják az utat vajon miért nem biztatja? Vagy azok csak örüljenek annak, hogy a vasutasok jól szórakoznak a kárunkra?”
 • 56. trainman 2008. december 19. 00:08
  „Én gyűjtöm! Ígérem,most már feladom! Mármint az íveket! Hajrá vasutasok! Hajrá jogállam!”
 • 55. fazer 2008. december 18. 23:13
  „Jöttem én is ugatni!
  Ugyan nem a témába vág, de itt sokan vagytok. Elmondom, ha megköveztek is: minden magyar adófizetőt érintő kérdés a Seres Mária-féle népszavazási kezdeményezés, ami az országgyűlési képviselők költségtérítésének rendbetételével kapcsolatos. Sajnos Csongrád megye eléggé le van maradva: az eddig célba érkezett 62571 aláírásból mindössze 146 db jött a megyéből. Ez gáz :((( (200 ezer kell a népszavazás kiírásához).
  Légyszi, aki egyetért a kezdeményezés céljával, keresse fel a honlapot (www.seresmaria.hu), töltse le az ívet és töltsön, töltessen!


  Kösz: Tiborc, a panaszos”
 • 54. tsz 2008. december 18. 21:32
  „meg fórumon ugatni, hogy "mert te ráérsz fórumozni" :D”
 • 53. tsz 2008. december 18. 21:31
  „49. hozzászólás rózsa2000 2008.12.18. 20:15

  az olyan vicces, amikor egy fórumon valaki ír egy hozzászólást, amiben leugatja a másikat, hogy a lábát lógatja, mikor fórumhozzászólást ír :D”
 • 52. tsz 2008. december 18. 21:29
  „bezzeg ha Orbán volna, a vezetékes sört is csak azért nem vezetné be minden háztartásba, mert Orbán Viktor csak olyan dolgot vezet be, amit minden ember szeret :DDDD”
 • 51. achilleus 2008. december 18. 20:36
  „"Mi társadalmi békét akarunk és politikai békét ajánlunk" (Lendvai Ildikó)
  Tényleg? Értelmezze már valaki ezt! Mi ez? Fenyegetés??”
 • 50. achilleus 2008. december 18. 20:28
  „Lendvai Ildikó ma: Mi társadalmi békét akarunk és politikai békét ajánlunk - zárta sajtótájékoztatóját a szocialista frakcióvezető, miközben megköszönte az újságírók egész éves munkáját, s hozzátette, most már nyugodtan ünnepelhetnek és pihenhetnek, mert már ,,semmi csúnyát nem tervezünk az elkövetkező napokban". /Eddig/

  Január 1-től emelkedik a lakossági gáz-, villany-, szemétdíj, víz- és csatornadíj, a tömegközlekedés, befagynak, sőt csökkennek a közbérek, nyugdíjak, stagnál a családi pótlék. De jó, hogy "semmi csúnyát" nem terveznek, egészen december 31-ig. Remélem kibírják addig, mi meg menjünk az ő "politikai békéjükkell", mert nekik a mi "társadalmi békénkre" van szükségük, magyarán kussoljunk. /Teljes cikk a gondolán/”
 • 49. rózsa2000 2008. december 18. 20:15
  „Néhányan nem ártana ha előbb elolvasnák hogy miről is szól ez a sztrájk és azután írnának hozzászólást.
  A nagyáruházak parkolójában a hajléktalanok kunyerálnak,a lábadat pedig te lógatod kedves horgy miközben a hozzászólásodat írod.”
 • 48. corvindiak 2008. december 18. 20:13
  „Sziasztok!

  Igazából a gond az hogy az emberek tisztában vannak a jogaikkal de a kötelességükkel nem. Akkor a Gaskó sem verte e tamtammot amikor nemrégiben az állambácsitól kapott 50 milliárdot. Vajon miért? Akkor nem akart sztrájkolni? Ill még egy valami. Megértem a felháborodást, de azt nem hogy valaki idióta! nem látja senki hogy ez csak annak a tajparaszt Gaskónak jó? Az ő állása biztos. Három helyről kapja a fizetését.. Szerintetek komolyan érdekli a Máv vagy a dolgozók sorsa?
  Továbbá az állam így is úgy is megkapja a pénzét, mivel ha nem szálltok vonatra akkor mentek busszal, és abból isneki van bevétele ráadásul több mint a vasúti jegyekből. A kocsiba meg tankolni kell. Abból drága barátom meg rengeteg jövedéki adó megy állambácsinak. Minek is fizessen? Így is úgy is jól jár. Egyedül azt bizonyítjátok vele hogy lehet vasút nélkül élni. Bizony.
  Remélem akkor is szeretni fogjátok a Gaskó "elvtársat" mikor a segélyt várjátok majd! Sok sikert!!!!”
 • 47. horgy 2008. december 18. 19:56
  „Nem kunyerálni kellene hanem dolgozni!!! Kezd már unalmas lenni ez a láb lógatás.”
 • 46. rózsa2000 2008. december 18. 19:51
  „Kitartás minden sztrájkoló vasutasnak!”
 • 45. tüsök 2008. december 18. 19:29
  „felhasználónév
  Tisztelet neked,hogy bevállaltad ezt a hozzászólást.Hidd el az emberek nagytöbbsége nem a becsületesen dolgozó vasútasokat, hanem az azokat felbújtó anarhiára éhes "embereket" ítéli el.Remélem!!”
 • 44. achilleus 2008. december 18. 19:08
  „41-es. A körlevél egy részével akár még egyet is értenék, de hiányolom az aláírást, azaz, melyik szervezet nevében., ki felelős az ebben a körlevélben foglaltak valóságtartalmáért. Nem nehéz persze kitalálni, hogy ki küldte, de mégis, a hitelesség kedvéért, a "felelős kiadó" feltüntetése elengedhetetlen.”
 • 43. Nornora 2008. december 18. 16:58
  „Lehet, hogy üldözési mániám van, de nem lehet, hogy az egész arra megy ki, hogy végleg tönkrevágják a vasutat? Hivatalosan a kormány nem meri azt mondani, hogy megszüntetjük, hát akkor felbérelik ezt a Gaskót, hogy érje el... Vagy úgy, hogy kifizetik a követeléseket, és akkor azért megy tönkre a MÁV, vagy úgy, hogy nem fizetnek, akkor meg annyi bevétel esik ki, és annyi ember fordul el a vasúttól, hogy azért megy tönkre.”
 • 42. team5 2008. december 18. 16:45
  „Egyenlegértesítő vasutasoknak

  Tisztelt Dolgozó!

  Társaságunk megvizsgálta az ön által benyújtott igényeket, és
  ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy követeléseit jogosnak találtuk. Ezek alapján ön a
  következő juttatásban és béremelésben részesül:
  - Egyszeri 250.000 Ft rendkívüli juttatás a MÁV Cargo Zrt eladásával kapcsolatosan
  - 15% béremelés 2008. január 1-éig visszamenőleg
  Egyúttal szeretnénk arról is tájékoztatni, hogy társaságunknál az Állami Számvevőszék mai
  árfolyamon számolva 1993 és 2006 között 2000 milliárd forint tőkeveszteséget állapított
  meg. Mivel ön társaságunk régi és megbecsült dolgozója, így ebben az időszakban már nálunk
  dolgozott. Ezért szeretnénk, ha ebből a veszteségből is olyan mértékben részesülhetne, mint a MÁV
  Cargo Zrt. eladásából. Az ön által felállított arányossági mutatók figyelembe vételével szeretnénk
  tájékoztatni, hogy önnek ebből adódóan a következő fizetési kötelezettsége keletkezett:
  - Egyszeri 5.000.000 Ft befizetési kötelezettség a MÁV csoport felhalmozott tőkevesztesége után
  Új egyenlege ennek megfelelően 4.750.000 Ft tartozást mutat, amit kérünk a mellékelt
  készpénz-átutalási megbízás segítségével 2008. március 1-éig kiegyenlíteni. Társaságunk
  a várható igényeknek megfelelően részletfizetési konstrukciót dolgozott ki ön számára, melynek
  során a fizetéséből havi 50.000 Ft-ot levonva, a tartozás kamatmentesen törleszthető a következő
  100 hónapban. Kérjük, hogy amennyiben ezzel élni kíván, azt postafordultával jelezze.

  További jó munkát kívánunk!”
61 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diótörő gyerekekkel

Szeged - Az egyik legnépszerűbb karácsonyi történet a Diótörő, amit pénteken a nagyszínházban új… Tovább olvasom