Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

A mozi köti össze az Ezüsthaj Filmklubot

Szájhagyomány útján terjed az Ezüsthaj Filmklub kivételessége - értenek egyet azok a filmbarátok, akik keddenként megtöltik a szegedi Belvárosi mozi nagytermének nézőterét. Legutóbb mi is velük tartottunk.
Szimat alapján

– Szimat és internet segítségével választjuk ki a mozi vezetőjével a klubtagoknak ajánlott filmeket, mert már nincs elővetítés. Archív filmeket sem lehet beszerezni. Ezért a Filmmúzeumból lett Ezüsthaj Filmklubban – néhány nappal a bemutató után – új alkotásokat nézhetünk – árulja el Vörösné Séllei Emma. A 34 év mozizás után a Belvárosi mozi éléről távozó szakember visszajár filmbarátokat toborozni, mert szerinte jól megválasztott alkotással még mindig nagy csoportokat lehet a vetítővászon elé vonzani.
– Felszabadult egy csomó eddig lekötött idő, ahogy 40 év titkárnőség után nyugdíjas lettem. Egy ismerősömtől hallottam az Ezüsthaj Filmklubról. Eljöttem egy vetítésre, és keddenként 14 órakor itt vagyok. Mert amit itt megnézhetek, az csupa érték – mosolyog Szalóky Ágnes a szegedi mozizás „nagyasszonyára", a filmklubot az egykori Korzó moziból a Belvárosiba átmentő Vörösné Séllei Emmára.

– Az idén látott Ifjúság című mozi annyira megérintett, hogy a filmklub után még egyszer megnéztem. 

A tavalyi listát áttekintettem, így vettem észre, hogy az összes Oscar-díjra jelölt filmet megnézette velünk Emma.

Német barátai el sem hitték
 – Jól összeszedett a műsorrend, szerteágazó és érdekes témákat érint – lelkesedik Dénesné Csicsely Erzsébet is. A magyar–történelem szakos nyugdíjas tanárnő kiemeli: az időben és árban a nyugdíjasokhoz igazodik, de bárki számára nyitott az Ezüsthaj Filmklub. – Németországi barátaim számára hihetetlennek tűnt, hogy magyar moziban vadonatúj német, amerikai, francia filmet is vetítenek a nyugdíjasoknak! – büszkélkedik Erzsébet.

Tartják a kapcsolatot
–  Nekik is elmondtam: a film mellé kapjuk „ajándékként" Emma elragadó hangulatú, az épp bemutatott és a következő héten levetítendő film ajánlóját. Mert egy ismeretlen rendező feliratos filmjének a címe láttán még 600 forintot sem áldoznék mozira – folytatja. –  Így azonban Emmától megtudom, mire számíthatok, miközben úgy érzem, itt várnak rám, és kedves ismerősökkel találkozhatom. Észrevesszük, ha valakit több héten át nem látunk a „klubban". Ha kiderül: beteg, akkor felhívjuk telefonon, keressük a társaságát – számon tartjuk egymást.
 – A „leg" számomra a Hercegnők éjszakája és A király beszéde volt – kapcsolódik a dicsérők sorába Radich László. A nyugdíjas villamosmérnök hét éve lett rendszeres mozilátogató. – Az is fontos, hogy az itt látottak alapján a hétköznapi beszélgetésekbe is bekapcsolódhatunk.
 
A kórus című mozira is együtt hangolódik az Ezüsthaj Filmklub vezetője, Vörösné Séllei Emma (balról), meg a ,,csapat

Szórakozva tanulnak
 – Csodálatos, hogy itt eredeti angol beszédet hallhatunk! Mert a mi baráti társaságunk ma délelőtt is angolozott. Ezért külön is díjazom, hogy feliratos filmeket nézhetünk – szól közbe Fomin Emma, a Szabadkáról tíz éve Szegedre költözött nyelvtanár. – Megtárgyaljuk majd a „tévedtem" itt hallott múlt idejét, vagy bevéssük a szótárunkba az „éjjeliszekrényt" mint új szót. Ezt a pluszt is nyújtotta számunkra a most látott Joy című film, amit a jövő heti angolon kivesézünk… 

– És persze készülünk a jövő heti keddi filmre – mondják szinte kórusban –, A kórusra. Kedden a klubban lesz 14 órától.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorcselekmény miatt fogták el, vádemelést javasolnak a megafonos Ahmed H. ellen

Megafonnal irányította a Magyarorszgára betörő migránsokat Ahmed H. még tavaly szeptember 16-án. A… Tovább olvasom