Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

A műfaj sztárjai szegedi gitárfesztiválon

Szeged - Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay Termében vasárnap estig tart a XIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. A rendezvénysorozat alapítója, Pavlovits Dávid szerint Szeged mára a klasszikus gitárzene legerősebb hazai fellegvárává vált.
– Az idei fesztivál vezérmotívuma a latin-amerikai zene. Minden koncerten szerepel latin-amerikai repertoár – mondja Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző, az 1999-ben indult Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál alapítója. Idén is a műfaj sztárjait hozták el koncertezni; a ma 19.30-kor kezdődő est első fellépője a 25 éves, többszörös versenygyőztes francia gitárművész, Lazhar Cherouana , aki világszerte számos fesztiválon nagy sikerrel játszott már. Szegedről New Yorkba utazik, mert a jövő héten debütál a Carnegie Hallban. Ugyancsak a ma esti koncerten lép fel a lengyel Krzysztof Pelech a wroclawi zeneakadémia tanára, aki 16 nagy nemzetközi versenyen állhatott dobogóra. Őt tartják az egyik legjobb kelet-európai Latin-Amerika-specialistának. Híres kortárs zeneszerzők ajánlották neki új műveiket. Ma elsősorban brazil és argentin darabokat játszik.

Krzysztof Pelech
Krzysztof Pelech

A vasárnap 19.30-kor kezdődő zárókoncert zongoraprodukcióval indul: a spanyol Mireia Frutos Fernandez olyan spanyol műveket játszik, amelyek többségét gyakran hallhatja a közönség gitáron is. Utána a 3 éve alakult Dzsentrió – Szalkay Ádám (trombita), Iványi Gáspár (gitár), Heigl László (bőgő) – és a fesztivál visszatérő vendége, Pusztai Antal gitárművész latin dzsessz-sztenderdekből álló műsora következik.

Lazhar Cherouana
Lazhar Cherouana

– Óriási az érdeklődés a mesterkurzusaink iránt is, nagyon sok résztvevőnk van. Sokan visszajeleztek már interneten, hogy a hétvégi koncertekre jönnek. Az elmúlt 14 évben erős törzsközönségünk alakult ki Szegeden. Amikor elindítottuk a fesztivált, teljesen idegen volt a klasszikus gitármuzsika a szegediek számára, nem ismerték, mostanra viszont beépült a köztudatba. Népszerű, vagány, könnyed, fiatalos dologként elfoglalta helyét a szegedi zenei életben. Ehhez persze nemcsak a fesztivál járult hozzá, hanem az is, hogy a szegedi gitárosok is sokat szerepelnek a városban. Rengeteg versenyen vesznek részt kimagasló eredményekkel. Az országban Szegeden, a zeneművészeti karon és a Vántus István szakközépiskolában működik a legeredményesebb gitár tanszak – hangsúlyozza Pavlovits Dávid, aki minden évben nagy küzdelmet folytat azért, hogy fesztivál költségeit előteremtse. Idén hiába pályáztak a Nemzeti Kulturális Alaphoz, nem kaptak támogatást. Ráadásul előre be kellett fizetniük a megpályázott összeg 5 százalékát, amit nem ad vissza az NKA. – A szponzorainkkal egyenrangú támogatóinkká váltak a fellépők is, akik kiterjedt nemzetközi baráti kapcsolatainknak köszönhetően jönnek el, és roppant kedvezményesen játszanak Szegeden. Óriási gesztus ez a részükről!
– mondta Pavlovits.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri jegy wellnesshétvégével

A Leányvásár szereposztása jövő héten kiderül. Az István, a királyra pedig a napokban szabadultak fel újabb szóló jegyek. Tovább olvasom