Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A működőképesség határán az egészségügyi műszerpark: már luxus a karbantartás

Csongrád megye - Nincs pénz az egészségügyi intézményekben a műszerek karbantartására, a legtöbb helyen már felmondták az erre vonatkozó szerződéseket. A gépek így egyre rosszabb állapotba kerülnek, ha pedig elromlanak, akkor is csak fontossági sorrendben tudják megjavíttatni.
Már nemcsak arra nincs pénzük az egészségügyi intézményeknek, hogy új műszereket vásároljanak, hanem arra sem, hogy a meglévőket karbantartsák. A központi finanszírozásban csupán működtetésre vonatkozó összegek szerepelnek, ráadásul köztudottan ezek is csupán a tényleges költségek egy részét fedezik. A műszerpark megújítására, fejlesztésére a legtöbb helyen esély sincs: a meglévő berendezéseket használják, és szükség esetén javítgatják – ameddig tudják.

– Ahogy manapság már mindenre csak szűkített keret áll rendelkezésre, így erre is – fogalmazott Resch József, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági igazgatója. – Nagyon szűk az a kör, amelyre nem mondtuk fel a karbantartási szerződést: már csak a képalkotó eljárásba vont gépeket, a sugárterápiás berendezéseket, az ultrahangokat és az altató-lélegeztető gépek egy részét szervizelik folyamatosan, és biztosítják ezek alkatrészellátását. Minden más esetben működtetjük a berendezéseket, amíg el nem romlanak, aztán pedig prioritás alapon javíttatjuk. Az életmentő készülékeket természetesen azonnal, amelyből azonban több darab is van, vagy kevésbé szükséges, azokkal akár több hónapot is várunk.

A vásárhelyi kórháznak nemrégiben ugyan sikerült új CT-t beszerzenie,
A vásárhelyi kórháznak nemrégiben ugyan sikerült új CT-t beszerzenie, a többi műszer karbantarási költségeivel kapcsolatban azonban ők is mérlegelnek. Fotó: Török Anita

Az egyetem klinikáin évente 300 millió forintot költenek a gépek javítására. Ez a költség viszont folyamatosan nő, hiszen ahogy öregszik a géppark, egyre költségesebb működőképessé tenni. Újak beszerzésére pedig nincs fedezet.

Deszken nincs gond

Az egyetlen megyei egészségügyi intézmény, amely nem küzd anyagi gondokkal, a deszki kórház. Bálint Beatrix főigazgató elmondta, még a karbantartást sem kell soha elhalasztani, ennek köszönhetően minden műszer jó állapotban van. Ha pedig szükség van valamire – például az amortizáció pótlása miatt –, prioritás szerint meg tudják vásárolni.

A többi megyei kórház műszerparkja is jórészt amortizálódott az elmúlt években, évtizedekben. – Kizárólag pályázati pénz felhasználásával tudtuk fejleszteni, illetve egy-két alkalommal a fenntartó és a tulajdonos segítségével – mondta el Várkonyi Katalin, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója. Hozzátette: véleménye szerint megoldást jelentene, ha a jövőben a finanszírozás tartalmazná az eszközpark javításához és az új műszerek beszerzéséhez, a régiek lecseréléséhez szükséges anyagi fedezetet is.

Makón a műszerpark átlagos életkora 15–17 év. – Ezeket sem karbantartani, sem javítani nem tudjuk, hiszen olyan régiek, hogy már alkatrészt sem lehet hozzájuk kapni. Az állomány tehát hiányos, így a még működő berendezéseket folyamatosan átcsoportosítjuk: oda visszük, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, hogy a betegbiztonság ne sérüljön – mondta el Pásztor István gazdasági igazgató. Hozzátette: kivételt képez a sürgősségi osztály, ahol egy pályázatnak köszönhetően a teljes eszközparkot fel tudták újítani.

A vásárhelyi Erzsébet-kórházban a nagy értékű berendezéseket folyamatosan cserélik a különböző pályázatoknak köszönhetően. – Azoknak a beszerzését is igyekszünk anyagi lehetőségeinkhez képest megoldani, amelyek a mindennapi működéshez kellenek, lassan tehát haladunk előre a fejlesztésben – fogalmazott Kallai Árpád igazgató. A karbantartás esetében viszont mérlegelnek: megéri-e átalánydíjat fizetni, vagy vállalják a kockázatot, hogy egy javíttatás esetén egyszerre kell egy nagyobb összeget kifizetni. – Vannak olyan műszerek, amelyekre már rég felmondtuk a karbantartási szerződést, de a CT-ket például egy plusz négyéves karbantartással vásároltuk. Egy ilyen konstrukció mindenképpen megnyugtató.

Olvasóink írták

 • 17. dagadó 2011. december 23. 12:26
  „Kriszta Őn madarat fogott,emlékszik ugye a Román iker párra, amint azt tudjuk a Gyerek Klinikán választottak szét sikerrel. A professzor úr akkor elmondta,hogy az altató gép kis állatok elaltatására van kitalálva,és lám az ikerpárt szét választotta.Utána nagy csend. Sokat tudnék mesélni,mivel nagyon közel vagyok az intézményhez szinte benne élek. Személyesen járjon utána, hogy hogy is dolgoznak a Klinikán, Ön meg fog lepődni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 16. ingen 2011. december 23. 10:13
  „Nem emlékztet benneteket Nicolae Ceau?escu-ra, a grandiozus terveivel?”
 • 15. csmano 2011. december 23. 09:02
  „Minek költsünk az elavult gépekre, amikor épp a felette levő cikkbe írta Matolcsy hogy megújulás útján van az ország :)”
 • 14. X_Y 2011. december 23. 05:43
  „9. Linka11

  .. és ne feledkezzünk meg a felcsúti Fociakadémia 3 milliárdos "támogatásáról", a grandiózus stadionépítésekről százmilliárdokért, gyaloghíd terve a Dunán - még jó hogy nem hosszban , az utcák terek átnevezésének százmilliós költségéről, Simicska médiacégének milliárdos állami megbízásairól és hasonlók...

  Az elmúlt pár hónapban kb, a manyup pénzekből befolyt összeg háromszorosát tapsolták el hasonló fontos projektekre - és nem mellesleg a haveri "jóelvtársak" zsebének teletömködésére...

  A sok fideszes droid meg tapsikol hozzá és közben vadul elmútnyócéveznek...”
 • 13. bespin 2011. december 22. 22:05
  „11. ingen
  Isten ments, hogy polemizáljak ebben a kérdésben. A "céged" szót iróniának szántam, nem "tulajdonodként" értettem. A véleményünk egyezik teljes mértékben. Politikailag korrekt, az akkori viszonyoknak megfelelő, de inkább csak közvetve hozzáértő szakemberek döntöttek azokról félmilliárdokról, amiket városi szinten beruházásra költöttek, nem egy alkalommal.”
 • 12. adamantium 2011. december 22. 18:34
  „5. LukSzusz 2011.12.22. 11:27
  a képen látható eszköz egy siemens somatom emotion CT és nem MR”
 • 11. ingen 2011. december 22. 17:49
  „Bespin: Tévedésben vagy, a cég, nem az én cégem, hiába ismételgeted ezt a formát. Közöm nincs hozzá, nem is volt soha.
  Lehet azon polemizálni, hogy belevették-e vagy sem a müködtetési költségeket és ez kinek a hibája. Most már WC papirra sincs pénz. Az hogy nem megfelelő, vagy az igényeknek nem megfelelő gépeket vették meg az országosan elég általános volt. Csakhogy ezek a döntések is legtöbbször szakemberek megkérdezése nélkül, politikai célokat szolgálva születtek meg.
  Kéretik a politikusoknál anyázni és nem terepen gályázókat faktatni.”
 • 10. bespin 2011. december 22. 16:08
  „ígértem nem írok ide, de most megteszem.
  Kedves ingen! Az említett céged a kétezres évek elején szinte ingyen, bérmentve megkapta ezeket a diagnosztikai berendezéseket, vett egy-két újat, de jó néhány gépről tudom, hogy jövőre túl lesz a 20. életévén. Az egyik intézmény CT-je ´98-ban 130 millió volt,most az említett céged 80 millióért beszerzett egy x.generációs cuccot. Most profitorientált a dolog, akkor is az volt, csak nem az intézménynek, hanem a vezetőinek. Pásztor úr és a főnöke sokat tudna erről mesélni. Sokszor a napi rutinnak nem megfelelő gépeket vettek önkormányzati szinten, volt gép , ami kb 50 üzemóra után ki lett dobva, mert nem tudták használni, de 2002-ben 45 miska volt. Az intézményvezetők ne ríjjanak, a beszerzéskor be kellene kalkulálni az üzemben tartás költségeit is. Tudom a pályáztatásban, közbeszerzésben ezek nem szerepelnek költség tételként, a törvény is hibás, a cégek is, mert az eladhatóság érdekében magasan tartott árakkal, magas árréssel dolgoznak, mert ugye ha nyerni akar, akkor illik borítékozni is, amely 5-10%-a beszerzési költségnek.”
 • 9. Linka11 2011. december 22. 15:52
  „Fontossági sorrend ,ennek kellene dominálni tisztelt kormányzat.A nincs pénz című szlogenből, néhány dolog ki lóg ;
  Pld.700 millióért a politikusok autó cseréi vagy az összesítésben Milliós juttatások, stb.Az egészség ügyhöz képest
  a rendőrség is komoly pénzeket kap fejlesztésre.Nyilván ez csak néhány példa de jól mutatja mi fontos a Magyarokat
  vezető uraknak.”
 • 8. ingen 2011. december 22. 13:58
  „Spiler: Ami még van nektek, az az orvosok nővérek és egyéb dolgozók munkaereje és segítőkészsége- és fogytán az erejük. Gyógyszer, müszer, tisztaság már régen nincs.
  Az ilyen beszólásokkal, még azt is elcseszitek amivel még esetleg túlélhettek.
  "Fizetek járulékot hát kezeljetek... felejtsék el a paraszolvenciát. stb. Aki csak ezt tudja ismételgetni az szart se ért az egészből .
  Az eü dolgozók meg dolgoznak, hát adjatok nekik fizetést, meg munkaeszközt a kezükbe A paraszolnevciát meg dugjátok fel . Ennyi.
  Nagy a pofátok, de nem látjátok a lényeget és a veszélyt sem érzitek.

  LukSzusz : <moderálva> Ha nem lenne ez a (valóban Izraeli) cég, sosem jutottak volna hozzá ilyen fejlett technológiához a betegek .Sokan köszönhetik az életüket ezeknek a senkiknek. Hogy haszonért dolgoznak? Ki Az a hülye vállakozó aki nem? Te ingyen adod a munkádat, tudásodat, idődet?”
 • 7. X_Y 2011. december 22. 13:46
  „5. LukSzusz

  80 ezer Ft aprópénz - egy képviselőnek... Lézerjani is megmondta: akinek nincs semmije az annyit is ér.”
 • 6. spiler 2011. december 22. 12:32
  „papir kacsa sincs
  kórtermek takarítása is hanyag-folyosót csak csak takarítják
  ápolók fáradtak,,,,,DE KIT ÉRDEKEL HA BEUTALNAK GYÓGYULNI AKAROK ÉS EZÉRT FIZETEM A TB-T tehát ne kifogásokat keressenek hanem kezeljenek----------mivel jövöre járadékot kapok nem nyugdijat a PARASZOLVENCIÁT IS FELEJTSÉK EL!”
 • 5. LukSzusz 2011. december 22. 11:27
  „Ez a masina az MRI.Szegeden egy kft működteti,SZTK-ra a bejutás 6 hónap,ha csengetsz nekik 80 ezret azonnal mehetsz.
  Nem írom le kik ezek az "üzletemberek"de semmik.”
 • 4. Együgyű 2011. december 22. 10:03
  „A működőképesség határán az egészségügyi műszerpark Szegeden: szinte már luxus a karbantartás
  Miért érdekes ez a cikk? Hiszen a MAGYAR átlagos beteg ember a mai világban már nem ember, mert nem tud
  robotolni! Aki meg nem dolgozik az ne is egyen! Ennivalóra is 300 Ft/nap jut szemben a börtönökben adott 1ooo-
  FT/napra. Gyógyszerre se jusson neki. Rehabilitáció se legyen neki teljes körű! Igaz még van egy kis tornaterem a fekvő betegek részére. Aki a jelenlegi állapotánál töbre szeretné, vinni az máshoz nem juthat orvosi segítséggel sem! Mert állam bácsi ezeket sem finanszírozza. A működőképesség határán van a MAGYAR egészségügy minden téren. Akkor meg miért lenne fontos a műszerpark? Minden MAGYARORSZÁGON élő doki, asszisztensnő, nővérke, betegápoló is megéli, vagy meg fogja élni, ha beteg, lesz! Persze itt is lehetnek kivételek! Aki külföldre megy dolgozni! Vagy egészséges állapotában gondol ezekre a körülményekre, és ha teheti, a nehéz napokra félretesz, ha teheti. Amikor a nem várt esemény bekövetkezik, elviteti, esetleg elmegy egy luxus magánklinikára például a budai hegyekbe.
  Kedves uraim/hölgyeim és kedves gyermekek a pénz beszél, a kutya ugat!!!”
 • 3. Zsoltee0716 2011. december 22. 09:44
  „Ezeket a gépeket nem bérlik?”
 • 2. saturnus 2011. december 22. 08:48
  „Olyan embert ültettek az egyetem nyakára főellenőrnek aki Tatabányai korház gazdasági igazgatója volt és hát bizony lenyulta a közvagyont. Itt is azt fogja tenni?”
 • 1. X_Y 2011. december 22. 08:22
  „Okos megoldás: felmondják a karbantartást, met spórolás van - aztán egy eseti javíásra kifizetik a két éves karbantartási djíat... Nagyon okos, látszik hogy igazi szagértők ülnek a kormányban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé a Csongrádi sugárúti játékteremben: ujját törte a vendég

Eltört az egyik ujja az 58 éves Jánosnak, akit néhány napja dobtak ki egy játékteremből Szegeden. A férfi feljelentést tett az általa túl agresszívnek tartott attak miatt. Tovább olvasom