Délmagyar logó

2016. 10. 22. szombat - Előd 6°C | 14°C

A Művészetek Palotájában játszottak a szegedi szimfonikusok

Kétszázötven szegedi polgár is elkísérte a szimfonikusokat Budapestre, a Művészetek Palotájába, ahol csütörtökön este a Nemzeti Hangversenyteremben nagy sikerű koncertet adtak.
Gyüdi Sándor vezényletével próbál a zenekar Fotó: Hollósi Zsolt
Megrögzött zenebarátok, önkormányzati és országgyűlési képviselők, több társintézmény vezetője, összesen hat autóbusznyi lelkes közönség is a Szegedi Szimfonikus Zenekarral tartott csütörtökön este Budapestre. A Művészetek Palotája Symphonia Hungarorum-sorozatában, a Nemzeti Hangversenyteremben adott koncertet Gyüdi Sándor vezényletével az együttes. A tavaly átadott impozáns épületben jól sikerült a szegediek első bemutatkozása, a publikum nagy tapssal fogadta a produkciót.

– Ki kell ahhoz mozdulni, hogy jól megszokott, szeretett értékeinket másképpen szemléljük. Ez a koncertterem egyszerűen káprázatos! Visszamenőleg átértékelődik minden, amit az ember otthon hallott – mondta a hangverseny szünetében Dohány Gabriella, a Tömörkény gimnázium tanára. – Az a kedves, bordó szalon, a Szegedi Nemzeti Színház, ahová nagyon szeretünk járni, ehhez képest szinte hallgathatatlannak minősül a koncerteken. Ugyanaz a vonóskar, amelyről eddig is tudtuk, hogy képzett, kitűnő művészekből áll, egészen más tónust, finomságokat képes itt megmutatni, ami megerősít abban, a befogadás minőségét lényegesen befolyásolja, hogy méltó térben szólal-e meg a muzsika.

– Elképesztően jó akusztikája van, jobb, mint a Zeneakadémia nagytermének. Itt minden hangszer tökéletesen hallható, itt lehet igazából lemérni, hogy a zenekarunknak igazából milyen hangzása van – adott egykori gyakorló zenészként szakvéleményt Finta János, a szegediek utaztatását szervező Filharmónia Kht. vezetője.

– Fontos számunkra az ország első számú koncerttermében föllépni. Amikor átadták, megkérdeztek engem is, hogy mit várok tőle. Azt feleltem: ne csak a nevében legyen nemzeti, hanem valóban legyen otthona ne csak a főváros, hanem az egész ország fontos zeneművészeti műhelyeinek, együtteseinek, szólistáinak – hangsúlyozta már a sikeres koncert után Gyüdi Sándor. A szimfonikusok igazgató-karnagya úgy értékelte, a zenekar le tudta győzni a nagy kihívást miatti félelmét, és élni tudott a bemutatkozási lehetőséggel. A szintén jelen lévő Kozma József alpolgármesternek többen is mondták: milyen jó lenne Szegeden is egy ilyen jó akusztikájú koncertteremben hallani a város zenekarát. Ugyanezt a programot többen hétfőn is meghallgatták a nagyszínházban, és az összehasonlításból egyértelműen kiderült, hogy ideális akusztikai körülmények között az együttes sokkal jobban, szebben szólt.

Művészetek Palotája

A 2005. március 14-én átadott Művészetek Palotája a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél, a Nemzeti Színház szomszédságában áll, teljes belső alapterülete 64 ezer négyzetméter. Az épületegyüttes három fő egysége: a Ludwig Múzeum, a Nemzeti Hangversenyterem és a Fesztivál Színház. Az épület egész napos programlehetőséget kínál, több büfé, étterem, kávéház, internetkávézó, panorámaterasz, ajándék- és könyvesbolt is várja a közönséget. A pinceszinten található parkoló 500 személygépkocsit képes befogadni. A Nemzeti Hangversenyteremben 1699 ülőhely és 190 állóhely van – utóbbi a harmadik emeleten található, ahová igazolványukkal 200 forintért válthatnak álló jegyet a diákok.  
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi OTP-ház felújítása

Elkezdődött a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló szecessziós palota felújítása. Az öt… Tovább olvasom