Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

A múzeum tükörritkasága

Szeged - Szecessziós tükörrel gazdagította a 19–20. század fordulójáról származó műkincseinek gyűjteményét a szegedi Móra Ferenc Múzeum.
A méretes ritkaság a szakértők szerint egy szegedi vasutas főtisztviselő családjának otthonát díszítette, tőlük öröklődött tovább a fővárosig. A több mint két méter magas és egy méter széles használati tárgyhoz hasonlót a muzeológusok sem ismernek. Igazán egyedivé jellegzetesen körbefutó, finoman indázó szecessziós napraforgó mintázata teszi.

Pál László és Hamar Edina restaurátor végzi el a szépészeti beavatkozást.
Fotó: Karnok Csaba

– A műtárgyszámba illő tükörszépség rámás tükre majdnem kifogástalan állapotban őrződött meg. Az alsó lábazatát és a felső leveles díszítését viszont némiképp megviselte az eltelt évszázad és a sok költöztetés. A hajlított és faragott virágokat leheletvékony arany- és ezüstlemezkékkel borította be ismeretlen készítője. Ezeket lesz legnehezebb helyreállítani.

A tükröt az intézmény három restaurátora vette pártfogásba, hogy alapos kutatás és elemzés után a hajdani ragyogását tükrözhesse a régi-új lakásdísz. Az aprólékos restaurálás várhatóan két hónapig tart. A közgyűjtemény – a Nemzeti kulturális alap 300 ezres támogatásával – 400 ezer forintért jutott hozzá a tükörhöz, amely újjászületve milliós értéket képvisel majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Józsi kedvence – törzsvendég ihlette

Szeged - Egyszerűek és szűkszavúak voltak az étlapok a rendszerváltozás előtt. Manapság ötletes, sokszor kacifántos nevekkel illetik az ételeket. Tovább olvasom