Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A nagykun kapitány szobrai a szegedi várban

Szeged - Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken a szegedi várban. A tárlat április 20-áig látható. A Karcagon született köztéri szobrász kunmotívumairól közismert. A művész nemrég nagykun kapitány lett.
Győrfi Sándor Munkácsy-díjas szobrász alkotásaiból nyílik kiállítás pénteken délután fél 5-kor a szegedi várban. A tárlat április 20-áig látható. A Nagykunság fővárosában, Karcagon született köztéri szobrász kunmotívumairól közismert. A művész rangos hagyományőrző tisztséget is kapott nemrég: nagykun kapitány lett, a kapitányok tanácsának tagja.

Középen Győrfi Sándor, a nagykun kapitány művész

- A megtiszteltetés kötelezettséggel jár. Kemény esküvel avattak fel, aktív résztvevője vagyok a város és a térség eseményeinek - mondta szegedi kiállítása rendezése közben. Ezeken lóháton és hagyományőrző kunkapitányi viseletben jelenik meg. Az ornátushoz fekete mente, kócsagtollas süveg, kard és kulacs tartozik.

A kunkapitány szerint a nagykunok nyakas emberek. ő feladata is kitartást követel: kutatja és bemutatja a hagyományokat. Győrfi Sándor rituális temetkezési helyet, úgy nevezett kunhalmot formázó emlékhelyet hozott létre a 4-es számú főút mellett 1995-ben, a kunok honfoglalásának 700. évfordulójára négy méteres szobrokkal. Kun figurái az ópusztaszeri emlékparkban is megtekinthetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz alá kerülhet jövő héten a szegedi rakpart

Szeged - Árhullám vonul a Tiszán Szeged felé: a rakpartot és alacsonyabban fekvő ártereit is… Tovább olvasom