Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A nap éget, meg a vadmurok

Másodfokú égési sérüléseket okozhat több növény, amelyek fényérzékennyé teszik bőrünket. A zellerben vagy a petrezselyemben kevés a naptej, ahogy azt a baksi idénymunkások esete is mutatja.
50 baksi idénymunkás szenvedett a napokban súlyos égési sérüléseket, mert a petrezselyemföldön dolgoztak. Eközben már-már pánikhelyzetet idézett elő a szintén súlyos égési sebeket, hólyagokat okozó kaukázusi medvetalp megjelenése hazánkban.

A bőrünket érő napfény több komponenst tartalmaz, az ultraibolya tartományban az UV-A és az UV-B is eléri bőrünket, nemcsak a látható fény. Tudjuk: a nap sugarai önmagukban okozhatnak leégést, de bizonyos anyagok a bőrre kerülve és beszívódva annak rétegeibe szintén kiválthatnak túlzott reakciót. Ez járhat fototoxikus tünetekkel, más esetekben fotoallergiás reakció tapasztalható.

Fotó: DM
A kirándulók gyakran találkozhatnak a vadmurokkal. Fotó: DM

A zellerfélék, például a petrezselyem, a pasztinák, a metélőzeller és a vadmurok zöldje hathat így, ha érintkezik bőrünkkel, és beszívódik. A koriander, a kapor, az ánizs és a gyomnövénynek tartott bürök is fényérzékennyé teszi a bőrt, emellett az őszirózsafélék közé tartozó krizantém, dália, napraforgó, valamint az árnika, kamilla, százszorszép, cickafark és varádics fajok szintén kellemetlen reakciót okozhatnak.

 Érzékenyít néhány gyógyszer is

Rendszeres gyógyszerszedés esetén fontos tisztázni, hogy nincs e fényérzékenyítő hatású közöttük, mert a hatás megtöbbszöröződhet.

– A bőrrel érintkezve égéshez hasonló tüneteket válthatnak ki bizonyos kultúr- és vadnövények, akár hólyagokat, másodfokú égési sérüléseket is okozhatnak – fogalmazott dr. Németh István. A Szegedi Tudományegyetem bőrklinikája és az Aranyklinika szakorvosa ezért arra int, hogy ha túrázni indulunk, vagy mezőgazdasági munkát vállalunk, ügyeljünk arra, hogy ne érintkezzünk a már említett növényekkel. Vegyünk fel hosszú nadrágot, lehetőség szerint kerüljük a nedves körülményeket is.

– Ha már kontaktusba léptünk a növényekkel, és elváltozást észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert időben kezelve a bőrártalmat hatékonyabban enyhíthetők a tünetek, és csökkenthető a károsodás mértéke – mondta a szakorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad az érintett területet maró hatású szerekkel vagy olyan kemikáliákkal tisztítani, amelyek irritáló hatásúak lehetnek.

Fotó: DM
Fotó: DM

– Tiszta, langyos vízzel mossuk le, szárítsuk meg és hűtsük az érintett bőrfelületet, amíg eljutunk a szakemberhez. A kezelés során, illetve utána is indokolt a fokozott fényvédelem, mert a károsító anyagok a bőrbe szívódva tovább érzékenyíthetnek – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két perc alatt születtek a szegedi hármas ikrek

A fiúk első otthon töltött délutánjának mi is részesei lehettünk. Tovább olvasom