Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

A narancs árában mérik az almát Szegeden

Szeged - A 2007-es fagykárok miatt kevesebb az alma, ezért most drágábban mérik kilóját a piacon és az üzletekben, mint tavaly. Ára összeért a narancséval és a mandarinéval, akadnak áruházak, ahol még olcsóbb is az import déli gyümölcs.
Akinek nem telik drága déli gyümölcsre, az egyen meg mindennap egy almát, és ezzel mindent megtett az egészségéért, amit megtehet – ajánlják az orvosok az itthon szinte minden falusi portán termő, általában olcsó gyümölcsöt. Az idei tél azonban megtréfálja a családok pénztárcáját, sokan azért veszik kilószámra inkább a narancsot és a mandarint, mert kiszámolták: jobban jönnek ki anyagilag, mintha almából a jó magyar fajtát keresnék.

Drágább az alma, mint a narancs.
Fotó: Karnok Csaba

Lengyel Zoltánné, akivel az egyik áruházban találkoztam, azt állította, alig vásárolt ezen a télen almát, mivel mindig csak drága fajtákat talált. Abban a szupermarketben, ahová ő jár vásárolni, szinte mindennap kínálnak akciós mandarint, van, hogy 200 forint alatt kínálnak egy kilót. Míg az alma kilónkénti ára legtöbbször megközelíti a háromszázat.

Magyar fajták

A legkedveltebb, Magyarországon termesztett almafajták közé tartozik a jonagold, az idared, a golden, a starking és a jonatán. Közülük általában a starking és az idared a legdrágább.

Szemügyre vettük más üzletben is a déligyümölcs-felhozatalt: ahol a magyar jonagold alma kilóját 299 forintért adták, ott a narancsért 299-329-et kértek, a banán és az ananász kilója pedig egy árban volt az almáéval. Ennél a kilónkénti közel 300 forintnál azért kedvezőbb árakra bukkanhatunk a piacokon, aki tehát ragaszkodik az almához, spórolhat. A dorozsmai nagybanin – mondta el Szilasi László piacvezető – 180-250 forintba kerül egy kiló alma, igaz, ezek csak közepes nagyságúak. Egyetértett azzal a megállapítással, hogy idén legalább 20-30 százalékkal több pénzt kell adni az almáért, mint egy évvel ezelőtt.

A jó minőségű gyümölcsöt nem adják olcsón.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Mars téren a legszebb starking alma kilóját – szinte golyóbis nagyságú szemeket láttunk – 350 forintért árulták, a kisebbek kilójáért 200-250 forintot kértek. Igaz viszont, hogy a piacon a déli gyümölcs is kevesebbe kerül, mint az áruházakban. Antal Mária, aki őstermelőként árulta az almáját, azt mondta, tavaly 180-190 forintba került egy kiló. Idén azért drágább, mert a termés egy része elfagyott, s mivel kevés maradt, azt meg kell fizetni. A most még kapható mennyiség szerinte egy hónapon belül elfogy, és akkor már csak importból lehet majd hozzájutni a gyümölcshöz.

Olvasóink írták

  • 1. dondongó 2008. január 21. 09:25
    „Fogalmazzuk át a hírt úgy, hogy annak pozitív kisugárzása legyen: az alma árában mérik a narancsot. Így már mindjárt más.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a rádió stúdióvezetőjét

Szeged - Sok kitűnő szólistából nem kovácsolt igazi csapatot – ezért kell távoznia Szőke Györgynek, aki tavaly október óta vezette a Magyar Rádió Szegedi Regionális Stúdióját. Tovább olvasom