Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleménye

Szeged – Sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ebben reagálnak a Rádió Mi-ről és a Rádió 88-ról szóló írásunkra.
Egyetlen rádiónak sem kell a Médiatanács elvárásinak megfelelnie. Minden rádiónak a jogszabályok által támasztott követelményeknek kell eleget tennie.

Nem igaz a Rádió Mi munkatársának állítása, miszerint „A Médiatanács jelenleg nem ír ki újabb kisközösségi rádiós pályázatot". A Médiatanács elindította a kisközösségi pályázat előkészítését, erről a legfrissebb információk a Médiatanács honlapján a Pályázatok rovat
46. pontjában olvashatóak. A kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőségek elvi hasznosítására irányuló pályázatifelhívás-tervezettel kapcsolatos nyilvános meghallgatáson, 2012. május 29-én sajnálatos módon a rádió egyik munkatársa sem vett részt, pedig ez mindenki számára adott lehetőség volt. Itt alkalom nyílt volna arra, hogy kifejthessék, milyen változtatásokat javasolnának a kisközösségi pályáztatásban. A nyilvános meghallgatásról, annak időpontjáról, helyszínéről szóló közlemény már május 3-tól elérhető volt honlapunkon.

Szerencsére azonban még most sem késő: ugyanis a médiatörvény szerint a meghallgatást követő 5 napon belül a pályázatifelhívás-tervezettel kapcsolatban bárki intézhet írásban kérdést a hatósághoz, illetve arra észrevételt tehet.

A Médiatanács tisztában van azzal, hogy a kisközösségi rádiók sokszor anyagi nehézségekkel küzdenek, ezért a tervezet elfogadása során arra törekedett, hogy a pályázókat a lehető legtöbb módon segítse. Ezért a korábbi pályáztatáshoz képest egyszerűbb, átláthatóbb rendszer kialakítását és a pályázóktól elvárt követelmények világosabb, egyértelműbb, teljes körű megfogalmazását tartotta szem előtt. A Médiatanács egyik eszköze ehhez, hogy a mellékletben szereplő Formanyomtatvány segítse a pályázókat a szükséges adatok, információk megadásában, így nem kell professzionális pályázatírókat igénybe venniük. Ezáltal kímélhetők a pályázók anyagi forrásai.

A pályázók informálását segíti, hogy a tervezet elfogadása előtt már sor került a kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőségek hasznosítására irányuló pályáztatás elveinek meghatározására és közzétételére. Ebből a dokumentumból a pályázók már a részletes szabályok pályázatifelhívás-tervezetből való megismerése előtt tájékozódhattak az eljárás menetéről, főbb irányadó szabályairól és a kisközösségi rádiózás lényegi elemeiről.

Cáfolom a rádió munkatársának azt a kijelentését, amely a „műsoridő kétharmadában a Médiatanács elvárásainak megfelelő közszolgálati műsorok"-ról szól. Ugyanis nem a Médiatanács önkényesen, hanem a médiatörvény írja elő a kétharmados kötelezettséget (66. § (4) bekezdésének g) pont).

Annak az állításnak kapcsán, miszerint a Médiatanács kérése, hogy „folyamatosan, másodperces lebontásban táblázatokat állítsunk össze és küldözgessünk, hogy mikor mi ment a rádióban", felhívom a figyelmet, hogy ez éppen azt a célt szolgálja, hogy nyomon követhető legyen a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok elvárt arányának teljesülése. Minden rádió önbevallás alapján szolgáltat adatot erről, ez alól a Rádió Mi sem képez kivételt. Az önbevallás azért is célszerű mód a vállalt –éves – arányok figyelemmel kísérésére, mert így a rádió önmaga tud módosítani még év közben, ha szükséges. A hatóság ugyanakkor a szúrópróbaszerű ellenőrzéssel hatékonyan tudja ellátni feladatát a mintegy 800 médiaszolgáltatóval kapcsolatban.

A rádió munkatársa utal arra is, hogy a Rádió Mi-nek nincs „kapacitása" „ötven-, százezres büntetéseket" fizetni. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a rádióval szemben a Médiatanács soha nem szabott ki bírságot vagy kötbért.

Olvasóink írták

 • 18. mgabor 2012. június 04. 14:23
  „Részünkről nem volt hiszti, megkérdezték, miért nem lesz frekvenciánk, én meg elmondtam. Azt is számításba vettük, hogy kicsi a lefedettség, ezért pláne nem érdemes sok kötelezettséget vállalni. Annak a tetőantennának meg valószínűleg nincs rálátása az adóra, a belvárosban azért autórádióval is jól jött :)”
 • 17. ebessy 2012. június 03. 14:20
  „Tök mindegy, eddig is neten hallgatta mindenki, mert a belvárosban is kásás az adás (tetőantennával), a paneles részeken be se jön. Kár ezért a hisztiért mindkét oldalról.”
 • 16. RádyJóska 2012. június 03. 01:33
  „Bonyolult dolgok ezek.Véleményem szerint, ha egy kisközösségi rádióval szemben közszolgálati igényt támasztanak, akkor legalább a működési költségeinek arányos részét térítsék meg közpénzből. Legalább, mivel ugyebár a közszolgálati rádiók - tévék teljes költségét az állampolgárok állják, viszont ezek műsorai sem 100%-ékig közszolgálatiak. Így ez a szabad - másként gondolkodás, szubkultúra, underground teljes elnyomása, a szabad vélemény nyilvánításra való jog eltiprása. A médiatanács a törvényalkotó figyelmét kellene, hogy felhívja az ilyen lehetetlen jogszabályokra, és hatnia kellene arra, hogy minél hamarabb megszűnjön ez az állapot. Ezt kellene szem előtt tartani.”
 • 15. kis_vakond 2012. június 02. 22:54
  „más közösségi rádiónak is meggyűlt a baja a NMHH-val, lehet rendszerhiba van? kellemes olvasás, tájékozódást:
  http://periszkopradio.hu/periweb/?p=1674”
 • 14. balihoho 2012. június 02. 07:28
  „Ezt elolvasva nekem egy régebbi több mint tíz éve történt eset jutott az eszembe. Áll a luxus terepjáró a járda mellett, a tulaj bent ülve, a leeresztett ablakon keresztül, fölényeskedve beszélget az autója mellet álló, láthatóan csóróbb egyénnel. Nekem a vitájuk vége tetszett! " Szép autód van, jól megy sorod! A válasz: Nem az enyém a kocsi, hanem a vállalkozásé. És a vállalkozás kié? jön az újabb kérdés. A terepjárós nem válaszolt, felhajtotta az ablakot, és beletalpalt a gázpedálba.”
 • 13. Mozimasiniszta 2012. június 01. 20:59
  „6.-os ! vegyél új rádiót mert a mostani sz@r , ha "áthallós" !”
 • 12. mgabor 2012. június 01. 20:02
  „KÖZLEMÉNY

  Nem akarok vitatkozni a Médiatanáccsal, nem harcolunk a frekvenciáért, tudomásul vettük a helyzetet. A médiahatóság szóvivőjének levele önmagában is jól példázza, hogy miért szeretnénk az újabb frekvenciapályázaton való részvételről lemondva folytatni közösségi tevékenységünket. Az egyes pontokon azért még végigmennék, ha már felmerült a gyanú, hogy esetleg nem mondok igazat.


  "Mindenekelőtt egyetlen rádiónak sem kell a Médiatanács elvárásinak megfelelnie. Minden rádiónak a jogszabályok által támasztott követelményeknek kell eleget tennie."

  A Médiatanács pedig a jogszabályok által támasztott követelményeknek való megfelelést ellenőrzi és kéri számon, így pontos, valóban. Emellett feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a magyar médiaszolgáltatási rendszer fejlesztésének elvi kérdéseire vonatkozóan.


  "Nem igaz a Rádió Mi munkatársának állítása, miszerint ,,A Médiatanács jelenleg nem ír ki újabb kisközösségi rádiós pályázatot". A Médiatanács elindította a kisközösségi pályázat előkészítését, erről a legfrissebb információk a Médiatanács honlapján a Pályázatok rovat 46. pontjában olvashatóak: http://www.mediatanacs.hu/oldal.php?menu_id=42 . A kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőségek elvi hasznosítására irányuló pályázatifelhívás-tervezettel kapcsolatos nyilvános meghallgatáson, 2012. május 29-én sajnálatos módon a rádió egyik munkatársa sem vett részt, pedig ez mindenki számára adott lehetőség volt. Itt alkalom nyílt volna arra, hogy kifejthessék, milyen változtatásokat javasolnának a kisközösségi pályáztatásban. A nyilvános meghallgatásról, annak időpontjáról, helyszínéről szóló közlemény már május 3-tól elérhető volt honlapunkon.
  Szerencsére azonban még most sem késő: ugyanis a médiatörvény szerint a meghallgatást követő 5 napon belül a pályázatifelhívás-tervezettel kapcsolatban bárki intézhet írásban kérdést a hatósághoz, illetve arra észrevételt tehet."

  A cikkben nem tagadtam a tervezet létezését, sőt külön említettem is. A pályázaton való részvételre viszont még nincs lehetőség, tehát szünet van a szerződés lejárta és egy új pályázat esetleges megnyerése között, amíg engedély nélkül maradunk. De mivel (nem a Médiatanács, hanem) a médiatörvény elvárásainak nincs már kapacitásunk önkéntesként eleget tenni, úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk pályázni. Olvastuk a pályáztatási elvek közt, hogy a közösségi rádiózásra vonatkozó előírásoktól nem lehet eltekinteni, tudomásul vettük. Legutóbb például a szombathelyi Berzsenyi Rádió hallgatott el a törvényi feltételek miatt (http://frisss.hu/hirek/elhallgatott-a-berzsenyi-radio), a pályáztatási eljárás elhúzódása miatt pedig frekvencia nélkül maradt az ELTE Első Pesti Egyetemi Rádiója, a téglási 4-SSSS Rádió vagy a budapesti Puskás Távközlési Technikum által működtetett Cool FM. A Médiatanácsot így nem érheti meglepetésként a mi esetünk.


  "A Médiatanács tisztában van azzal, hogy a kisközösségi rádiók sokszor anyagi nehézségekkel küzdenek, ezért a tervezet elfogadása során arra törekedett, hogy a pályázókat a lehető legtöbb módon segítse. Ezért a korábbi pályáztatáshoz képest egyszerűbb, átláthatóbb rendszer kialakítását és a pályázóktól elvárt követelmények világosabb, egyértelműbb, teljes körű megfogalmazását tartotta szem előtt. A Médiatanács egyik eszköze ehhez, hogy a mellékletben szereplő Formanyomtatvány segítse a pályázókat a szükséges adatok, információk megadásában, így nem kell professzionális pályázatírókat igénybe venniük. Ezáltal kímélhetők a pályázók anyagi forrásai."

  Bár meg tudtuk csinálni az előzőt is pályázatíró nélkül, de minden segítő szándékot üdvözlünk a jövőbeni pályázók számára.


  "A pályázók informálását segíti, hogy a tervezet elfogadása előtt már sor került a kisközösségi médiaszolgáltatási lehetőségek hasznosítására irányuló pályáztatás elveinek meghatározására és közzétételére. Ebből a dokumentumból a pályázók már a részletes szabályok pályázatifelhívás-tervezetből való megismerése előtt tájékozódhattak az eljárás menetéről, főbb irányadó szabályairól és a kisközösségi rádiózás lényegi elemeiről."

  A dokumentumot megismertük, ebből vontuk le azt a következtetést, hogy nem ragaszkodunk tovább a frekvenciához.

  "Cáfolom a rádió munkatársának azt a kijelentését, amely a ,,műsoridő kétharmadában a Médiatanács elvárásainak megfelelő közszolgálati műsorok"-ról szól. Ugyanis nem a Médiatanács önkényesen, hanem a médiatörvény írja elő a kétharmados kötelezettséget (66. § (4) bekezdésének g) pont)."

  Igen, az első pontban jeleztem, a Médiatanács a jogszabályok által támasztott követelményeknek való megfelelést ellenőrzi és kéri számon. És feladata, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a magyar médiaszolgáltatási rendszer fejlesztésének elvi kérdéseire vonatkozóan.


  "Annak az állításnak kapcsán, miszerint a Médiatanács kérése, hogy ,,folyamatosan, másodperces lebontásban táblázatokat állítsunk össze és küldözgessünk, hogy mikor mi ment a rádióban", felhívom a figyelmet, hogy ez éppen azt a célt szolgálja, hogy nyomon követhető legyen a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok elvárt arányának teljesülése. Minden rádió önbevallás alapján szolgáltat adatot erről, ez alól a Rádió Mi sem képez kivételt. Az önbevallás azért is célszerű mód a vállalt -éves - arányok figyelemmel kísérésére, mert így a rádió önmaga tud módosítani még év közben, ha szükséges. A hatóság ugyanakkor a szúrópróbaszerű ellenőrzéssel hatékonyan tudja ellátni feladatát a mintegy 800 médiaszolgáltatóval kapcsolatban."

  Ez így van, az önbevallás elkészítése viszont számunkra napi több órás munkát jelent, amire önkéntesként ugyancsak nincs kapacitásunk.

  "A rádió munkatársa utal arra is, hogy a Rádió Mi-nek nincs "kapacitása" ,,ötven-, százezres büntetéseket" fizetni. Ezzel kapcsolatban tájékoztatom, hogy a rádióval szemben a Médiatanács soha nem szabott ki bírságot vagy kötbért."

  Mi valóban nem kaptunk, más, egyesületi formában működő kisközösségi rádió viszont igen. Épp azt szeretnénk elkerülni, hogy a kapacitásunkat meghaladó követelmények nem teljesítése miatt mi is kapjunk, ezért nem indulunk újabb frekvenciapályázaton. Az eddigi együttműködést megköszönve a továbbiakban közösségi tevékenységünket szabadabban folytatnánk, köszönjük megértésüket.

  Üdvözlettel:
  a rádió munkatársa”
 • 11. szatyi 2012. június 01. 19:08
  „Van akinek a "sikolyszimfónia", van akinek az "igazságkeresés"!”
 • 10. kis_vakond 2012. június 01. 17:14
  „ha nem lesz olyan fórum, ahol a gondokról beszélnek, akkor mi lesz?”
 • 9. igazságkereső 2012. június 01. 16:47
  „Nem kellene-e végre a sikolyszimfóniát befejezni?! Sokkal, de sokkal nagyobb gondok nyomasztják ma Magyarország lakosságának túlnyomó többségét, mint a cikkben szereplő témakör!”
 • 8. nagygab 2012. június 01. 15:35
  „2. eljensokaszeged 2012.06.01. 14:59

  Nincs igazad.

  http://index.hu/kultur/media/2012/02/27/az_nmhh_kiadja_a_tasz-nak_a_melianak_irt_levelet/

  Szalai Annamária maga írja le a levélben, hogy

  "A törvény alapján jelenleg az elnök rendeletben állapítja meg a frekvenciadíjak, az azonosítók lekötéséért és használatáért fizetett díjak, a felügyeleti díj, valamint a hatósági eljárásért fizetendő díjak mértékét, a díjak megfizetésének módját, feltételeit és a díjképzés szabályait."

  A rendelet az jogszabály.

  Azt is írja, hogy "semmiféle olyan tárgykörben nem hozhat rendeletet, mellyel a média szabad működését korlátozhatná". Én ezzel vitatkoznék. Ha csak Simicska tudja megfizetni a frekvenciadíjat, akkor csak Simicskának lesz tévéje és rádiója.”
 • 7. szatyi 2012. június 01. 15:25
  „"2. eljensokaszeged 2012.06.01. 14:59 "

  Óvatosabban a jelzővel, mert rád is illeszthetik!
  Van -nem egy- jogszabály, aminek semmi köze a parlamenthez, és mégis jogszabály!”
 • 6. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. június 01. 15:22
  „Az már megvan. A református Európa rádió konkrétan akkora erővel ad a 87,9-en, hogy az autórádió antenna nélkül fogja, az fm sáv ötödében. Biztos nem lépik túl a limitet.”
 • 5. csafe 2012. június 01. 15:17
  „Nem vagyok járatos média ügyekben, de nekem erről a "szerecsen mosdatás" jut eszembe.
  Lehet, hogy azért nem vettek részt a meghallgatáson mert a kiinduló alap eleve reménytelen az alkudozásra?
  Egyáltalán az észrevételeket valahol figyelembe vették?
  Miért kell 2/3-ban a közszolgálati műsor, amikor ott a teljes lefedettségű "Kossuth" ahol egyfolytában az ömlik. Akinek az tetszik, hát azt hallgassa!”
 • 4. Commander-V2 2012. június 01. 15:06
  „A kétharmados igényeknek kell eleget tenni, és punktum. A Rádió Mi nem tömeg zenét sugárzik, ezért szeretem. Kell helyette a freki pár vatikáni ájtatos, vagy buggyant narancsos rádiónak?”
 • 3. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. június 01. 15:05
  „Úgy látom, az értelmiség nem csak készül elhúzni ebből az országból, hanem már rég megtette.”
 • 2. eljensokaszeged 2012. június 01. 14:59
  „ostoba. jogszabályt a parlament hoz.”
 • 1. X_Y 2012. június 01. 14:40
  „"Egyetlen rádiónak sem kell a Médiatanács elvárásinak megfelelnie. Minden rádiónak a jogszabályok által támasztott követelményeknek kell eleget tennie."

  A jogszabályokat a Médiatanács hozza :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BMW-k balesete az Anna-kútnál: megindult a villamosforgalom

Motoros és személygépkocsi ütközött az Anna-kútnál, a balesetben csak BMW-k "vettek részt": két kombi és egy motor. Tovább olvasom