Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

A Nemzeti Nagytőkés Naptól a tiszaszigeti undergroundig

Csongrád megye - Milliomosfesztivál Nagytőkén, filmfesztivál Deszken, nonstop medveles Fábiánsebestyénben. Lendítsük fel a kistelepülések idegenforgalmát!
Intenzívebb lehetne a falusi turizmus, ha a helyiek közül többen látnának fantáziát benne – nyilatkozta nemrég lapunknak Sólya Zoltánné, a pusztamérgesi Tourinform-iroda vezetője. Szerinte a külföldiek imádják a tanyavilágot, sokan már attól elégedettek, ha homokot látnak.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy azért valószínűleg vonzóbb az a település, ahol különleges programot is kínálnak a vendégnek. Ilyen a megyében például Kiszombor, ahol a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör épít kukorica-útvesztőt minden évben. Legutóbb az öt hektáros területen összesen 5200 méteres útvonal egy Ford T-modell alakját formázta meg a Makón született konstruktőr, Galamb József születésének 130. évfordulója alkalmából.

Kukoricaútvesztő Kiszombornál. Innen persze könnyű átlátni. Archív fotó: delmagyar.hu
Kukoricaútvesztő Kiszombornál. Innen persze könnyű átlátni. Archív fotó: delmagyar.hu

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője tavaly egy szegedi konferencián azt mondta: a könnyűzenei fesztiválokból túlkínálat van Magyarországon, és az utóbbi években a gasztrofesztiválok fejlődnek legdinamikusabban, itt érdemes tehát újba kezdeni. Rendeznek Csongrád megyében például rétesfesztivált Újszentivánon és Mórahalmon, Deszken tartják a polgármesterek főzőversenyét, Röszkén töltöttkáposzta-főzésben versenyeznek, Öttömösön spárgából készítenek ételeket – a gasztronómia tehát kiaknázott terület.

Kettő Magyarcsanád templomai közül. Archív fotó: Segesvári Csaba
Kettő Magyarcsanád templomai közül. Archív fotó: Segesvári Csaba
A megye még számtalan lehetőséget kínál, amelyet érdemes lenne kihasználni. Adunk néhány ötletet: Nagytőkén – a név kötelez – Nemzeti Nagytőkés Napot vagy milliomosfesztivált kellene rendezni, és meghívni a mindenkori 100 leggazdagabb magyart, valamint a miniszterelnököt.
Magyarcsanád különlegessége, hogy négy templom is van a településen: szerb ortodox, román ortodox, római katolikus és református. Ezt kihasználva nemzetközi ökumenikus találkozónak adhatna otthont a falu.

Újszentiván polgármestere, Putnik Lázár vőfélykedést is vállal, talán egy lakodalmas fesztivált is elbírna a település a rétesfesztivál mellett. Fábiánsebestyénben ugyan elég jó, országszerte ismert, bejáratott rendezvény a lovasverseny, de alkalmas a terep nonstop medvelesre vagy Lássuk a medvét! fesztiválra is. A biztonságos lebonyolítással nem lenne gond, a polgármester maga is vadász. A helyszín csakis a főtéri park lehetne, a játszó medvék szobra körül.

Az ásotthalmi erdőben Mesél az erdő fesztivált szervezhetnének Hobo fővédnökségével, Deszken pedig, ahol az egyetlen működő falusi mozi található a megyében, nem is kérdés: filmfesztivált kell rendezni. És bár Gerendai Károly szerint a könnyűzenei rendezvényeket nem érdemes szaporítani, egy még biztosan elfér. Az ország legmélyebb pontján, Tiszaszigeten méltó helye lenne egy nemzetközi underground fesztiválnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodalmunk római nagykövete

Kérész Éva olaszra fordította és kiadta Móra Ferenc Kincskereső kisködmönét. Tovább olvasom