Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

A Nemzetitől Szentpétervárig sok színháznak dolgozik a tápéi Scabello

Szeged - A Leányvásár papírhajójától az István, a királyban látható monumentális koronáig Tóth Kázmér tápéi díszletgyártó cége készíti a szegedi szabadtéri valamennyi idei produkciójának díszletét. A páratlan szaktudást koncentráló Scabello nemcsak több fővárosi, de még szentpétervári színháznak is dolgozik.
– Ezen a nyáron a Leányvásár, az Elfújta a szél és az István, a király díszletét is mi csináljuk. Mindháromnak van különlegessége, így mindegyik kihívásnak számít. A Benyovszky című táncprodukcióban is volt már egy nagy hajó, az is ugyanígy 24 méter hosszú volt, mint most a Leányvásáré, de nem volt ilyen magas, és nem tudott „saját lábán" beúszni, megfordulni. Ráadásul ez a mostani papírhajó, ami még extrémebbé teszi. Igyekeztünk sokféle újságot felhasználni több nyelvterületről is; a felnagyított cikkeket akár el is lehet olvasni a hajó oldalán. Építettünk a színpadra két mozgójárdát is, amely segíti a koreográfia megvalósítását. Egy benzinkút is szerepel az első felvonásban a színpad közepén – ez is kuriózumnak számít a dóm előtt – sorolja a Leányvásár próbáján az érdekességeket Tóth Kázmér, a tápéi díszletgyártó bázis vezetője. A Scabellót ma már országszerte ismerik a színházi világban, minél nagyobb, minél bonyolultabb díszletre van szükség egy produkcióhoz, annál valószínűbb, hogy a tápéi mesterek szakértelmére bízzák az előállítását.

A Leányvásár hatalmas papírhajódíszletét is Tápén készítették. Fotó: Segesvári Csaba
A Leányvásár hatalmas papírhajódíszletét is Tápén készítették.
Fotó: Segesvári Csaba

Benyovszkyt Kassán, Istvánt Kolozsvárott mutatják be

Tóth Kázmér első Dóm téri díszlettervezése a Zsuráfszky Zoltán rendezte táncprodukció, a Benyovszky volt, amely most újjászületik: augusztus 10-én Európa kulturális fővárosában, Kassán mutatják majd be. A Dózsát – amelynek színpadképét ugyancsak ő tervezte – a Művészetek Palotájában rendszeresen játsszák. Augusztus 25-én Kolozsvár főterén – várhatóan 30-40 ezer ember előtt – A Társulat csapatával mutatnak be egy új István, a király-produkciót Tóth Kázmér tápéi bázison készülő dísz-
letében.

– Az Elfújta a szél különlegessége: olyan szerkezetet alakítunk ki, amely perforált lemezből készül, mégis tüllszerűen használjuk. Ehhez hasonló díszletet készítettünk már a Budapesti Operettszínház Ördögölő Józsiás című előadásához, azt is Bátonyi György tervezte. Számítások szerint 500 méternyi, színváltoztatásra is képes LED-világítást használunk majd fel a rendhagyó színpadkép mozgó falaihoz, amely különleges hatást eredményez, rengeteg lehetőség van benne. Monumentális díszlet készül az Alföldi Róbert rendezésében színpadra kerülő István, a királyhoz is. Az óriási kereszt 16 méter 70 centi magas, a hatalmas korona a támasztószerkezetével együtt 30 méter átmérőjű lesz. Statikus díszlet, de roppant érdekesnek ígérkezik, hogy a színpadon, a koronában ül majd a rockszekció és a szimfonikus zenekar is. Több szinten zajlik majd a játék, a zenekari árkot befedjük, és a világítás kijön egészen a nézőtérig. Míg a Leányvásár és az Elfújta a szél díszletét a mívesség jellemzi, az István hatalmas vasszerkezetre épül, óriási súlyokat kell úgy összeraknunk, hogy statikailag elbírja a rajta játszó embereket is. Ugyanez megy a Budapest Arénába is – mondja Tóth Kázmér, aki azt is elárulja, a gazdasági válság őket is érinti: sokkal többet kell dolgozniuk, kisebb munkákat is el kell vállalniuk.

– Azért maradtunk életben, mert meg tudtuk tartani kiváló szakembereinket, és minőségi munkát végzünk. Ebben a nagyságrendben ráadásul egyedülállóak vagyunk az országban. Egyre kevesebb a pénz a színházi életben, nincs is esély rá, hogy a kulturális szférába rövid távon több forrás kerüljön. Márpedig a mi lakatosaink, kárpitosaink, festőink, szobrászaink, asztalosaink is a kultúrából élnek. Olyan páratlan szaktudással rendelkeznek, amit nem tanítanak már sehol Magyarországon, de a világban is csak kevés helyen. Ha ezt a sok tapasztalatot nem tudják átadni a fiataloknak, akik hozzánk jönnek dolgozni, akkor a tudás elvész. Pedig a nézőknek fontos a minőségi díszlet is, mert összhatásában nagyobb az élmény, ha a produkció minden részeleme professzionális. A múlt évadban mi csináltuk a Nemzeti Színház összes produkciójának, így az utolsó nagy sikernek, a Mephistónak a díszletét is. Kevés pénzből, de jó alkotó hangulatban dolgoztunk. A Budapesti Operettszínház valamennyi új produkciójához is mi szállítottuk a díszletet. Hízelgő, hogy A vámpírok bálja színpadképe is olyan jól sikerült, hogy szentpétervári partnerünk is szeretne még velünk dolgozni. A hazai nagy produkciók is mindig megtalálnak bennünket, de sajnos egyre kevesebb van belőlük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosítottak egy Benczúr-festményt

Ismerték, de lappangóként tartották számon azt a Benczúr-festményt, amelyet Nátyi Róbertnek sikerült azonosítani sok évtized után. Tovább olvasom