Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A Nike alapítója a példaképe

Szeged - A 23 éves Pej Tamás történelem szakra jár, mellette a hobbijának él: egy kis műhelyben dolgozik cipőjavítóként. Hamarosan mesterek mellett szeretné megtanulni a cipőkészítés szakmai fortélyait.

– 16 éves korom óta gyűjtöm a cipőket, ezért sem a családomat, sem a barátaimat nem érte meglepetésként, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Fontosnak tartottam, hogy a tanulmányaimat is folytassam, így most történelem szakra járok, mellette pedig tanulom a cipőjavítást és -készítést. Hamarosan visszaköltözöm Budapestre, és cipőkészítő mesterek mellett szeretném tovább képezni magam – mesélte a budapesti születésű Pej Tamás, miközben egy kissé viseltes cipőt javított a Hont Ferenc utcai műhelyben. Célja, hogy megtanulja a készítést, saját vállalkozást indítson vagy egy nagy cégnél, például a Nike-nál vagy a Tisza Cipőnél dolgozzon mint tervező és készítő.

Évtizedekkel ezelőtt nemcsak a gyárakban készítettek cipőket, hanem mesterek is kis műhelyeikben. Tömegével képezték a cipőfelsőrész-készítőket például Martfűn, hiszen volt rájuk kereslet, akár gyárban, akár kis műhelyben kívántak munkát vállalni. Pej Tamás szerint most is lenne kereslet, hiszen vannak, akik egy 2000 forintos cipőt is megcsináltatnak, hogy kibírja még pár évig. Amikor a műhelyben jártunk, többen érkeztek javításra váró szandálokkal, papucsokkal, sőt táskákkal is, hiszen ezzel is foglalkoznak.
 

Pej Tamás szorgalmasan gyakorol a Singer varrógépen - teret enged a kreativitásának. Fotó: Karnok Csaba
Pej Tamás szorgalmasan gyakorol a Singer varrógépen - teret enged a kreativitásának.
Fotó: Karnok Csaba


A szakmai utánpótlással viszont két probléma is akad: a fiatalok egyáltalán nem vonzódnak ehhez a pályához, és ha vonzódnának is, csak nagyon kevés lehetőségük akad megtanulni a szakma fortélyait. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától megtudtuk, az országban még néhány helyen folyik cipőkészítő tanfolyam, de a megyében évek óta nincs.

Tamásnak szerencséje volt, hiszen amikor Szegedre érkezett, elment néhány cipőjavító műhelybe, és szinte azonnal kapott munkát, vállalták, hogy megtanítják a szakma alapjaira. Így lehetősége nyílt arra, hogy egyetemi tanulmányai mellett a szenvedélyének is hódolhasson. Ebédszünetben a műhelyben található Singer varrógépen enged teret a kreativitásának, hiszen szorgalmasan gyakorol.

– Szerencsés vagyok, mert a szüleim is támogatnak. Kaptam tőlük egy hasonló Singer karos gépet, mint amin az üzletben is dolgozom. Így már otthon is tudok gyakorolni. Néhány barátomnak is alakítottam már át a lábbelijét. Például egy Nike cipőt is tettem már egyedivé úgy, hogy néhány részt a cipő felső részén parafára cseréltem. A női cipőkhöz sajnos nem értek, nem tudom, hogy egy nőnek mitől szép egy lábbeli, így férfi utcai vagy unisex cipőkkel szeretnék foglalkozni. A tervezés és a kivitelezés is vonzó számomra. Példaképem a Nike alapítója, Bill Bowerman, aki a saját konyhájában folyékony gumit öntött a gofrisütőre, így kapta meg a talp egyedi mintázatát. Minél több mestertől minél több technikát szeretnék elsajátítani – osztotta meg velünk terveit Tamás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyomorultak sztárjai a REÖK-ben - képgalériával

A musicalirodalom egyik legnépszerűbb darabja, A nyomorultak jövő pénteki bemutatójára készül a szegedi szabadtéri és a Madách Színház. Tovább olvasom