Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

A nőnek otthon lenne a helye?

Szeged - Egy 23 országra kiterjedő kutatás alapján a felnőttek 26 százaléka szerint a nőknek otthon a helyük. Magyarországon ennél többen gondolják így: a megkérdezettek 34 százaléka. Kétszer annyian, mint Lengyelországban, és ugyanannyian, mint Kínában és Oroszországban.
A nőnek otthon a helye! – egy 23 országot érintő felmérés szerint négyből egy ember így gondolja. A mi átlagunk ettől eltér: a Magyarországon élők 34 százaléka vélekedik úgy, hogy a nőknek egyáltalán nem kellene munkát vállalniuk.

A Reuters/Ipsos felmérése során 24 ezer felnőttet kérdeztek meg a világ minden tájáról. Magyarország olyan országokkal került egy csoportba, mint Kína és Oroszország – ezekben is ugyanaz az eredmény, mint nálunk. A vizsgált országok közül egyébként Indiában (54 százalék) és Japánban (48 százalék) él legerősebben az a felfogás, hogy a nő „csak" anya és feleség legyen. Dél-Koreában a magyarhoz hasonló: 33 százalék az arány.

Érdekes, hogy a konzervatívnak gondolt Olaszországban csak a megkérdezettek 19 százaléka ért egyet a hagyományos családmodellel, Mexikóban pedig csupán 9 százalék. Magyarország a hasonló történelmi fejlődésű országok közül is kilóg: Csehországban 28 százalék az eredmény, Lengyelországban pedig 18 – tehát nálunk nagyjából kétszer annyian gondolkodnak úgy, hogy a nőnek otthon a helye, mint a lengyeleknél.

Anya és gyermekei. Azért otthon az igazi. DM/DV-illusztráció
Anya és gyermekei. Azért otthon az igazi.
DM/DV-illusztráció

A kutatás különbséget tett életkor szerint is: a 18–34, 35–54 és az 55 év felettieket vizsgálták országonként. Azok, akik egyetértenek a kiinduló kijelentéssel, legnagyobb valószínűséggel a 18–34 év közötti korcsoportba tartoznak, és nem az idősebbek közé.

John Wright, az Ipsos piackutató munkatársa az eredmények kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a múlt század folyamán a nők társadalmi szerepvállalása jelentősen javult, még mindig rengeteg akadályt kell legyőzniük. Szerinte a kutatás tanulsága, hogy a választás lehetőségét kell megadni a nőknek.

Barát Erzsébet, az SZTE egyetemi docense, a nőirodalommal és nőmozgalmakkal foglalkozó kutató azt mondta: a választás szabadsága egyelőre csak látszat. A valóság: a fogság. Kicsi koruktól másra szocializálják a nőket, és másra a férfiakat. A nőt aggódó, ellátó szerepre készítik fel, a férfit arra, hogy megálljon a saját lábán. Az önállóságot azonban – részben – a nők teszik lehetővé. Ha egy házaspár gyereke megbetegszik, akkor az anyától elvárás és vele szemben előfeltevés, hogy a munkahelyén is folyton a gyerekért aggódik, míg az apánál ez nem merül fel. Ez azonban nem fair egyikükkel szemben sem – érzékeltette a kutató a szerepek szigorúságát.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy inkább a fiatalokra jellemző a nő ne dolgozzon felfogás, azt mondta: fiatalon az elvárás a létező értékrendhez igazodik, később a realitáshoz.

Olvasóink írták

 • 12. persona 2010. március 17. 20:05
  „Otthon maradjanak-e a nők?
  Igen
  25.4%
  Nem
  9.5%
  Csak amíg kicsik a gyerekek
  59.4%
  Maradjon otthon a férfi!
  5.6%


  Ezeket :D”
 • 11. 140 2010. március 17. 13:11
  „Ki a fenét kérdezhettek ezek???????????????”
 • 10. Dema 2010. március 17. 11:17
  „. katicaa
  MÉÉ el akar menni?? :D Hogy is van ez az örök hűség, meg ilyenek? :D Én dolgozok, Ő meg azon töri otthon a fejét, hogy hogyan húzhatna el?? Jó, hogy felvilágosítottál!! :D”
 • 9. flexsnake 2010. március 17. 10:42
  „Engem speciel az foglalkoztat hogy pénteken lesz a cigányság napja :D Ők tudnának mesélni a nőnek otthon a helye témakörből :D”
 • 8. deszkás 2010. március 17. 10:07
  „Aki igennel válaszol annak meg a lipóton a helye!”
 • 7. gróf 2010. március 17. 10:01
  „Ha egy átlag családban a nő nem megy el dolgozni akkor ott nem függőség hanem éhenhalás lesz.
  A gyereket mindkét szülő neveli.”
 • 6. katicaa 2010. március 17. 09:47
  „Én gyereket is neveltem és dolgoztam is egyszerre,az egyik nem zárja ki a másikat.Igaz néha fárasztó volt,de én úgy gondolom a nőnek is kell,hogy jövedelme legyen és ne legyen a párjának kiszolgáltatva,ne legyen függőség!!Sajnos a tapasztalatok azt mutatják,hogy a férfiak szeretnek visszaélni a feleség anyagi kiszolgáltatottságával.Mert ugye pl a gyesből hová mehetne????”
 • 5. gróf 2010. március 17. 09:31
  „3. hozzászólás flexsnake 2010.03.17. 09:03

  Miért mindegy??? :D ;)”
 • 4. allegro 2010. március 17. 09:14
  „"A nőt aggódó, ellátó szerepre készítik fel, a férfit arra, hogy megálljon a saját lábán."
  Nő létemre engem mindkettőre neveltek. Nincs is gyerekem, hanem megállok a saját lábamon és gondoskodom a szülőmről. Azon túl nem karrierizmusról beszélnék, hanem önmegvalósításról, a bennünk lévő tehetség kibontakoztatására egy nőnek ugyanúgy igénye van és kell legyen, és ez adja meg a szabadságot, nem a férfiak bukszája és a szobafogság. Bár sok nőnek ez teljesen megfelelő. Ők nem ismerik magukat, csak szerepet ismernek, úgy mint a fiatalok, akik a cikk szerint inkább elfogadják a szerepeket. És aki még nemigen dolgozott az még nem vette fel az élet ritmusát, hogy tenni kell, nemcsak várni a jószerencsét, még álomvilágban él. A régi hagyományok ma álomvilág kategória sokaknak. De sokunknak már más álmaink is vannak, amit igyekszünk megvalósítani. Azonkívül nagyon is realitás, hogy fenn kell tartani magunkat - ehhez a karrierizmusnak megint csak a látszat minden köze. Csak éppen egybecseng az önmegvalósítás és a számlák kifizetése. Márpedig ezt nevezik előszeretettel karrierizmusnak lesajnálón azok, akik inkább mások bukszájában kutakodnak ugye?”
 • 3. flexsnake 2010. március 17. 09:03
  „BAj az ha nem értem a cikket? A nő karriert akar, gyereket, meg otthon lenni. Most akkor melyiket?
  Nekem aztán mindegy.”
 • 2. kisscitrom 2010. március 17. 08:30
  „Ezzel egyetértek.Nem azért, mert útálok dolgozni, hanem azért, mert munka, 2-3 gyerek, háztartás, stb. olyan, mintha 3 munkahelyem lenne egyszerre...”
 • 1. Bond 2010. március 17. 08:21
  „A munkát kéne megszüntetni. Tele van a világ töltelékszakmákkal, amiket egy robot is el tudna végezni és csak azért vannak, hogy ne legyen akkora a munkanélküliség. Autópálya-díjbeszedők, portások, futószalag-munkások. És akkor még nem is beszéltem az élősködő szakmákról: bankárok, ügyvédek, politikusok.

  Ha nem lenne annyi elkölthetetlen vagyont összeharácsoló ember, és mindenki megelégedne egy normális életszínvonallal (értsd 8 évente cserélünk kocsit, nem 3), bőven elég lenne, ha az év felében dolgozna mindenki. És akkor jutna idő a családra is. De amíg egy diplomás fizetésből sem lehet eltartani 2 gyereket, addig miről beszélünk?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iva Ciglar: vagány kosaras, őzike szemekkel

A tavalyi sikeres verseny után idén is keressük a megye legszebb sportolónőjét. A sort Iva Ciglarral, a Szeviép Szeged kosárlabdacsapatának irányítójával kezdjük. Tovább olvasom