Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A nyolcadikosok zöme tudja, hol tanuljon tovább

Szeged - Érkeznek a középiskolai bélyegzővel ellátott borítékok az általános iskolák végzőseinek. A nyolcadikosok 96-97 százaléka tudja, szeptemberben számára hol szól a csengőszó. Akiket nem vettek föl az első körben, azoknak kötelező betöltetlen férőhelyekre vadászni. A választékot 37 középiskola (közte 18 szegedi) jelenti.
Az általános iskolák nyolcadik osztályaiból ballagók 96–97 százaléka bejutott a felvételi lapján megjelölt középiskolák valamelyikébe. A végzősök nagyjából 3–4 százaléka nem lélegezhet föl: mivel egyik óhajtott középiskolába se jutott be, az üresen maradt férőhelyek valamelyikéről igyekszik elhitetni magával, hogy az a neki való továbbtanulási lehetőség.

Első körben például a szegedi Arany János Általános Iskola 81 nyolcadikosa közül 3, a rókusi 110 végzőse közül 4 diák nem jutott be középiskolába. Ugyanakkor például a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 55 búcsúzó diákja közül mindenkinek elsőre sikerült a középiskolai felvételi. A pedagógusok tapasztalata az, hogy a pótfelvételi eljárásra kényszerülők többnyire nem jól mérik föl az esélyeiket, illetve nem ésszerűen határozzák meg a választott továbbtanulási helyek rangsorát. Például az Aranyból ballagók 36 százaléka gimiben, 56 százaléka szakközépiskolai, a többi szakiskolai padban kezdi a szeptembert.

A Cseresnyés-kollégiumban lakhatnak, tanulhatnak a vidékről érkező, a környék középiskoláiba felvételt nyert diákok Fotó: Tésik Attila
A Cseresnyés-kollégiumban lakhatnak, tanulhatnak a vidékről érkező, a környék középiskoláiba felvételt nyert diákok
Fotó: Tésik Attila

A sikertelenség ellenére is kötelező a középiskola-választás a tanköteles korúaknak. A felvétel elutasítása ellen fellebbezni is lehet az óhajtott középiskolák valamelyikében, miközben a www.kir.hu, illetve a www.oktatasihivatal.gov.hu honlapon már látni, mely intézmény kínál üres férőhelyet. A választékot 37 (közte 18 szegedi) középiskola jelenti.
Az intézmények szemszögéből az arányokat jól mutatja, hogy például a szegedi Tömörkény gimnázium és művészeti szakközépiskola 224 helyére 1200 jelentkezés futott be. Ám 1007 gyerek előbbre sorolt másik olyan intézményt, ahova be is került. A Tömörkény 213 diákot vett fel, 137 jelentkezőt elutasított, de 5 gimis és 6 szakközepes helyére még lehet pályázni. A szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 445 helyére első körben 177 diákot fogadnak, s közel ugyanennyi (170) pótjelentkezőre számítanak. Négy-öt megyéből fogad diákot az országos beiskolázású szegedi erdészeti szakközépiskola: 70 férőhelye közül 16 még kiadó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43-as: kisajátítás fél kiló kenyér áráért

Szeged - Először alig fél kiló kenyér árát kínálta az M43-as autópálya nyomvonalára eső földterület négyzetméteréért a kisajátítással megbízott ügyvédi iroda, amit nem sokkal később váratlanul az ötszörösére emelt. Tovább olvasom