Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A nyugalom ára csupán tíz forint naponta

Kedvezményes áron parkolhatnak a szegediek a lakóhelyük közvetlen közelében. Egy fizetős parkolási zónában található fehér foltot szüntetnek meg a lakók januártól a Gyertyámos és Nemes Takács utcai tömbbelsőben – a nyugalom érdekében.
Móricz Judit: Se nyugalmunk, se helyünk nincs az udvarban. Fotó: Gyenes Kálmán
– A Nemes Takács utcából és a Gyertyámos utcai háztömbökből egyre többen kerestek meg azzal, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a belső udvarrészben – összegezte a vitás helyzetet a szegedi belváros önkormányzati képviselője. Tóth Károly a megoldás érdekében lakossági fórumra hívta az érintett házak lakóit és a parkolási cég képviselőjét.

– A szomszédos utcák a fizetős parkolási zónához tartoznak, az udvaron viszont ingyen lehet parkolni. Ezért aztán állandóan tele van idegen gépkocsikkal. A múltkor megszólítottam egy férfit, aki egész héten előttünk tárolja a kocsiját, ő a Boldogasszony sugárútra jár dolgozni, és nálunk talált legközelebb ingyen parkolót – panaszolta Móricz Judit. – Gondolkoztunk rajta, mi lenne a megoldás. Mivel a belső udvar közterület, a Gyertyámos utca 8–10. szám alatti vaskaput nem zárathatjuk be, és a Nemes Takács utca felőli átjárót is szabadon kell tartanunk.

– Közterület, amikor bejárnak a szomszéd oviscsoportok játszani, és hagynunk kell behajtani az autósokat is – vette át a szót Horváth Istvánné Veronka. – A miénk azonban a terület akkor, amikor takarítani, jégmentesíteni és a kukákat pótolni kell. A Gyertyámos utca felőli bejáratunkat ráadásul gyalogosoknak építették, ennek ellenére kocsik használják.

A lakossági fórum heves szócsaták színterévé vált: a Nemes Takács utcaiak bejárást és parkolóhelyet követeltek, a Gyertyámos lakói az utcájukban és a belső udvarban kialakított fizetős parkolókért kardoskodtak. Ésszerű megoldásnak látszott a fizetős parkolás bevezetése. A fórumon felszólaló Forrai Gábor, az SZKT parkolási üzletág-igazgatója hangsúlyozta: tapasztalatai szerint az ehhez hasonló fizetős és ingyenes zónák határán fekvő területen a tizedére esik vissza a gépkocsiforgalom, ha fizetni kell és nagyobb a biztonság is. A közlekedési társaság nemcsak kamerás ellenőrökkel járja be a parkolózónákat, hanem tábláz, jégtelenít és takarít.

A fórumon szimpátiaszavazással eldöntötték a lakók: januártól a belső udvarra fizetős parkolóhelyeket kérnek és a Gyertyámos utca páros oldalán végig megszüntetik a gépkocsibejárást, oda is fizetős parkolótáblát tetetnek.


Bérlet névre és címre

A szegedieknek lakóhelyük szerinti utcába kedvezményes árú parkolási lehetőséget biztosít az SZKT. A zöld, sárga és kék zónában egyforma áron, évi 3726 forintért parkolhatnak az ott lakók. A parkolóbérlet kiváltásához forgalmi engedélyre és a lakcímet igazoló okmányra van szükség. Állandó és ideiglenes lakcímet is elfogadnak, az ideiglenes szegedi lakcím nem érvényes el, ha az állandó lakóhely is szegedi. Egy címre két bérlet kérhető, a kedvezmény céges autóra nem vonatkozik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged látványa az égből és az űrből

A Szeged belvárosáról, 700 kilométeres magasságból készült űrfelvételt is láthatják az érdeklődők az… Tovább olvasom