Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

A palackos gázért is többet kell fizetni

Több mint 4 százalékkal drágult a PB-gáz: egy palack cseréje az eddigi 3330 forint helyett 3490 forintba kerül. Az emberek már csak legyintenek, amikor a cseretelepeken megtudják az új árat.
Berkes Béla gyakori vendég a cseretelepen. Fotó: Karnok Csaba
Hiába fűtenek a legtöbb lakásban és házban földgázzal, az emberek a nyári konyhákban és a tanyákon még mindig használják a PB-gázpalackokat, a legtöbbször azonban csak főzésre. Egy 11 és fél kilós teli palackért a cseretelepen eddig 3330 forintot, mostantól azonban már 3490-et kell fizetni. Cseréről van szó természetesen, az emberek hozzák az üres palackot és visznek helyette egy telit.

Az algyői utcákat járva hamar kiderül, az üres palacktól ma már sokan szabadulnának, mivel a vezetékes gáz mégiscsak kényelmesebb és kevesebbe is kerül. Csaknem minden falusi háztartásban felhalmoztak két-három palackot valaha, amelyek ma már útban vannak, elegendő lenne belőlük egy is a nyári konyhában. A Prímagáz Rt. azonban nem vásárolja ezeket vissza, így a feketepiacon, a kocsmai hírmondón keresztül kétezer forintért lehet eladni egy üreset, amely újonnan még ma is közel 10 ezer forintba kerül.

Algyőn a Saci élelmiszerbolt udvarában bukkantunk egy cseretelepre, az üzlet vezetője, Hegyi Tiborné egy kiló kenyér és két liter tej eladása közben időnként palackot is cserél. Azt mesélte, éppen a körlevelet kapta meg a PB-gáz árának emeléséről, amikor a rádióban azt mondták be, nem lesz drágább a gáz. „Hát ez a gáz mégiscsak drágább lett, és ez is érinti a lakosságot" – mondta. A boltvezető szerint az emberek egy vállrándítással vették tudomásul, hogy emelkedett a PB-gáz ára.

Kiderült: egy teli palack csak azoknál a családoknál húzza ki a telet, akik mindössze lekvár főzésnél és disznóvágáskor használják. Zánthó Emil – aki a Délmagyarország nyomdásza volt, ma már nyugdíjas – azt mondta, ő egy telet egy palackkal ki tud húzni. Bevezette a gázfűtést, de gyakran fával tüzel, hogy spóroljon. Berkes Béla viszont azt állította, ő egy szezonban ötször is megjelenik a cseretelepen. Az állattenyésztő szerint a szegény ember csaknem 20 ezer forintot is otthagyhat a cseretelepen, miközben a fűtésért is külön fizet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozása: szájakrobata

Először járt Magyarországon, és azonnal a közönség kedvence lett a német Art of Mouth. A… Tovább olvasom