Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

A palacsintát mindenki szereti

Szeged - Kicsik és nagyok egyaránt kedvelik a palacsintát, amelynek ízét, árát és kinézetét szegedi palacsintásoknál teszteltük. Miközben kóstoltunk, megtudtuk, hogy mitől ragad le az édesség, és hogy a Mars téren szombatonként 12 kiló lisztből és 30 tojásból készül hozzá a tészta.
Édes, sós, rakott, csúsztatott vagy lángoló. A palacsintát mindenki szereti – derült ki rögtönzött közvélemény-kutatásunkból a szegedi Mars téri piacon és az Olajbányász téren. Az édesség nemzetfelettiségét pedig mi sem szemlélteti jobban, mint hogy Luka Zvizejnek, a Pick-Szeged férfi kézilabdacsapata szlovén balszélsőjének első megtanult magyar mondata a „Kérek kis lekváros palacsinta" volt.

3 millió 825 ezer 1991 óta

A Mars téri Irén csarnokban sütő Vasné Hegyi Mária 3 millió 825 ezer palacsintát készített már. 1991 óta mindennap ezt csinálja, naponta minimum 500-at süt. Azt mondta, hogy az állandó palacsintaszagban eltöltött idő ellenére is szereti az édességet: délelőtt a lekvárosat, délután a mákosat kedveli igazán. A vásárlók között viszont a túrós-meggyes és a túrós-áfonyás a legnépszerűbb. Ilyet és egy baracklekvárosat kóstoltunk meg mi is: a vastag tésztájú édesség szinte elolvadt a szánkban.

Ami nélkül nem piac a piac

„Beleharaphatok végre?" – ezt már Kapronczay Éva kérdezte, mikor fotósunk arra kérte, hadd fényképezhesse le palacsintaevés közben. Tőle és Fröhlich Lászlótól megtudtuk: palacsintázás nélkül nekik nem piac a piac. Éva két palacsintát fogyasztott el, elmondása szerint neki ennyi az adagja, de haza vett még 12 üreset is, mivel gyerekeik nagyobb étvágyúak. Kérdésünkre elmondták: egyikük sem ismer olyat, aki ne szeretné a palacsintát. A 2 és fél éves Sánta Boglárka is hihetetlen rutinnal fogta két ujja közé a nagyszülei által vásárolt kakaós palacsintát. Bogi is törzsvendége Hegyi Máriáéknak: ha a kislány szombatonként nem kap palacsintát, ritka morcos lesz.

Sánta Boglárka IS imádja a palacsintát. Fotó: Schmidt Andrea
Sánta Boglárka is imádja a palacsintát.
Fotó: Schmidt Andrea

Azt is megtudtuk, ha nem akarjuk, hogy elszakadjon fordításkor a palacsintasütőben a tészta, egyszerűen ne tegyünk bele cukrot: ettől ragad le, ami lehetetlenné teszi mindenféle finomsággal való megtöltését. Máriáéknál szombaton 70 literes fazékban pihent a palacsintatészta, amihez 12 kiló lisztet és 30 tojást használtak fel. A 37-féle különböző finomság darabját 70-80 forintért árulják.

A választék: 22 fajta

Az Olajbányász téren 22 fajta közül választhattunk – a sima baracklekváros palacsinta mellett döntöttünk. Összehasonlítva a Mars téren kínálttal, itt azt tapasztaltuk, hogy tésztája vékonyabb, kicsit sültebb, kisebb és szárazabb. Ennek ellenére a 80 forintba kerülő palacsinta szintén ízlett nekünk.

Igazi palacsintázó az étel népszerűsége ellenére nincs is több a városban, szélesebb kínálatot még a Boci tejivóban találtunk, ahol akár spenótos palacsintát is rendelhet az ember. Mi maradtunk a jól bevált lekvárosnál, ami ízét tekintve szintén nem hagyott kívánnivalót maga után. A palacsintát ezek szerint nehéz elrontani – ám a bocis összképet az érte kért 130 forint kicsit lerontotta.

Eredete

A palacsinta szó első írásos említése 1577-ből a Kolozsvári glosszákban maradt fenn. A palacsinta a román plăcintă (lepény, lángos) átvétele, annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a forrása. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

Olvasóink írták

  • 19. szamika 2009. február 06. 11:48
    „a kislányom is imádja ezt a édességet,mindenféle izben.az a kislány is olyan aranyos,ahogy majszolja a palacsintát.”
  • 18. atomboy 2009. január 20. 15:50
    „ancsusa23, juharszirupos ontett jobb lenne. Az is ritkassag felenk. :)”
  • 17. Piki 2009. január 20. 14:50
    „Hmmm. amcsi palacsinta.
    20-25 éve, a Partfürdőben ettem először. Mire a bódétól visszaértünk a kockás plédig, -leolvadt a tetejéről a csokis tejszínhab!!! (de fini volt akkor is, ha már a hónunk alatt is folyt....:)”
  • 16. ancsusa23 2009. január 20. 08:58
    „Aki amcsi palacsintát keres: a Gringosban lehet kapni, asszem áfonyás öntettel.”
  • 15. atomboy 2009. január 19. 21:08
    „Sebus, Kanadaban volt alkalmam amerikai fankot is ennem, nagyon finom volt. Megis nagynenem sutotte amerikai palacsinta volt a legjobb kaja tengertulon.”
  • 14. flexsnake 2009. január 19. 20:39
    „gofrit a strandon lehet :D de sütni én is tudok, van hozzá sütőm :p”
  • 13. joy 2009. január 19. 20:35
    „kunst!
    Ponosan erre mondják:
    "Ízlések, és pofonok különbözőek!"
    Gyanítom, a többségnek egyik kedvence.
    Nekem is.
    :o)”
  • 12. joy 2009. január 19. 20:33
    „A leírásban faháj az fahÉj!!!
    Nem mind 1!
    :o)”
  • 11. kunst 2009. január 19. 20:31
    „Én nem szeretem a palacsintát. Gyerekkoromban sem szerettem.”
  • 10. joy 2009. január 19. 20:29
    „Van ám szépen kavar a palacsinta körül is.
    Ha nagyon utánabogarszunk, a különböző receptek, készítési eljárások, formák végeredményeként egy csapatban van a palacsinta, lángos, pompos, pizza, pita, creps, gofri...
    "Lepény".
    Pedig mind-mind más.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Palacsinta#cite_note-0
    A creps, gofri nem palacsinta...
    A lángos sem!
    Lehet, hogy egy szótőről származnak, de jelentésük ma már egészen konkrét, egymástól igen különböző ételféleséget jelöl.
    És akkor még nem is említettem az almás-, kapros-túrós lepényt és társaikat...
    A nálunk /családi receptórium szerint már az XIX. szd. közepétől/ ismert palacsinta alapreceptje:
    ~15 dkg liszt, csipet só, 1 tojás /2 kicsi/, 1 dl tej, 2 eka olaj /napraforgó/ -habverővel nyugodtan elkeverjük símára, majd föleresztjük 2-2,5 dl szódavízzel, hogy lágy-folyós, de a merőkanalat befedő masszát kapjunk. Forró, első alkalommal 1 kk olajjal kikent serpenyőbe merve elterítjük, és mindkét oldalán közép-erős lángon megsütjük.
    ~12 db lesz belőle.
    Tölteléke tetszés szerint ezerféle lehet.

    A tésztát is alaposan meg lehet variálni, a további földolgozást is kis gyakorlattal.
    A palacsinta-masszát sűrűbbre készítve bundázásra ia használhatjuk.
    Én a leginkább a mákosat szeretem benne reszelt citorméjjal, és a bundásalmát /körtét/ fahájas cukorral.
    :o)”
  • 9. Sebus 2009. január 19. 20:28
    „atomboy!
    Legjobb tudomásom szerint sehol!Én viszont amerikai fánkot ennék,de szerintem az sincs sehol Szegeden!”
  • 8. atomboy 2009. január 19. 20:23
    „Amerikai palacsintat hol lehet enni a varosban?”
  • 7. Kori 2009. január 19. 19:39
    „Palacsinta (egyszerű alaptészta)

    Hozzávalók (2-8 személyre):
    25 dkg liszt
    3 tojás
    3 dl tej
    1 evőkanál porcukor
    olaj vagy zsír
    szódavíz


    A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

    A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle és esetleg egy picit több sót kap.
    Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
    Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.

    HOPPÁ ! Akkor mit is sütnek ott a Mars téren ? /12 kg liszt 30 db. tojás ?/ Mi köze ennek a palacsintához ?”
  • 6. flexsnake 2009. január 19. 19:29
    „Aranyos a kiscsaj. Ha nincs ez a kép, tuti nem olvasom el ezt a hülyeséget. 3millió palacsinta? Kac-kac, nekem az a reggelim bameg :D”
  • 5. Sebus 2009. január 19. 18:50
    „Kalap szart nem ér a cikk,hülyeség ,de nem tudom honnan szedték a kislányt. Édes bogár a drágám!”
  • 4. sagan 2009. január 19. 18:25
    „Érdekes a wikipédia meg ezt írja:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Palacsinta
    "A palacsinta szó első írásos említése 1577-ből a Kolozsvári glosszákban maradt fenn.[2] A ,,palacsinta" a román plăcintă (´lepény, lángos´) átvétele, annak pedig a latin placenta (lepény, kalács) a forrása. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható."

    kiegészítve:
    "Más források szerint a magyar palacsinta és a valószínűleg ebből származó német/osztrák Palatschincken a blincsiki , blini kiejtésű szláv szóból ered. A német Duden nevezetű lexikon (a német nyelv bibliája és fóruma) szerint az osztrákok beszélte német nyelvbe a magyarból került át, Palatschinke formában."

    Ha már szó szerint átveszünk valamit ildomos a forrást megjelölni.”
  • 3. kakoszeged 2009. január 19. 17:54
    „szép a kislány!”
  • 2. CsImre 2009. január 19. 17:44
    „A tökfőzeléket meg nem szereti mindenki. Ennek okáról jó lenne egy oknyomozó riport, ami a címlapon lehet napokig, mondjuk azzal együtt, hogy Krisztián szereti-e a tökfőzeléket, és a barátnője milyen gyakran eszik, és mit gondol erről a többi Megasztáros, meg Marika néni, a Mars téri árus, aki akkorát fogyott, hogy csak na. :)”
  • 1. persona 2009. január 19. 16:26
    „Ez a lángos-story koppintása?:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szelektív hulladék gyűjtéséből fekete pont

Szeged - Tavaly május óta 58 szelektív hulladékgyűjtő sziget áll a szegediek rendelkezésére. Az eltelt hónapok alatt mégsem sikerült megtanulnunk: a szemetet kiválogatva bele, és nem pedig mellé kell dobni. Tovább olvasom