Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

A pályázati bürokrácia jegeli a Feszty-körképet

Ópusztaszer - Februárban adta be pályázatát a megyei önkormányzat a Feszty-körképnek is helyet adó, beázó épület felújítására. Júniusban már jönnie kellett volna a pénznek, de nem jön most sem.

„Várhatóan csak augusztus végén születik meg a döntés" – írtuk júliusban a megyei önkormányzat által februárban beadott pályázatról. A megye az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot szeretné fölújítani 572 millió forintból. Ehhez félretett 109 millió önerőt, 463 milliós támogatásra számít. Elsősorban a Feszty-körképnek is helyet adó épületet kellene sürgősen felújítani, mert – mint arról lapunk nyomán az egész magyar sajtó beszámolt – a ház teteje beázik. A tévében és több újságban is megmutatták azt a piros felmosóvödröt, amely az egyik legérdekesebb, legjellemzőbb eleme

A magyarok bejövetele című monumentális festményt a víztől óvó elvezetőrendszernek. Új kiállítást is szeretne rendezni a megye, olyat, amely az új múzeumi trendnek megfelelően érzékletesen mutatja be a magyarság középkori történetét.

A ház olyan műszaki állapotban van, hogy azonnal kezdeni kell vele valamit. Fotó: Schmidt Andrea
A ház olyan műszaki állapotban van, hogy azonnal kezdeni kell vele valamit. Fotó: Schmidt Andrea

A pályázatot azonban továbbra is jegelik. Júliusban érdeklődésünkre a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökségnél azt mondták, a DAOP nevű alapnak ehhez a programjához benyújtott pályázatok értékelése még nem fejeződött be. Egyes pályázók panaszt tettek, ezeket a bejelentéseket előbb kivizsgálják, és majd ezután tart ülést a bírálóbizottság, várhatóan augusztusban. A DARFÜ-nél azonban tegnap is csak „további csúszásról" tudtak beszámolni. Ennél több információja a pénz sorsáról a megyei önkormányzatnak sincs, hiába érdeklődött Horváth Gábor, a park igazgatója többször is. Pedig a beruházást már nyár elején el kellett volna kezdeni. Nagy kérdés, hogy még érdemes-e hozzáfogni idén. Hiszen a téli munkákban nem szokott lenni sok köszönet.

– Szerintem viszont nem szabad tovább várni – mondta lapunknak Zakar Péter, a megyei közgyűlés kultúráért felelős alelnöke. – A késlekedést negatív válasznak kell tekinteni, és hozzá kell fogni az épület felújításához, mert ez a munka tovább nem halasztható.

Olvasóink írták

 • 3. Pereputty 2008. szeptember 03. 21:32
  „Vagy Mórahalomra. Ott is mindig nyernek!:)”
 • 2. Piki 2008. szeptember 03. 10:21
  „A Rotunda is egy elcseszett tervből született, elcseszett épület lett. (sajnos)
  Olyan állapotban van, mintha a múlt század elején épült volna.
  A problémák már adottak voltak évekkel ezelőtt is. Jó magyar szokás szerint már akkor kapkodnak fűhöz-fához, amikor több 10milliós a felújítási költség.
  Bürokrácia? Lehet. De inkább más sejthető a háttérben......”
 • 1. 4 2008. szeptember 03. 07:20
  „Át kell telepíteni a körképet a dunántúlra vagy a nyíségbe ott egy-két ember sikeresen pályázik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandragóra után a Pornográfiában játszik Barnák László

Szeged - Egyévadnyi szabadúszás után szerződött a szegedi társulathoz Barnák László (30) színművész,… Tovább olvasom