Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A panelfelújítások ásza

Bő két hét múlva lezárul az idei szegedi panelrekonstrukciós program pályázata. A szegedi Építő utcai lépcsőházak példája ragadós, harminc másik lakóközösség bízta rá a szervezést a felsővárosi tömb lelkére – ő tudja a sikeres pályázat titkát.
Az egész házsort átcsomagolnák az Építő utcában Fotó: Gyenes Kálmán
– Nem a közös képviselőnk, hanem egy lelkes „felújítós" fiatalember írja a pályázatunkat. Nálunk jövőre indul az átépítés – újságolta egy nyugdíjas lakó a szegedi Építő utcában. Kardos Dezsőnéék lépcsőháza a napokban záruló panelrekonstrukciós pályázaton adja be a kérelmét. Irigykedve figyelték az Építő utca Gyevi temető felőli oldalán folyó munkálatokat. És ők is „a felújítós emberhez", Serfőző Istvánhoz fordultak.

– Nem a pénz a lakók legnagyobb gondja, hanem a közösségi szemlélet hiánya. Hitetlenkedve néztek bennünket, hogy lesz-e egyáltalán valami az egészből – mesélte Serfőző. – Tavaly, látván a közös képviselőnk tehetetlenségét, kezembe vettem a sorsunk irányítását. Utánanéztem, pontosan miről is szól a panelrekonstrukciós program. Harmincnégy éves a házunk, nagyon ráfért már az átcsomagolás. Gazdasági előadóként dolgozom az egyetemen, hát elvállaltam az ügyintézést.

Először csak a mi két lépcsőházunk huszonnyolc családját képviseltem.
A felújítás motorja

A panelrekonstrukciós pályázat beadási határideje augusztus 19-én lejár. Serföző István idén már harminc ház beadványát kezeli – ő tudja a sikeres pályázat titkát. Szerinte kevesen tudják, hogy nem csupán a panelek, hanem téglablokkos épületek is indulhattak a programban.  
Négyszer-ötször végigjártam a házat, és mindenkinek elmagyaráztam, mi a tennivalónk. Hosszú hetekbe telt, mire megszereztem a szükséges kilencven százalékos hozzájárulást. Aztán harmincegy alvállalkozót néztem végig, meg jó néhány pályázatírót.

És a dolog beindult, Serfőző István lett a motor, a felújítás lelke. A lakók pedig nyertek; 20 millió forintot kaptak az államtól és az önkormányzattól. Nekik 10 millió forintjukba kerül a nyílászárók cseréje, a homlokzati szigetelés és a tetszetős új vakolat.

– Utánajártam a banki kölcsönnek, és a legelőnyösebbet sikerült megkapnunk: tizenegy éven át törlesztünk havonta a nagyobb lakásokban négyezer forintot, a kisebbekben pedig kétezret. Mivel a hőszigetelés csökkenti a fűtés költségeit, a családok a törlesztő részletük felét meg is spórolják a fűtésen. Idén februárban elkezdtük a két lépcsőház felújítását, és a napokban befejeződik az átcsomagolás. Utána nekifogunk parkosítani. Nem akartunk elgettósodni, mire felépül a Gyevi temető helyén a modern lakópark. Beelőztünk – mondja Serfőző István.

A felújított házakban átlagosan kétmillió forintért drágábban kelnek el a lakások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátották a pickeseket

Kiadták a papírokat, és kész – mondták azok a tegnap óta már csak volt pickesnek számító… Tovább olvasom