Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

A paprikabotrány újabb fejezete

A tavaly kora ősszel kirobbant paprikabotrányban érintett három cég – köztük a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. –, valamint vezetőik ellen is vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Hét magánszemély kerülhet a vádlottak padjára. Bartos András, a szegedi cég vezérigazgatója nem kívánta kommentálni a hírt.
A Nemzeti Nyomozó Iroda csaknem egyéves nyomozást követően a napokban adja át vádemelési javaslattal a hírhedt paprikabotrányban érintett hét magánszemély és három cég aktáit a Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Főügyészségnek.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint az ügy legkorábban jövő nyárra fejeződhet be, ha nincsenek fellebbezések. Ez utóbbiakra azonban számítani lehet, mivel az élelmiszer-egészségüggyel és a termékek eredetvédelmével kapcsolatos jogszabályok értelmezésében még nincs kiforrott gyakorlat. Mint ahogy információink szerint a Gazdasági Versenyhivatal által a fogyasztók megtévesztése miatt kiszabott 3 millió forintos bírság ügyében is újabb fordulóra kerül sor.

A frissen befejezett nyomozás szerint 2003-ban és 2004-ben tíz országból 2552 tonna fűszerpaprika érkezett az országba, amelynek egy részét a paprikafeldolgozók az akkoriban halványabb színű magyar termés „feljavítására" használtak. Ez a korábbi években is gyakorlat volt, tavaly azonban aflatoxinnal szennyezett külföldi paprika is az őrleménybe került a kalocsai, a szegedi, valamint a sükösdi feldolgozónál – állapította meg a rendőrség, közösen a nyomozóirodával. A vállalatok egyszerre két bűncselekményt is elkövettek: szegedi és kalocsai paprikaként hozták forgalomba azt az őrleményt, amelyik nem csak a helyi termést tartalmazta, valamint elkövették a „visszaélés ártalmas közfogyasztású termékkel" bűntettet is.

A szegedi feldolgozótól 130 tonna külföldi őrleménnyel kevert paprika került ki, 3700 kiló pedig aflatoxint is tartalmazott – az NNI szerint. Az iroda a szegedi cég három vezetője ellen javasolt vádemelést, ugyanakkor az ügyészséggel egyetértésben először alkalmazna szankciókat magával a céggel szemben is: a bíróság akár bezárással is sújthatja a vállalatot. Bartos András, a Szegedi Paprika Fűszer- és Konzervgyártó Rt. vezérigazgatója nem kívánta kommentálni az NNI bejelentését.

Felföldi Gábor, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás jogtanácsosa szerint súlyos jogkövetkezményei lehetnek az ügynek, éppen amiatt, hogy első ízben büntethetik a céget is. Elmondta, az állomás visszavonta a cégtől a földrajzi árujelzés használatának jogát, amelyet a feldolgozó megfellebbezett. Az eljárást a büntetőügy jogerős befejezéséig felfüggesztették.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami gondoskodásban élők tábora Szegeden

Több mint százharminc állami gondoskodásban élő gyermeket táboroztat július 31-éig Szegeden az Ágota… Tovább olvasom