Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A paranoia kora: a magányos városi élet és a stressz

A 21. század eleje kezd a paranoia korává válni, állítja egy brit vezető pszichiáter. Dr. Daniel Freeman azzal töltött egy évtizedet, hogy az emberek mentális kondícióját tanulmányozta. Úgy gondolja: négyből egy ember rendszeresen szenved irracionális félelmektől, azt gondolja, hogy fenyegetik, hogy veszélyben van.
A paranoia sokkal gyakoribb betegség, mint ahogy a szakemberek korábban gondolták volna, és dr. Daniel Freeman szerint a betegek száma folyamatosan növekszik. – Bizalmatlanok vagyunk az idegenekkel szemben, mindenütt biztonsági kamerák vannak – mondja dr. Freeman. – Manapság nem merjük kiengedi játszani a gyerekeinket, bizalmatlanok vagyunk az idegenekkel szemben.  Úgy tűnik, a paranoia korába léptünk. És minden jel arra mutat, hogy ez csak rosszabb lesz. A szakember szerint mindennek az oka több tényező összejátszásában keresendő. Ezek közül az egyik a városok növekvő lélekszáma. A világ városaiban manapság sokkal többen laknak, mint vidéken. 1800-ban a világ lakosságának csupán 5 százaléka volt városlakó. 2030-ra az össznépesség 65 százaléka fog városokban élni.

A paranoia tünetei kétszer annyi embernél jelentkeznek a városokban, mint vidéken. A városokban a társadalmi kötelékek sokkal lazábbak, mint a kisebb közösségekben, ahol mindenki ismer mindenkit, viszonylag stabil támogatásra számíthat szomszédjaitól, és könnyen épít kapcsolati hálót az ember. A társadalmi elszigeteltség gyakran hátrány a városi életben, és ez sokszor paranoiás gondolatokat vált ki. Angliában ma majdnem négyszer annyi ember él egyedül, mint ötven évvel ezelőtt. A paranoia elterjedése nagy kihívás a szakembereknek, és biztosan meg lehet jósolni, hogy az urbanizációval még tovább emelkedik a betegek száma.

Gondban. Illusztráció: MTI
Gondban.
Illusztráció: MTI

Dr. Freeman szerint a paranoia elterjedésében a gazdagság egyenlőtlen elosztása is jelentős szerepet játszott. Amerikai kutatók rámutattak arra, hogy azokban a társadalmakban, amelyekben egyéneket osztanak meg a hatalmas jövedelembeli különbségek, az a tény, hogy az egyéni gazdagság egyenlő a sikerrel, konfliktust és bizalmatlanságot szül. A bizalmatlanság pedig a kutatók szerint rák, szívbetegség és stroke kiváltó oka is lehet. Ezekben a társadalmakban figyelembe kell venni a munkaerőpiacot is: az alkalmazottakkal kötött rövid távú szerződések, valamint a munkahelyi verseny bizonytalanságot szül, és feszültséget okoz. Az alkalmazottakat továbbá arra is biztatják, hogy kollégáikra potenciális versenytársként tekintsenek, és ez egyfajta fenyegetettségérzetet generál.

A terrorizmus és a növekvő bűnözés szintén hozzájárult a paranoia elterjedéséhez. – Minden kornak megvannak a mumusai: a mieink a terroristák, a bűnözők és a pedofilok – mutatott rá dr. Freeman. Szerinte ezek nagyobb fenyegetéseket jelentenek az emberiség számára, mint például a szívbetegség, a rák vagy a közúti balesetek. Hozzátette: a paranoiával való foglalkozás az egyén szintjén lehet csak hatékony. De ahhoz, hogy igazán elérjünk a probléma gyökeréhez, szélesebb körű és azonnali cselekvésre van szükség. Irányelvekre, valamint arra, hogy az egész társadalom tudatosan foglalkozzon ezzel a betegséggel, illetve, hogy olyan terapeutákat képezzenek ki, akik tudnak mit kezdeni a potenciálisan hátrányos társadalmi és gazdasági tendenciák hatásaival.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olyan szelíd, mint a kézben nevelt sakál

Szeged - Aki őzbakot nevel, olyan, mintha kígyót melengetne a keblén. A bébikenguru viszont… Tovább olvasom