Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A parkolási engedélyek és a visszaélések is valódiak

Tavaly majdnem ötezren váltottak mozgáskorlátozott parkolóigazolványt a szegedi önkormányzatnál. Az ellenőrök szerint rengetegen visszaélnek a parkolási joggal, de ők csak az okmány valódiságát vizsgálhatják – ránézéssel.
A parkolóőrök gépei az igazolványszámot nem azonosítják. Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly a szegedi önkormányzat általános okmányosztálya 4689 mozgáskorlátozott számára állított ki parkolóigazolványt. Füri Klára az osztály vezetője megerősítette, az igazolvány nem gépkocsira szól, hanem személyre, nem is kell hozzá sem autóval, sem jogosítvánnyal rendelkezni. A kérelmezőnek a személyazonosságát és orvosi igazolással a jogosultságát kell bizonyítania. Orvosi vélemény alapján öt vagy három évre hosszabbítható meg az érvényessége. Az okmányt a mozgáskorlátozottat szállító családtag, ismerős, vagy akár taxis használhatja az ország és az uniós tagállamok egész területén, amennyiben a mozgásában korlátozott személyt szállítja. De csak ekkor! Elsősorban a parkolóhelyekre lehet beállni vele, de szükség szerint oda is, ahol ezt várakozni tilos tábla tiltja. Az egyetlen feltétel: a forgalmat az autó nem akadályozhatja.

– A fizetős szegedi parkolóhelyeken korlátlanul lehet parkolni az igazolvánnyal. Az önkormányzattól kapott minta alapján a szélvédőn keresztül ránézésre állapítják meg ellenőreink, hogy a dokumentum valódi vagy nem. Gépeink az igazolványszámot nem azonosítják – tájékoztatott Forrai Gábor. A közlekedési társaság parkolási üzletágvezetője hangsúlyozta: nagyon sok visszaélést tapasztalnak.

Őrjárat

A szegedi parkolóőröktől ellesett módszerrel önálló ellenőrzésbe fogtunk tegnap délután: az autók többségét nem rászorulók használták. A Somogyi utcában tíz kocsi közül egy Volkswagen Passat ablakában láttunk mozgáskorlátozotti okmányt, beljebb, a Nádor utcában és a Széchenyi téren 2-2 kocsiban találtunk ilyent. Volkswagenek és Mercedesek voltak. A dóm mögött ennél több, hat igazolványos gépkocsi várta a gazdáját, ebből négy Volkswagen volt, egy Suzuki és egy Peugeot. Kérdés, vajon melyik egészségügyi intézménybe, hivatalba szállíthatták ezek a járművek a beteget?

Nemrég felmérést készítettek, és kiderült, minden kilencedik autós mozgáskorlátozottnak kiállított igazolvánnyal parkol. A hamisítványokról a rendőrséget értesítik, és ők indítanak eljárást. Egyébként az okmányokat a rendőrség bevonásával rendszeresen vizsgálják.

A Szegedi Rendőrkapitányság tavaly mindössze négy személlyel szemben folytatott le eljárást hamisított parkolóengedély miatt. Öt esetben gépjárműfeltöréskor vittek el ilyen engedélyt, kettőnél valószínűsíthető, hogy az okmányért törték föl a kocsit. Egyetlen eljárás indult más nevére kiállított okmány jogtalan használatáért.

– Nem a hamis, például fénymásolt igazolványok száma magas, hanem a jogosulatlan használat gyakori. Előfordult például, hogy a Dunántúlon lakó mozgáskorlátozott nagymama nevére kiállított igazolvánnyal rendszeresen Szegeden parkolt egy sportautós fiatalember. De az is megtörtént, hogy az idősek otthonában élő rokon igazolványát használta az egész családja – jegyezte meg Forrai Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Somodi Sándor: Hol van a borban az igazság?

Szinte nem akadt olyan év a hegyközségek megalakulása óta elmúlt évtizedben, amikor ne változott… Tovább olvasom