Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A PB-gáz is drágul januártól

Csongrád megye - A PB-gáz ára 15 százalékkal nőtt egy év alatt, apránként. Januárban, amikor 27 százalék lesz az áfa, ezen a piacon is drágulás várható.
Egy év alatt mintegy 10–15 százalékkal, rekordmagasságba emelkedett a palackos PB-gáz ára. Az ma már nem számít összehasonlítási alapnak, hogy 1995-ben 695 forintért cseréltek üres palackot telire, de a szám azért jelzi, honnan indultunk. Jelenleg egy 11,5 kilogrammos palack ára a régi összegnek csaknem a tízszeresére rúg, 4800 és 5400 forint között alakul. Mivel a PB szabadáras termék, így akár cseretelepenként is változhat az összeg.

A 11,5 kilós palackot 4800 és 5400 forint között árulják. Fotó: Karnok Csaba
A 11,5 kilós palackot 4800 és 5400 forint között árulják.
Fotó: Karnok Csaba

Visszaveszik

Olvasóink rendre azt panaszolták – derült ki régebbi cikkeinkből –, hogy nem tudnak megszabadulni az üres, feleslegessé vált, veszélyes hulladéknak számító gázpalackoktól. Holott a tulajdonosok időzített bombán ülnek, ha otthon tárolják. Tavaly májusban azonban a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter módosította a korábbi GKM-rendeletet. A fogyasztó a használaton kívüli PB-gáz-palackját a kijelölt gázcseretelepek bármelyikén leadhatja, az pedig köteles ártalmatlanításra átvenni. Egy 11,5 kiló palackért 1000 forintot adnak. Kiderült: az emberek a levegőbe beszéltek, mert valójában nem is akartak megszabadulni a gázpalackjaiktól. Kirilly Tamás, a Prímagáz Zrt. beszerzési és üzemeltetési igazgatója lapunk kérdésére válaszolva elmondta: 2011-ben mindössze 3 palackot vásároltak vissza. Az interneten olvastuk, hogy egy másik forgalmazó, a Totalgaz nemrégiben olyan akciót hirdetett, hogy a leadott palackért cserébe 3000 forint értékű bónuszt ad, amelyet december végéig be lehet váltani a cserénél.

A Total Hungária Kft. adatai szerint a PB-gáz ára idén január eleje óta közel 4 százalékkal emelkedett náluk, de a társaságnál jelenleg érvényes díjtételek április óta változatlanok.

– A drágulás ahhoz képest tűnik magasnak, hogy 2010 elején 3800–4000 forintba került egy csere – mondta Hajós Ferenc, a palackok házhoz szállításával foglalkozó szegedi Fair-Plusz Kft. ügyvezetője. – Tavaly emelkedett jelentősen a PB-gáz ára, idén március óta viszont változatlan: 5150 forint a teli palack. Majd január 1-jétől, a 27 százalékos áfa bevezetésével lehet újabb árváltozásra számítani.

A PB-gázt 2011-ben is vásárolták az emberek, a forgalom nem csökkent. Azt, hogy mennyit is adnak el belőle, az időjárás befolyásolja, hiszen a legnagyobb felhasználó a mezőgazdaság. Ma már kevés azoknak a háztartásoknak a száma, amelyekben palackos gázzal főznek: jellemzően már csak a nyári konyhákban, néhány hónapig használják a PB-palackokat. Az árakkal kapcsolatban tudni kell: akinek még nincs, annak a „nyitókészletet" 5000 forintért kell megvásárolnia, vagyis 10 ezer 150 és 10 ezer 300 forint közötti összegért lesz egy teli alumíniumpalackja.

Egyedül az autógáz-eladások piaca bővült idén: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 16 százalékkal. Egyértelműen azért, mert a hagyományos üzemanyagok ára rekordmagasságba emelkedett. De az autógáz még a forgalomnövekedés ellenére is csupán az összértékesítés 10 százalékát teszi ki. 

Olvasóink írták

 • 7. KamuNeni 2011. december 22. 16:14
  „Inkabb azt kellen megirni hogy Minek Nem Dragul az Ara. Mindenki nyugodtabb lenne.”
 • 6. nyomdasz63 2011. december 21. 22:16
  „-A Déli Apróban,vagy a jófogáson például 3~3,5ezerért simán el lehet adni.
  -Rá van egy matricára írva a palack önsúlya...több,mint 6 kg. Az alu kilója 220 ft ...a csap,az réz,az is megér pár százat---még ha színesfémként értékesítené az ember,akkor is többet kap érte.

  ..."az emberek a levegőbe beszéltek, mert valójában nem is akartak megszabadulni a gázpalackjaiktól." a Prímagáz Zrt. (is) hülyének nézi az embereket?!”
 • 5. Egyolvasó 2011. december 21. 14:35
  „Naggggyon helyes, így legalább a birka nép érezheti a törődést.”
 • 4. pici-ildi 2011. december 21. 10:33
  „Hát igen én is azzal tudok csak főzni mivel régi ikv lakásban lakom és nem engedélyezték a gáz bevezetését.”
 • 3. Torontál 2011. december 21. 09:21
  „Annyiért vegyék vissza mint amennyiért adják.1000ft-ért nem adjuk.”
 • 2. Együgyű 2011. december 21. 09:12
  „,,A PB-gáz is drágul januártól"
  A PÍMAGÁZNÁL is átszervezéseket kellene végrehajtani a költségcsökkentés céljából és a lakóság érdekében!
  Nem kellene egyeseknek a szolgálati SUPER bikáikat használni, főleg magán célra! Vagy ezt is a vevők fizessék meg a palackok árában? Eddig dőzsöltek, de itt is meg kellene szorítani a gatyát! Persze nem a melós terhére csak!
  Az üzleti siker így nem biztosított? Az óriási jutalmak karácsonyra most is meglesznek? Élnek tovább a vezetőik, mint Marci, hevesen? Ide nem gyűrűzik be az infláció a drágulás?”
 • 1. Linka11 2011. december 21. 09:02
  „Ha mégis van aki kénytelen azzal főzni más lehetőség híján az meg Fizessen ! Igaz,hogy talán pont a
  legszegényebbek azok akin újból és újból ütnek a kormányok és a szolgáltatók is !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az orvosi ügyelet otthona Mórahalmon

Több mint 40 millió forintból, uniós támogatással felújították a központi orvosi ügyeletnek és a mentőállomásnak otthont adó épületet Mórahalmon. Tovább olvasom