Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A pedagógusképzés megújul az egyetemen

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határidejéhez, február 15-éhez közeledve lapunkban bemutatjuk: a Magyarországon kínált 14 képzési területből mi mindent kínál a Szegedi Tudományegyetem. (Az intézmény egészét és a jogi kart január 28-i, a bölcsészkar szakjait február 9-én megjelent számunkban mutattuk be.) Most a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar kínálatát tesszük nagyító alá.
A pedagógusképzés jelentősen átalakul. Ez a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) leginkább a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kart (JGYTF) érinti. A változás mélységét jelzi, hogy a korábban megszokott és hagyományos végzettséget adó szakok mellett új alapszakokat is indít a JGYTF, miközben több, a Bölcsészettudományi és a Természettudományi Karhoz tartozó alapszak képzésében is részt vesz.

A JGYTF 2006-tól a hagyományos végzettséget adó szakokat is indít. Ilyen a művészeti szakok (ének-zene, rajz tanári), az óvodapedagógus alapszak, a gyógypedagógia alapszak értelmileg akadályozottak és tanulásban akadályozottak szakirány és a tanító alapszak. Ugyanakkor új alapszakokra is lehet jelentkezni: az andragógia alapszakra (művelődésszervező szakirány), a rekreáció-, életmód- és egészségfejlesztés alapszakra; a német, román, szlovák nemzetiségi szakirányra; a társadalmi tanulmányok, a testnevelő-edző alapszakra.

Ezek közül például a társadalmi tanulmányok a magyar felsőoktatás egyik legújabb alapszakjaként az elmúlt évtizedben megjelenő munkaerő-piaci igényekhez igazodik, mert olyan szakembereket képez, akik átfogó társadalomtudományi ismereteik birtokában képesek a társadalmi folyamatok elemzésére, következményeiknek feltárására, a problémák megoldásának különböző intézményi szinteken (például állami adminisztráció, önkormányzatok, szociális és oktatási intézmények) való koordinálására.

Az SZTE más karaival indított közös szakokon egyes önálló szakirányokat a főiskolai kar gondoz. Így például a Bölcsészettudományi Karra magyar szakra jelentkezők közül a később a nyelvmentor és ügyvitel szakirányt választó diákok a főiskolai karon is tanulnak. Ugyanígy a Természettudományi Karra környezettan alapszakra jelentkezők közül azok a diákok, akik technika tanár, vagy természetismeret szakirányt választanak.

Az SZTE JGYTF Kar képzéseiről részletes információ található az intézmény www.jgytf.u-szeged.hu című honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hervadófélben a Virág

Január elején bezárt a szegedi kis Virág cukrászda „rutinszerű felújítás" miatt. A szemközti… Tovább olvasom