Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A pékséget felfüggesztették, a halat ellenőrizték

Átnézték az élő halak származási dokumentumait, a bontási naplót, lemérték a homár és a ponty akváriumának vízhőmérsékletét, de még az az olvadó jégét is.
Mindent rendben találtak az élelmiszer-ellenőrök a keddi sajtónyilvános ellenőrzésen a szegedi Metro Áruház halosztályán. A szakemberek szúrópróbaszerűen átnézték az élő halak és a feldolgozva érkezett áru származási dokumentumait, a bontási naplót, lemérték a homár és a ponty akváriumának vízhőmérsékletét, az olvadó jég hőmérsékletét. Nézték az élő halakat is, nehogy sérülés vagy kórokozó legyen rajtuk. A részleg munkatársa közben elmondta, heti háromszor kapnak árut, és csak annyit rendelnek, amennyi közben elfogy. Tengeri halakból tartanak nagyobb választékot, az utóbbi években a lazac forgalma a háromszorosára nőtt.

Ellenőrizték a karácsonyi halunkat. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elrendelte az idei téli kiemelt ellenőrzéseket; elsősorban azokat az élelmiszereket – így az élő halakat és haltermékeket – vizsgálják, amelyeket a közelgő ünnepek miatt a leggyakrabban vásárolnak a fogyasztók – tájékoztatott a helyszínen Farle Csaba megyei főállatorvos. A kiemelt ellenőrzés év végéig tart; vizsgálják a friss húst, a pácolt, a füstölt nyers és főtt húskészítményeket, például a virsligyártást és -forgalmazást, a szaloncukrokat, valamint a borokat, pezsgőket.

Ellenőrizték a karácsonyi halunkat. Fotó: Frank Yvette (képgaléria)

A szakember elmondta: a megyében évek óta nem találtak kirívó szabálytalanságot. Eddig egy hónap alatt 20 vendéglátóegységet, 77 forgalmazót és 23 termék-előállítót vizsgáltak. Jellemzően kisebb szabálytalanságok miatt figyelmeztették a cégeket, de akadt egy olyan szegedi pékség, amelynek működését a hatóság felfüggesztette. Nyáron már jogerősen megbírságolták hiányosságok miatt, de ezeket nem mind orvosolta, így addig nem dolgozhat, amíg ezt meg nem teszi. Magasabb büntetésre is számíthat. Hogy melyik pékségről van szó, azt a szakember nem árulta el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetben az embercsempész

Bécsbe akarta csempészni az illegális migránsokat. Tovább olvasom