Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

A pénzt cégalapításra és fejlesztésre költik

Szeged - Még nem pihente ki a múlt heti verseny és az időeltolódás okozta fáradalmat az az öt szegedi egyetemista, akik másodikok lettek a Microsoft világversenyén Seattle-ben. A megnyert pénzt a Tep fejlesztésére és cégalapításra költik.
Lassan egy hete itthon van az az öt egyetemista, akik múlt hét pénteken nyerték el a második helyet mobiltelefonos alkalmazásukkal a Microsoft világversenyén Seattle-ben. Pihenni még nemigen volt idejük, a folyamatos gratulációk mellett interjúadással telnek a mindennapjaik.

Megírtuk: olyan fejlesztést találtak ki, amelyben összekapcsoltak egy sportos alkalmazást egy tamagocsival. Így jött létre a Tep, ahol az edzésekért pontokat lehet gyűjteni, azokból pedig többek között ételt és italt vásárolhat a felhasználó a kisállata (zsiráfja) számára.

A csapat július 29-én utazott az Egyesült Államokba, másnap délelőtt már egy 10 perces prezentáción kellett bemutatniuk a versenyre elkészített fejlesztésüket. – A szervezés nagyon profi volt. Folyamatos kapcsolatban voltunk a szervezőkkel, volt kísérőnk, és mindig emlékeztettek bennünket SMS-ben is, hogy mikor hová kell mennünk – mondta Jandzsó Zsolt, a csapat egyik programozója. A mínusz 9 órás időeltolódás mellett még fokozta a fáradtságukat, hogy éjszakánként is dolgoztak: készültek a másnapi eseményekre.

A második helyezésért járó díjat Steve Guggenheimertől, a Microsoft fejlesztési vezetőjétől a csapatból Jandzsó Zsolt, Babarczi Katica, Budincsevity Norbert és Boros Ákos vette át (balról jobbra). Fot
A második helyezésért járó díjat Steve Guggenheimertől, a Microsoft fejlesztési vezetőjétől a csapatból Jandzsó Zsolt, Babarczi Katica, Budincsevity Norbert és Boros Ákos vette át (balról jobbra). Fot

Csütörtökön a zsűri és a közönség is kipróbálhatta a fejlesztéseket. A Tep már ott sikerrel szerepelt, megnyerték a Microsoft és a finn Aalto Egyetem appfejlesztő kezdeményezését, az AppCampus különdíját: egy 20 ezer eurós csekket.

 A csapat

A csapattagok: a budapesti Szabó Gábor tipográfus, valamint a szegedi Babarczi Katica webdizájner és illusztrátor – ők alakították ki az alkalmazás arculatát. A szabadkai Budincsevity Norbert és az orosházi Jandzsó Zsolt programozók fejlesztették a Windows Phone-alkalmazást és a kapcsolódó Microsoft Azurefelhőszolgáltatást. A mezőhegyesi Boros Ákos a szegedi gazdaságtudományi kar hallgatója, a fejlesztőcsapat vezetője, a SzegedBoost egyik alapítója.

– A dizájnt emelték ki, illetve az alapötlet nagyszerűségét – emlékezett vissza Jandzsó Zsolt.

– A Microsoft szakembereiből álló zsűri nagyon közvetlen és barátságos volt – vágott közbe Boros Ákos.

A fejlesztőcsapat vezetője azt mondta: látszott a zsűritagokon, hogy komolyan veszik a versenyzőket, építő tanácsokkal látták el őket. Különösen segítőkész volt velük Bill Buxton dizájnszakember és Rahul Sood, a Microsoft befektetési igazgatója.

A péntek délelőtti díjkiosztón a kategóriánkénti első három helyezettet hívták a színpadra. A szegedi csapat meglepetése és öröme is határtalan volt, amikor átvehették a második helyezettnek járó 10 ezer dolláros csekket.

– Cégalapításra fordítjuk a pénzt. Eddig mindannyiunknak másodállás volt az alkalmazás fejlesztése, szeretnénk ezt főállásban csinálni – magyarázta Boros Ákos.

Jandzsó Zsolt és Boros Ákos büszke a sikerükre: képünkön a fejlesztést mutatják. Fotó: Schmidt Andrea
Jandzsó Zsolt és Boros Ákos büszke a sikerükre: képünkön a fejlesztést mutatják. Fotó: Schmidt Andrea

– A pénz másik részéből pedig továbbfejlesztjük a Tepet, előbb Androidra, és reméljük, hogy egy év múlva már iOS-on is elérhető lesz – vázolta a terveket. A verseny hetében – a hírek hatására – 680-an regisztráltak náluk, és több mint kétezren letöltötték az alkalmazásukat, pedig még csak Windows platformon működik – árulták el a srácok. Azt mondták, egyelőre nem tervezik, hogy külföldön éljenek, ami később, ha a vállalkozás kinövi Magyarországot, elkerülhetetlennek tűnik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eláraszt bennünket a dizájnerdrog

Macska-egér harcot vívnak egymással a dizájnerdrogok készítői és a rendőrség szakértői: már egyetlen molekulaváltoztatással kijátszható a tiltólista. Tovább olvasom