Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

A pénztől és a gyerek ízlésétől is függ a tanszerválasztás

Szeged - Tízezer forinttól indul, és akár harmincezernél is végződhet a tanszerek ára. Az összeg természetesen függ az iskolától, a termékek minőségétől és persze attól is, hogy hol vásárolunk. És még hozzáadódik a tankönyvek ára, amit augusztus 15-éig csekken fizethetnek be a szülők.
– Idén azt tapasztaltuk, hogy már júniusban elkezdték a szülők beszerezni a tanszereket, mivel szétosztják a bevásárlást: először csak a füzeteket, következő hónapban az írószereket és egyéb kiegészítőket vásárolják meg – mondta Szatmári Katalin, a Printker Office Land Zrt. műszakvezetője. Azt is hozzátette, hogy a szülők általában gyermekeikkel együtt érkeznek, és a kisiskolás dönti el, milyen termékeket szeretne majd használni.

Tanszerboltban. A család pénztárcája és a gyerek ízlése dönt a választásnál. Fotó: Schmidt Andrea
Tanszerboltban. A család pénztárcája és a gyerek ízlése dönt a választásnál. Fotó: Schmidt Andrea

 A tankönyv a legdrágább

A Könyvellátó Nonprofit Kft. már kipostázta a tankönyvcsekkeket a tanulók lakcímére, a befizetési határidő augusztus 15., de a tankönyvek ára ezt követően is befizethető egészen azok átvételéig. Az augusztus 15-ét követő befizetések esetén a szülőknek igazolniuk kell a befizetést. Ahogyan a tanszerek, a tankönyvlista is különbözhet az iskolákban, így az áruk is más lehet. Az Apáczai Kiadó internetes oldalán feltüntetett adatok szerint egy első osztályos könyvcsomagért 15 ezer 180 forintot, egy nyolcadikosért pedig 13 ezer 339 forintot kell fizetni. Középiskolában már eltérőbbek az összegek. A kilencedikes tankönyvcsomag 15 és 20 ezer forint körül mozog, a tizenkettedik osztályos tanulóknak pedig 7–10 ezer forintot kell fizetniük.

A tanszerlistákat már az év végén kiosztották az iskolák, és a legtöbb intézmény honlapján is megtalálható a szükséges kellékek listája. A legnehezebb dolguk minden évben azoknak a szülőknek van, akiknek gyermeke most kezdi az első osztályt, hiszen ilyenkor mindent meg kell venni, amit kérnek a tanítók.

– A legtöbb esetben a tanárok felírják, hogy milyen márkájú, típusú ceruzát, filctollat, festéket kérnek, és a szülők minden esetben ehhez ragaszkodnak – mondta Szatmári Katalin. Ez gyakran azt jelenti, hogy a drágább terméket kell megvenni. A grafitceruza ára például 90 forinttól 520 forintig is terjedhet.

Az, hogy mennyi lesz a végösszeg, az iskolától is függ, hiszen ahány tanár, annyi kérés. A Tarjáni Két Tannyelvű Általános Iskolában egy kezdő tanszercsomagért a Printkerben 10 ezer 50 forintot, a makkosházi Bonifert Domonkos Általános Iskolában 9500 forintot kell fizetni.

– Én legalább két helyen veszem meg a dolgokat, a Tescóban és egy papír-írószer boltban – mesélte Sára, aki három gyermek édesanyja. A legkisebb lánya 1 éves, a nagyobbik most lesz másodikos, fia pedig szeptemberben kezdi a hetedik osztályt. Azt is elmondta, hogy mindkét iskoláskorú gyermekének szinte minden évben tízezer forintba kerül a beiskolázása osztálytól függetlenül, és általában a legegyszerűbb tanszereket vásárolják meg.

Sokan az iskolakezdés előtti hetekben veszik meg a tanszereket. Fotó: Schmidt Andrea
Sokan az iskolakezdés előtti hetekben veszik meg a tanszereket. Fotó: Schmidt Andrea

A kereskedők szerint minden évben nagyon fontos a dizájn a gyerekek számára, szívesebben veszik kézbe a tolltartójukat, füzetüket, ha a szeretett mesehősük szerepel rajta.

– Találkoztunk már idén olyannal, hogy mozgószemet vagy spatulát kértek technikaórára – mesélte Szatmári Katalin. A dorozsmai Jerney János Általános Iskolában az első osztályos tanszerek között kérnek pendrive-ot, facsipeszt és post-it papírt is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcai sportpályák: modern gumiburkolattól a gaztengerig

Kiváló a máltais a Retek utcában, jól használható a Szent György téri is, a Csongrádi sugárúton viszont találtunk olyat, amelyiket hatalmas gaz nőtt be. Tovább olvasom