Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

A petróleumlámpás tüntetés hozama

Mégse hiába tüntettek petróleumlámpával a tanyaiak a Parlament előtt: ha lassan is, de elkezdődött a gondok megoldása. Az önkormányzatok zöme által összegyűjtött adatokból tanulmány készült a tanyán élők körülményeiről, a VÁTI Kht. pedig már keresi, milyen uniós és magyar forrásból lehetne pénzt adni a leendő tanyai programokra. Közben az is kiderült: sok helyen nem is a villany hiányzik a legjobban.
Villanybekötés a Bordány melletti tanyán Fotó: Karnok Csaba
Bár még nem minden önkormányzat küldte el a tanyaiak életkörülményeit felmérő adatlapokat és térképet az Akadémia Alföld-kutatóinak, a beérkezett információk hozzávetőleg objektív képet adtak, ez alapján már el lehetett kezdeni a tanulmány készítését, ez már el is jutott a miniszterelnöki hivatalba – mondta lapunknak Jávor Károly irodavezető, a VÁTI Kht. munkatársa. A VÁTI – a Nemzeti Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatallal együtt tartott fórumon – idén tavasszal Mórahalomra hívta össze a megye nagy lakott külterülettel rendelkező önkormányzatainak képviselőit. A kht. és a hivatal arra kérte a helyhatóságokat, gyűjtsenek adatokat a készülő tanulmányhoz. Ez azért kell, mert a tanyán élők gondjainak megoldásához előbb a valós helyzetet akarja fölmérni a kormány. A kérést – bár pluszforrás nem volt rá – a falvak, városok többsége teljesítette. A VÁTI most új feladatot kapott. Azt kell megvizsgálnia, hogy a tanyaiak életminőségét javító programok majd milyen uniós és hazai forrásokból finanszírozhatók.

– Azért is jó, hogy harminc év után végre készült fölmérés a tanyákról, mert kiderült: sok helyen nem is a villany hiánya a legnagyobb probléma, hanem például a rossz közbiztonság, vagy a járhatatlan út – mondta Jávor Károly.

Az önkormányzatok nem egyformán tartották fontosnak ezt az ügyet. Információink szerint az Alföld északi részén volt több település, ahonnan – a többszöri, levélben is elküldött kérés ellenére – nem küldtek adatot.

Mórahalmon viszont már korábban is készült ilyen fölmérés, így nem volt nehéz időben adatot szolgáltatni. Csányi László alpolgármester azt mondja, azt szeretnék, ha a 2007-től 2013-ig tartó időszakban lennének olyan pályázati kiírások, amelyeket speciálisan a tanyákra szabtak. S akik – velük együtt – komolyan vették ezt a munkát, most arra készülnek, hogy kistérségenként fölmérjék: hol és hogyan lehet a legolcsóbban elvezetni az áramot az ellátatlanokhoz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száznegyvenkét hektáron találtak parlagfüvet

A megyében 142 hektáron találtak parlagfüvet a megyei földhivatal, illetve a növény- és talajvédelmi… Tovább olvasom