Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

A Pick Szeged sofőre a hazai mérkőzéseket sem hagyja ki

Szeged - Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy mindenhová elkísérjék a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát. Az együttes sofőre, Kiss István közéjük tartozik: hivatalból négy éve majd az összes idegenbeli mérkőzésen ott van, és manapság már a hazai meccseket sem hagyja ki.
Negyedik éve szállítja a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatát az idegenbeli mérkőzésekre Kiss István. A 32 éves buszsofőr első útja Kolozsvárra, egy felkészülési tornára vezetett a fiúkkal. Még nem ismerte a játékosokat, de a zrikák már akkor sem maradtak el. – A csapat gyorsan befogadta, nem véletlenül, mert kitűnő sofőr. A biztonság számára az elsődleges, de azért arra is ügyel, hogy a lehető leghamarabb hazaérjünk egy fárasztó meccs után – mondta el véleményét Istvánról Dobozi Iván, a Pick Szeged technikai vezetője.

Közel húsz évig fuvarozta a kéziseket

Frankó János 1986-tól 18 évig volt a csapat mellett buszsofőr. Ő képviselte az állandóságot, miközben a játékosok és az edzők folyamatosan cserélődtek az együttesnél. Keresztül-kasul végigjárta a Pick Szegeddel a kontinenst és – akárcsak kollégája, István – baleset nélkül szállította a csapatot.

A legtöbb országúti kaland tavalyelőtt érte a sofőrt, amikor Boszniába vitte a csapatot Bajnokok Ligája mérkőzésre. A szerpentines úton már legalább másfél órája követett egy harminccal cammogó kamiont, de a forgalom és az éles kanyarok miatt nem tudta megelőzni. Végül adódott egy lehetőség, csak éppen 30-as tábla és záróvonal mellett. Az egész csapat neki szurkolt, ahogy kibújt a kamion mellől. Igen ám, de szinte abban a pillanatban félre is állította egy rendőr. Elvette a jogosítványát, majd közölte: beviszik az őrsre. – Előbb Matics, majd Puljezevics sietett a segítségemre, de nem jártak sikerrel, az egyenruhás megmakacsolta magát. Ekkor Perunicsics vette a kezébe az irányítást, leszállt a buszról, megveregette a biztos úr vállát, mondott neki néhány mondatot, kifizettük a bírságot és már utazhattunk is tovább. Hiába igazi világklasszis, óriási tekintélyű játékos – elevenítette fel a rázós esetet a sofőr. A szállásra érkezés előtt, a település határában egy olyan közlekedési táblát pillantott meg, amelyet korábban még soha nem látott, a nemzetközi KRESZ-ben sem oktatták: a behajtani tilos táblára egy tank ábráját festették.

István hálás a sorsnak, hogy a bajnoki cím mellett egy Magyar Kupa-győzelmet is megélt a fiúkkal. A 2006 májusi pécsi kupafinálé megnyerése után görbe úton érkeztek vissza Szegedre. – Majd három órát kellett várni, amíg mindenki felkászálódott a buszra. Az volt az ukáz, hogy mindjárt az első benzinkútnál álljunk meg. Háromszáz méterre találtunk is egy töltőállomást. Ott feltankoltunk, igaz nem gázolajjal. Ezután kis kitérővel Villányban is megálltunk. Amíg a csapat mulatott, addig Süli Józsi bácsi újrafogalmazta a cikkét, mert még a csarnokban Puljezevics a nagy ünneplés közepette lelocsolta a laptopját pezsgővel és elszállt az írása – emlékezett vissza a kupasiker utáni hazaútra a fiatalember.

A buszsofőr a hétköznapokon is a felfestett Pick-busszal jár, amit éppen néhány hete matricáztak újra. Akadt rá példa, hogy az utasok nem mertek felszállni a Tisza Volán Volvójára, annak ellenére, hogy rajta volt a menetrend szerinti tábla.

– Mára a vérembe ivódott a csapat szeretete. Az elején inkább a buszt takarítottam a mérkőzések alatt, később nem egyszer én kameráztam az idegenbeli mérkőzéseket. Manapság együtt sírunk és együtt nevetünk a fiúkkal, hiszen minden hazai mérkőzésen is ott vagyok.

Jó barátok

A Pick Szeged sofőre a játékosok között is népszerű, némelyikükkel a mérkőzések után is tartja a kapcsolatot. A nyáron együtt nyaralt Erdélyben Ilyés Ferenccel és Vadkerti Attilával. Utóbbi szerint István olykor rekordköröket fut az országban a csapatbusszal: – Sokszor egy autónak is a becsületére válna a menetideje, pedig betartja a közlekedési szabályokat. Az öltözőbe is bejáratos, valamennyi csapattársam kedveli – árulta el a válogatott játékos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorral a kiállításra

Szeged - Japán mocik dübörögtek tegnap délután a Móra parkban. Csapatostól gördültek a közművelődési… Tovább olvasom