Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A pihenőparkot építik az U pavilonnál

Szeged - Ezekben a napokban a Mars tér két részén építkeznek: formálódik az U pavilon előtti pihenőpark képe, és a befejezéséhez közeledik a nagycsarnok. A pihenőpark asztalos piacára augusztusban költözhetnek a termelők, a nagycsarnok üzleteit szeptemberben nyithatják meg a bérlők.
A kiskunhalasi Merkbau Kft. igyekszik tartani a Mars téri piac átépítésének határidőit, ami az eső miatt nem éppen könnyű feladat. A palánkok mögé belesve látni, ahogy még mindig dagasztják a sarat a gépek és az emberek a nagycsarnok körül. Annak ellenére is, hogy május óta szerkezetkész az épület, egy részét le is fedték, oda elvben nem eshetne be az eső. Rakják be a nyílászárókat, betonoznak, és burkolják a homlokzatot a jellegzetes, a kiscsarnokokból már ismerős bátaszéki téglával. A tervek szerint a nagycsarnok építését júliusban befejezik, átadják a területet a bérlőknek, hogy berendezhessék üzleteiket. Ők szeptemberben kinyithatnak, középen, az asztalos piacon pedig a termelők árusíthatnak.

Mutat magából valamit az U pavilon körüli terület is: itt a díszburkolatot rakják le a ritkaságszámba menő, esőmentes időszakokban. De csak a terület buszpályaudvar felőli része engedi sejtetni, hogy itt pihenőpark lesz, a Gábor Dénes oldalában még a feltört aszfalt és beton képez dombokat.

A pihenőparkot az autópályáknál használt kaviccsal töltött drótfonat veszi majd körbe. Fotó: Karnok Csaba
A pihenőparkot az autópályáknál használt kaviccsal töltött drótfonat veszi majd körbe.
Fotó: Karnok Csaba

A szökőkutas, parkosított, térbútoros, rendezett terecskével kapcsolatban azt tervezik, hogy csak nappal tart majd nyitva a sétáló, vásárolgató emberek számára, éjszakára azonban lezárják. Különleges kerítését már építik: aki a nagykörúton a Mars tér felé néz, láthatja, milyen lesz. A pihenőpark nagyobb részére asztalos piacot telepítenek, ide augusztusban már át is költözhetnek a termelők a jelenlegi, parkolóban kialakított ideiglenes helyükről.

Amikor már a parkolóból végleges helyükre, a nagycsarnokba és az U pavilonhoz költöztek az árusok, valamint a régi csarnokot is lebontották, hozzáfoghatnak a 326 autót befogadó tér építéséhez. Ez a munka novemberig is elhúzódhat.

Kaviccsal töltött drótfonat, élő zöld fal

Az 1,3 milliárd forintos, részben uniós forrásból megvalósuló felújítás során a piac teljes területét egységes kialakítású térburkolatos járdákkal, kerékpártárolókkal, szemetesekkel, padokkal, térvilágítással, irányítótáblákkal rendezik be. Érdekes lesz a kerítés: a pihenőparkot az autópályáknál használt kaviccsal töltött drótfonat, a parkolót egyszerűbb típuskerítés veszi körbe, s a kiscsarnokok mostani kerítései is visszaköszönnek az egyes szakaszokon. A buszpályaudvar felől a hang- és légszennyezés csökkentésére futónövényből 2 méter magas élő zöld falat alakítanak ki. Az SZTE mérnöki kara előtt úgynevezett forgalomszétválasztó dísztér lesz.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Lugas6 2010. június 23. 18:44
  „A Mars térre eleve egy mélygarázst kellett volna építeni.”
 • 25. daveedbrown 2010. június 23. 10:54
  „Megnéztem a kerítést élőben, és arra jutottam: JAAAAA hogy ez csak ekkora????? valami fél méteres szutyok az egész :D”
 • 24. szatyi 2010. június 23. 10:35
  „De nagy az arc!”
 • 23. Fremen 2010. június 22. 23:14
  „Karavan01!

  A próféta szóljon belőled. Botka rég megérdemelne egy életfogytiglant az emberellenes döntései miatt!”
 • 22. füttyimre 2010. június 22. 17:55
  „Hallelujjah”
 • 21. karavan01 2010. június 22. 17:50
  „a pihenő nem itt lesz, hanem a csillagban

  Hamarosan sokan fognak ott pihenni a mars tér miatt.

  Pár nap, és kiderülnek a szerződések, és ezzel kapcsolatos turpiszságok, jaj neked pusztai lajos, jaj neked botka lászló, jaj neked nagy sándor, jaj neked szentgyörgyi pá.”
 • 20. török 2010. június 22. 16:45
  „Nekem pont a kerítés tetszett meg a múltkor, hogy milyen jópofa. Jó lesz ez így, csak takarítsák majd - bár ez nagy elvárás. Amúgy Szeged kicsit jobban rágyúrhatna a karbantartásra. Ugyanis a Kárász utcán is egyre több olyan díszkő van, ami vagy mozog, vagy megemelkedett. Egyre több a díszköves tér, épp ideje lenne 1-2 embert alkalmazni, hogy járja a díszköves tereket, és javítsa ki az ilyen hibákat. Persze lehet, hogy - sajnos - ehhez is az kell, hogy valaki egyszer kitörje a lábát egy ilyen miatt...”
 • 19. zehn 2010. június 22. 16:35
  „Jó lesz ez így, de a kerítés igen rondácska.”
 • 18. attis765 2010. június 22. 16:22
  „Éni s kamilláztam a hétvégén az új kerítést. Egyből arra gondoltam,hogy vajon átadás után hány napig fog ebben az állapotban megmaradni... Már oda is képzeltem a rengeteg csikket, kaja paírokat, üvegszilánkokat,amiket rajta fognak széttörni. Nem beszélve a vonuló csürhéről,akik szét fogják rugdosni.
  Pedig jó lenne ez. Csak nem ide,hanem mondjuk Finnországba,Norvégiába, ahol vigyáznak a rendre még az ottani "kemény-legények" is...”
 • 17. valoperes_zugugyved 2010. június 22. 13:41
  „DROT MINT A BÖRTÖNBEN...
  :(”
 • 16. daveedbrown 2010. június 22. 12:59
  „Ilyen lesz a kerítés? pff hogyha még betonfalat csinálnak, és beburkolnák ilyen kavicsokkal, azt mondom ok, de drót?....”
 • 15. N.P. 2010. június 22. 12:37
  „AN 2010.06.22. 12:21

  Régen járhattál errefelé! Én itt lakom lakom a környéken 30 éve. A Kőlyukon nem fér át egy közepes méretű busz!! Nagyszerű lenne, ha az új klinikai tömbtől 50 méterre lenne a buszpályaudvar, ráadásul le kellene bontani vagy a síneket, vagy néhány intézményt vagy 40 családi házat és itt van a nyomvonala a "valamikor" elkészülő 3. hídnak is.

  Abban egyébként igazad van, hogy jó lenne, ha több közlekedési struktúra lenne egymás közelében de erre legfeljebb a Rókusi pu. környéke lehet alkalmas.”
 • 14. Léni 2010. június 22. 12:27
  „11. Pres! Mit nyafizol? El kell Neked innen menned ahhoz, hogy utólag lásd milyen
  jó volt Szegeden! Össze tudnád hasonlítani a többi nagyvárosban előforduló
  problémákkal és látnád eddig itt milyen jól alakultak a dolgok! Ezután mi lesz?
  Ez rajtunk múlik!!!!!!”
 • 13. AN 2010. június 22. 12:21
  „N.P.
  pl. az állomás melletti un. kőalagút utáni részen, ahonnan a klinikák felé és a belváros felé is tudnának menni. Ott van is a volánnak(vagy legalábbis volt) egy telephelye.”
 • 12. N.P. 2010. június 22. 10:51
  „gubanc 2010.06.22. 07:47
  "A buszoknak már régen el kellett volna tünniük a Nagyállomás környékére és nem a világvégére. " -- ha megmondanád, hogy a Nagyállomás környékén hol a francban van hely egy buszállomásnak azt megköszönném!!!!!

  allwin 2010.06.22. 08:30
  A buszpályaudvart nem építeni/szépíteni, hanem a belvárosból eltakarítani kell!!!”
 • 11. Pres 2010. június 22. 10:30
  „Ütemterv szerint halad??? Ez biztosan Szegeden van?”
 • 10. NehazudjDM 2010. június 22. 10:02
  „Akkor hozzuk be a pályaudvart a mars térre! és meg van a csatlakozás! :D”
 • 9. makákó 2010. június 22. 09:40
  „Javasolnék egy Gárda felvonulást a tér melletti kaszárnyában hétköznap napközben. Annyi ott a ráérő szoctámos, hogy öröm nézni:)

  Mellesleg ez egy (elvileg) interaktív újság, hol vannak a képek??????????????????????? Márcsak azért kérdezenm, mert van egy fotósuk, akit fizetnek, aztán a képeket meg nem látja senki.”
 • 8. katarakta 2010. június 22. 09:32
  „Remélem kamerákat is raknak fel és a nem messze lakó bűnöző csőcseléket kiszorítják a térről. Tudom nem a rendőrök mert nekik csak büntetni van kompetenciájuk. Hanem mondjuk a lakosok akik összefognak és a sarkukra állnak. Igaz mi nem azok a tanulatlan, barbár, törvényt nem tisztelő, börtönbe büszkén kerülő senkik vagyunk, van erő bennünk is. Csak sokáig hittük hogy más hivatott védeni minket, de akikben hittünk maradjanak csak a cetliírásnál, abban jók, (nem feltétlenül az ő hibájuk). De szerintem a pisztoly, gumibot, gázspray az oldalukra felesleges. Csak dísz úgyis..”
 • 7. török 2010. június 22. 08:38
  „5. <moderálva> te semminek nem tudsz örülni? Felújítják a tér kétharmadát, és te ahelyett, hogy örülnél, a maradék miatt dumálsz? Jó életed lehet, ha ilyen a hozzáállásod...”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettarendelet: néhányan már megszívták

Vásárhelyen 74 ügyben róttak ki szabálysértési bírságot a köztéri dohányzást tiltó rendelkezés 3 éve alatt. Szegeden egy év alatt néhány hasonló eset történt. Tovább olvasom