Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A pincérek is külföldre mennek

Csongrád megye - Szakemberhiány van a vendéglátásban is, kevesen végeznek, és sokan mennek jóval több pénzért külföldre dolgozni. Cikkünk a Hol tart Csongrád megye? című sorozat következő része, amely pillanatfelvétel az idegenforgalomban dolgozók nehéz helyzetéről.
 Balatoni bérek

A balatoni hotelekben főszezonban akár napi 12–14 órát is dolgoznak az emberek, ehhez képest nagyon kevés a bruttó 100–150 ezer forintos fizetés. Minimum a dupláját kellene keresniük, de ez a szállodák alacsony jövedelmezősége miatt elképzelhetetlen. A büfékben a nívós hotelekhez képest rabszolgatartás van: legfeljebb 4 órára jelentik be az alkalmazottakat, ehhez mérten fizetnek bruttó bért, a többit zsebbe adják az egész napos munkáért. A megoldás a szakmát képviselő Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik szerint az ágazatot terhelő adók csökkentése lehetne.

– Egy teremfőnök és egy felszolgáló ment el tőlünk külföldre a főszezon kellős közepén, és hiába szóltak időben, nehéz pótolni őket. A teremfőnök, egy édesanya szeretné egyetemre járatni a gyerekét, a fizetéséből viszont nem tudja állni a félévenkénti 250 ezer forintos tandíjat. Londonba ment dolgozni. Emberileg megértem a helyzetét, szeretném, ha boldogulna és visszajönne, ezért azt javasoltam neki, menjen fizetés nélküli szabadságra, visszavárjuk – mondta Maklári Lászlóné, a Hunguest Hotel Forrás igazgatója.

Idén már a Balatonon se kapnak szakképzett embert a szezonra. Képzetlen idénymunkás bőven lenne – magyarázta egy régi vendéglátós –, rájuk szükség is van a háttérben, gereblyézik a strandot, kirakják a nyugágyakat, mosogatnak. De a teraszokon már nem tudnak felszolgálni. A képzett munkaerőt felszívja Nyugat-Európa, az ottani, a többi szakmához képest kevesebb fizetésért ugyanis a helyiek már nem gályáznak a szakember szerint. A vendéglátás ugyanúgy gályamunka ott is, mint nálunk, vége nincs, csak abbahagyni lehet: de a kivándorló magyarok azt mondják, legalább megélnek belőle.

Zelman Attila 20 éve dolgozik a szakmában, ő már nem szeretne külföldre menni, a Szeged étterem csapatát erősíti. Fotó: Kuklis István
Zelman Attila 20 éve dolgozik a szakmában, ő már nem szeretne külföldre menni, a Szeged étterem csapatát erősíti. Fotó: Kuklis István

– Országos problémáról van szó, nem csak szegediről vagy balatoniról, és minden szakmára igaz a jelenség. Itt a minimálbért keresik meg az emberek havonta, külföldön 300–500 ezer forintot. Nem csoda, hogy elmennek a szakképzett felszolgálók és szakácsok, emberileg is meg lehet érteni őket. Van a helyükre jelentkező, de ők nem jók. Tőlünk egy pultos Angliába, egy pincér Gibraltárba ment el a közelmúltban – érzékeltette a helyzetet Novoth Kornél, a Szeged Étterem, Kávézó és Pubot üzemeltető Novoth-Hús Kft. ügyvezetője.

Novoth Kornél hozzátette: noha télen kisebb a forgalom, a Szegedből nem küldenek el embert. Próbálják állandó stábbal végigcsinálni az egész évet, mivel nyári „beugrókat" végképp nem találna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól esett – 20 milliméternél is több hullott Szegeden

Megugorhatott az éjszaki alkoholfogyasztás Szegeden, ha sokan betartották, hogy akkor igyanak, ha jól esik... Tovább olvasom