Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

A piramisok országában hódított a szegedi balett

Szeged - Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Magyarország kulturális nagykövete volt Egyiptomban a Szegedi Kortárs Balett, amely a Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal és a kairói operaház meghívására vendégszerepelt az észak-afrikai országban – hatalmas sikerrel.
– Egyiptomban legutóbb öt-hat évvel ezelőtt járt Magyarországról művészeti együttes, a MÁV Szimfonikus Zenekar. A Szegedi Kortárs Balettet most mint hazánk vezető kortárs tánctársulatát az Európai Unió soros magyar elnökségének nyitó kulturális eseményeként, a kairói operával együttműködve sikerült meghívnunk nagyszabású vendégszereplésre. Juronics Tamásék társulata méltó módon nyitotta meg a magyar elnökséget a közel-keleti régió kulcsországában – értékelte a szegediek turnéját tegnap lapunknak telefonon Zimonyi István, a Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal igazgatója. A történész – aki korábban a Szegedi Tudományegyetem Középkori Egyetemes Történeti Tanszékén dolgozott tanszékvezető docensként – egy éven át szervezte az együttes egyiptomi bemutatkozását.

– A kairói operaház közönsége általában udvarias, rövid tapssal szokta fogadni az előadásokat, ám a szegediek két produkciója, a Testek filozófiája és Carmina Burana után legalább ötperces lelkes ünneplés következett. Az egyiptomi sajtó kitüntető figyelemben részesítette az együttest, az EgyptAir Horus magazinja a hónap legfontosabb kulturális eseményei között fotóval ajánlotta a fellépésüket. Az angol és francia nyelvű kairói lapokban két nagy cikk is megjelent, Juronics Tamással pedig interjút készített a legnagyobb egyiptomi tévécsatorna. Azok közül, akik látták az előadásokat, többen is elragadtatásukat fejezték ki. A kairói opera igazgatója valaha balettművész volt, Európából, Dél- Amerikából is szokott kortárs táncprodukciókat hívni, így volt mivel összehasonlítani a szegediek előadását – mondta Zimonyi István, aki a soros EU-elnökséghez kapcsolódó egyiptomi magyar évad legnagyobb vállalkozásának tartja a szegedi társulat vendégjátékát. A következő hónapokban csak kisebb zenei programok megrendezésére tudnak már vállalkozni a Sebő együttes, Adorján Andrásfuvolaművész és a Nádor Quartet fellépésével.

A Testek filozófiájának záróképe a kairói operában. Fotó: DM/DV
A Testek filozófiájának záróképe a kairói operában.
Fotó: DM/DV

– A körülbelül ezer nézőt befogadó alexandriai operaházban is ugyanolyan nagy sikerünk volt, mint Kairóban, ahol rengeteg diplomata ült a nézőtéren. Zimonyi István kitűnő szervezőmunkát végzett, jól előkészítette a turnét, így minden szempontból jól sikerült a vendégszereplés. Azt reméljük, itthon is nagyobb figyelmet kapunk, és mihamarabb rendeződnek a társulat financiális gondjai – fogalmazott Pataki András, a társulat igazgatója, aki csa-
patával már hazaérkezett Szegedre.


Roberto Galvan Liszt-koreográfiája

A Szegedi Kortárs Balett táncművészei most a Testek filozófiája január 27-i fővárosi bemutatójára készülnek, majd Roberto Galvannal próbálják a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutatandó új darabjukat, a Liszt Dante-szimfóniájára készülő táncjátékot.

Olvasóink írták

  • 1. Mignoon 2011. január 22. 15:54
    „Boszniaban nagyobb piramisokat találtak...
    errül mikor lesz cikk itt?
    soha?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári Bence szerint van helye a politikának az egyetem falain belül

Az államtitkár szerint a kormányhivatalok és a kormánymegbízottak is tehetnek azért, hogy biztonságosabbá váljon a fiatalok számára a szórakozás. Tovább olvasom