Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

A pokol hete Orfűn

Szeged - Túlélőtúrát, katonai jellegű kiképzést teljesített két szegedi rendőr, Hajdú Róbert és Juhász-Nagy Gábor a közelmúltban. A pokol hetét huszonhárman kezdték Orfűn, és hatan fejezték be, a többiek lemorzsolódtak.
A pokol hete – Orfűn. Az amerikai filmekben látható kemény, olykor emberpróbáló kiképzés. Két szegedi rendőr végigcsinálta a Koltai Arnold nyugalmazott alezredes által szervezett, augusztus 21. és 26. között tartott kiképzőtábort, amelyet huszonhárman kezdtek, és mindössze hatan fejeztek be. Köztük volt Hajdú Róbert és Juhász-Nagy Gábor, mindketten a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság speciális támogató egységénél szolgálnak. Ez a képzés Európában egyedülálló, mert mind a civilek, mind a szolgálatteljesítők számára lehetőséget biztosít arra, hogy átéljék az amerikai ranger- vagy a magyar rohamlövészképzés első öt napját, vagyis a kiválasztás időszakát.

– Akadtak, akik már az első napon, a fizikális felmérésen kihullottak – mesélte a 42 éves, Ferencszálláson élő Juhász-Nagy Gábor. – Nem teljesítették úgy az úszást, a futást, a fekvőtámaszt és a különböző gyakorlatokat, hogy továbbléphessenek. A sikertelen kísérlet után a kiképzőktől kaptak még egy lehetőséget, de fáradtan még kevesebb esélyük volt a sikerre.

Kegyetlenül nehéznek bizonyultak azok a feladatok, amelyeket villanypóznadarabot a fejük felett tartva, vízben kellett végrehajtaniuk az Elite Challenge cím aspiránsainak. Fotó: DM/DV
Kegyetlenül nehéznek bizonyultak azok a feladatok, amelyeket villanypóznadarabot a fejük felett tartva, vízben kellett végrehajtaniuk az Elite Challenge cím aspiránsainak. Fotó: DM/DV

– Nagyon kemény volt – vette át a szót Hajdú Róbert. – Naponta 2 órát alhattunk, és 2500 kalória ételt fogyaszthattunk. Reggelire és vacsorára zsemle májkrémmel, ebédre – általában kora délután kaptuk meg – húsos tarhonya vagy valamilyen olasz, húsos feltétes tészta. A kapott terhelésből kiindulva ennek a mennyiségnek a többszörösét kellett volna elfogyasztanunk.

A feladatok között akadálypálya, térképészet is szerepelt, fegyvereket nem, csak fegyvermaketteket használtak a gyakorlatok során. A térképészet nehézségét az adta, hogy 1 milliméteres tévedés a papíron a valóságban 50 métert jelentett, és így már nagyon nehéz volt megtalálni a vonatkoztatási pontokat. A pokol hetén belül mindegyik napot elnevezték, a végrehajtandó feladatok tematikája szerint. A legnehezebb a vizek napja volt, állították mindketten. A csapat állandó orvosi felügyelet alatt dolgozott.

– Ez a nap kegyetlenül nehéz volt: többek között villanypóznadarabot kellett a fejünk fölött tartva, derékig a vízben gázolva vinni, majd nyakig vízben állva kellett különböző feladatokat végrehajtani, a bakancsunk belesüppedt az iszapba, valamint társunk tóból történő mentését is gyakoroltuk – sorolta a kihívásokat a 32 éves, Makón élő Hajdú Róbert.

Erőpróba a meredek szárazföldön. Fotó: DM/DV
Erőpróba a meredek szárazföldön.
Fotó: DM/DV

A zárónapot 15-20 kilométeres térképészkedéssel kezdték, kúsztak-másztak, gyalogoltak céltól célig. Délre a térképészeti vizsga véget ért, kicsit szusszantak, leápolták a lábukat, majd készülődtek a következő feladatra: a 12 órás, 50 kilométeres erőltetett menetre 24 kilós hátizsákkal, 2 üveg ásványvízzel (közel 3 kiló) és 4,5 kilogrammos fegyvermakettel. Este 8 órakor indultak.

Mindig nagyon lestrapáltak, fáradtak voltak, olykor azt gondolták, nem élik túl. Arra a kérdésre, hogy miért vállalkoztak erre a kiképzésnek „álcázott" tortúrára, egyöntetűen azt válaszolták: kihívásnak tekintették, kíváncsiak voltak teljesítőképességük határaira. A kihívásnak mindketten megfeleltek, így bekerültek az Elite 100 elnevezésű csoportba. Ezzel számos lehetőség nyílt meg számukra, akár ejtőernyős, akár könnyűbúvár tanfolyamok elvégzésére, valamint hegyi és történelmi túrákra, és büszkén viselik azóta az Elite Challenge felvarrót.

Olvasóink írták

 • 5. gunmaster 2013. szeptember 27. 20:17
  „Tisztelt Óperenciás!

  A csajozásnak ehhez semmi köze, átlagos emberek vagyunk, nyilván nem egy az érdeklődési körünk. Ha a családommal megyek, én is gyönyörű, látványos, népszerű helyekre járok kirándulni. Itt azonban egyedül voltam, ez nem családi kirándulás volt, hanem egy extrém program.”
 • 4. 80sFan 2013. szeptember 27. 05:44
  „Gyerünk, Kisbika! :)”
 • 3. Óperenciás 2013. szeptember 26. 21:48
  „Na ezek után magyarázza meg valaki ennek a két kifacsart fickónak, hogy Orfű kellemes hely.
  Én speckó az előző turnusban voltam ott, augusztus 20-ig.
  Söröztünk-pálinkáztunk-horgásztunk-halakat sütöttünk- a tóban úszva ringatóztunk...
  Önkínzásra a Mecsextrém Parkot vettük igénybe, de ott is inkább boboztunk.
  Gyaloglásra is inkább gyönyörű helyet választottunk, a Melegmányi-vízesések környékét.
  Kinek a pap, kinek a papné...
  Csupa szépséges, kellemes programot választottunk.
  Mindezek után bele sem merek gondolni, hogy milyen nők tetszenek nekünk átlagembereknek,
  és milyen csajok villanyozhatják fel, az önkínzásra szakosodott Elite Challengeseket:)))
  - Ezt nem lehetett kihagyni:)))-”
 • 2. partsap 2013. szeptember 26. 19:17
  „Igazán tiszteletreméltó tett , én biztosan kihullottam volna 10 perc után.
  Brávó, szép volt!”
 • 1. sadafi74 2013. szeptember 26. 18:15
  „Gratula!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főkapitányi fogadóóra

Lukács János r. dandártábornok lakossági fogadóórát tart szeptember 27-én 9:00-10:00 óráig Szegeden… Tovább olvasom