Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 28°C Még több cikk.

A polgármester különdíját kapta a 94 éves Irénke néni

Szeged - 23 fellépő részvételével tartották meg a közelmúltban a VI. Szegedi és Szeged kistérségi nyugdíjas Ki mit tud? döntőjét a Szent-Györgyi Albert Agórában. A polgármester különdíját a 94 éves Gimesiné Dudás Irén kapta.
Éppen fodrászhoz indult a 94 esztendős Gimesiné Dudás Irén, amikor betoppantunk hozzá. Irénke néni 1919 októberében a bánáti Nagybecskereken született, kisgyermekkorában költöztek Szegedre. Jogászként végzett a József Attila Tudományegyetemen, majd a SZOTE Rektori Hivatalában dolgozott mint egyetemi főelőadó. Irénke néni középiskolás kora óta szaval. Büszkén mutatja legutóbbi díját, amelyet a nyugdíjasoknak szervezett Ki mit tud?-on nyert. Gyulai Pál Pókainé című költeményét szavalta.

Magával ragadóan, a fiatalokat megszégyenítő frissességgel mesél magáról és élményeiről a 94 esztendős Gimesiné Dudás Irén. Fotó: Schmidt Andrea
Fiatalokat megszégyenítő frissességgel mesél magáról és élményeiről a 94 esztendős Gimesiné Dudás Irén.
Fotó: Schmidt Andrea

A szavalat mellett ír is. Első versét 1929-ben, harmadik osztályos tanulóként írta. A díjak és elismerések mellett beszélgetés közben előkerülnek a könyvei is. Irénke néninek három könyve jelent meg: 1999-ben egy verseskötet, a 2005-ös könyvhétre az Utazásaim legszebb emlékei, illetve egy összeállítás a diavetítései anyagából.

– Háromszáznál is több diavetítéses előadást tartottam a városban és környékén, amelyben utazásaimról meséltem. Amikor felkérnek rá, szívesen megyek – mondta Irénke néni, aki a szegedi Közéleti Kávéház rendezvényeinek is gyakori vendége volt.

Most sem pihen, május végén Orosházára utazik, ahol Vidám Majális néven szerveznek kulturális műsort. Itt Arany János Pázmán lovag című balladáját adja majd elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeizzadtak a szerenádozók

Elkísértük a Gábor Dénes 13 N osztályát, hogy megnézzük, milyen 2013-ban a szerenád. Videó az összeizzadásról, énekről és a lovas kocsizásról. Tovább olvasom