Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A polgármesterek szerint szükség van polgármesterre

A megye polgármestereinek szervezett fórumot a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerdán Szegeden a megyeházán.
A meghívó szerint a rendezvény célja az volt, hogy a településvezetők mindennapi munkáját aktuális információkkal, jó megoldásokkal segítse. Téma volt az EU-elnökség kapcsán a határon átnyúló együttműködés, valamint aktuális önkormányzati kérdések. A megyében 41 település tagja a TÖOSZ-nak, a fórumon nagyjából 20 polgármester volt jelen. Néhányukat arról kérdeztük, melyek voltak azok az aktuális információk, amelyekkel a tanácskozás számukra szolgált. 

– Az önkormányzatok nagy részének jóval prózaibb feladatai vannak. A határon átnyúló együttműködésről szóló tervek a fantáziát megmozgatják ugyan, de közben a település működtetési forrásai a végsőkig feszítettek, amelynek következtében a kötelező feladatok ellátása is sok esetben megoldhatatlannak tűnő probléma – mondta Forgó Henrik, Csanytelek polgármestere. Hozzátette: ennek ellenére Csanytelek negyedik forráshiánymentes költségvetését készítették el idén.

 Zongor Gábor főtitkár elmondta: nem támogatja a szövetség azt az elképzelést elöljárók legyenek. Fotó: Garai Szakács László
Zongor Gábor főtitkár (áll): nem támogatják az elöljárók ötletét.
Fotó: Garai Szakács László

Reagált Tállai András államtitkár azon felvetésére – ez a fórumon téma volt – amely szerint át kell gondolni, hogy a legkisebb településeknek is szüksége van-e önálló polgármesterre, képviselő-testületre. Forgó Henrik elmondta: a képviseleti demokrácia elvei szerint szükség van, vagy újra kell definiálni a képviseleti demokrácia fogalmát. Ugyanakkor szerinte modellváltásra szükség lehet, mert a jelenlegi rendszerben kódolva van, hogy egy bizonyos lakosságszám alatt a falvak forráshiányosak lesznek, bármennyire takarékosak is – a normatív finanszírozás ugyanis nem követi a fajlagos ráfordítások növekedését.

Balogh Jánosné, Mártély polgármestere elmondta: a közmunkaprogramról szóló kiadványt át fogja nézni, de a TÖOSZ programokon szerinte nem csak az előadások, hanem az informális, egymás között folytatott beszélgetések is fontosak.

– Néha szükség van ilyen fórumokra. Az sem jó ha túl sűrűn van, de ez nincs túl sűrűn – fogalmazott.

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere a konferencia végén arról beszélt, hogy a határmenti összefogásról, a közös pályázati lehetőségekről szóló előadás volt számára a leghasznosabb. – Az önkormányzati rendszerekről, az új jogszabályokról is beszéltek az előadók, de ezekkel tisztában voltam eddig is. Folyamatosan figyeljük ugyanis az önkormányzati híreket, pályázatokat. Jelenleg is érdekeltek vagyunk egy határon átnyúló pályázatban. Szerb partnerünk, Novo Milosevo egy műemlék magtárépületet szeretne rendbe hozni. Kiszomboron nagyon sok műemlék épület van, így tudunk ketten pályázni egy műemléki környezet megújítása témakörű határon átnyúló pályázaton. Ha nyerünk, akkor a műemléki épületeink környezetét, a parkokat szeretnék  az elnyert forrásból rendbe tenni – vázolta friss pályázatukat a településvezető.

A fórumon Zongor Gábor főtitkár elmondta: nem támogatja a szövetség azt az elképzelést, hogy 2012-től a kistelepüléseken a polgármesterek, képviselők és hivatalok helyett csak elöljárók legyenek. Erre a felvetésre hivatalos formában a TÖOSZ szándékosan nem reagált, de a főtitkár szerint nem a falvak tisztségviselőinek bére okozza a költségvetés hiányát. Bíznak benne, hogy sikerül kompromisszumot kötniük a kormánnyal, ezért nem támogatják, hogy a tagjaik tüntessenek.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. Csonka László 2011. február 24. 23:08
  „Megjelentek az idei képviselői juttatások és vagyonnyilatkozatok az alábbi helyen:

  http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_lis?p_ckl=39”
 • 32. Csonka László 2011. február 15. 08:40
  „Hazafias gondolkozású polgártársaknak!
  + 1. meghívó: "Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend" - től, szeretettel !!!!!!!!!!!

  2011.február 17.-án csütörtökön 18.00-kor az Erzsébet ligeti Színházban ( Budapest, XVI.ker.Hunyadvár u.43/d)

  II. kerekasztal beszélgetés a történeti alkotmányról, megszakadt jogfolytonosságának helyreállításának szükségességéről, Magyarország valós államformájáról, a Szent Korona Tan időszerűségéről.

  Beszélgető partnerek: dr Bakos Batu, dr Bene Gábor, Mireisz Tibor, dr Varga Tibor

  Belépés díjtalan.”
 • 31. Csonka László 2011. február 13. 20:20
  „"Tisztaságot is vizsgálhatnak a vásárhelyi önkormányzat munkatársai" Vásárhelyiek, Lázár körme alá, kinéz majd ??????? Az autó után, mi következik ???? Dől már a csontváz, + ha nem lesz rendes takarítás, akkor +a sz@r is !!!!!!!!!!!!!”
 • 30. Csonka László 2011. február 11. 15:12
  „26. achilleus 2011.02.11. 09:14 Ez csak a Lázár, és a többi ??????? Na, itt is jön majd a "csontbrigád" már alakiznak! Szál már felfelé az a narancsos köd !!!!!! Az alkotmányozással még bevisznek bennünket a "sűrűbe" !!!!!!!!”
 • 29. queenmargareth 2011. február 11. 09:44
  „28. varadipal 2011.02.11. 09:35
  igaz, de ezeknek nem az fáj, ezeknek a rokkantnyugdíj jobban fáj.......”
 • 28. varadipal 2011. február 11. 09:35
  „A közpénzből élő hivatalnok szerint szükség van közpénzből élő hivatalnokra. Ez a cikk címének magyar fordítása”
 • 27. achilleus 2011. február 11. 09:15
  „24. Csonka László 2011.02.10. 15:34
  Remélem én is. Olvasd el az előzőt!”
 • 26. achilleus 2011. február 11. 09:14
  „Egy üzenet, mandinerből: http://mandiner.hu/cikk/20110210_hiany_es_megszoritas
  "buckafej 2011. február 10. 10:41 - Mint csont fideszes mondom, hogy Lázár János kocsi ügylete óriási g<>ség, aki tudja tolmácsolja neki, mert az ilyen f<>ágok miatt ég az egyszerű fideszes pofája, amikor rákérdeznek.
  Ha luxusra vágyik vegye meg a saját pénzéből, ahogy tudom telik rá neki!
  És egy másik ugyanonnan: Ak76 2011. február 10. 10:33 - Gázár János adóforintokból finanszírozott S8-as Audija, valóban nonszensz,a kis csicskával kissé elszaladt az a 450 paci,igazán visszavehetne az arcából,mielőtt így jár:
  http://tinyurl.com/66y7mmw "Önnek 5 új üzenete érkezett" :o)”
 • 25. szatyi 2011. február 10. 20:36
  „21. Evelyn_26 2011.02.10. 09:49

  Elég lett volna a linket becopyzni!”
 • 24. Csonka László 2011. február 10. 15:34
  „21. Evelyn_26 2011.02.10. 09:49 Remélem Lázár úr, megtiszteli látogatásával ezt a portált!”
 • 23. deszkás 2011. február 10. 10:56
  „EVELIN_26! :))))”
 • 22. queenmargareth 2011. február 10. 10:24
  „9. jozko 2011.02.10. 00:04

  Teljesen igazat adok!!! Mint az 1-ben leírtam, FÖLÖSLEGES a rengeteg köztisztviselő!!!”
 • 21. Evelyn_26 2011. február 10. 09:49
  „Látod, János, így jártál, az autóbuzéria útja sokszor rögös, nehéz, aztán ha mégis elindulsz rajta közpénzen, akkor hipp-hopp kiderül, hogy a nép, az Istenadta nép valahogy nem tudja díjazni hobbidat.

  Én megértelek, tulajdonképpen nem akartál te semmi rosszat, csak valóra váltani gyermekkori álmod: venni egy Lamborghinit. Szép és dicső cél, de látod, nem egyszerű. Csalódtál és ez fáj most.

  Csalódtál, mert kiderült, hogy egy kétszemélyes szupersportot valahogy nem lehet átverni az aktuális osztozáskor, ráadásul a megjelenésre is adni kell, érezzék a törődést azok, akiket majd ledarálsz az úton, ha egyszer mögéjük érsz falkában. Nézd, milyen gyönyörűen feszül az úton, érzem én, amit te érzel, az Erő veled van...

  Sajnos be kellett látnod, hogy egy pisztáciazöld narancssárga Murciélago LP 670-4 nem szimpátiát és együttérzést, hanem szimpla utálatot és irigységet vált ki a választópolgárok körében, tudod, ez a balról-jobbra pofozott magyar már csak ilyen, semmi sem jó neki. Ezért egy Gallardo sem megoldás, pedig lám, Győzike milyen sokra vitte vele... Ezért fel kellett áldoznod magad és újítani kellett egy S8-at a másik mellé is, ne kopjon halálba a régi. Ezzel ugyan szinte beleolvadsz a környezetbe, feltűnésmentesen, csak meglapulsz majd, mint a nagyvad, mikor a százharminccal poroszkáló Astra mögé érsz a verse sztrádán és tényleg szerény 30 millió csak az alapára, de mit lehet tenni, legalább a motorhangot megkapod, amikor visszagangolsz hármat...

  Tulajdonképpen a közt szolgálod, hiszen Hódmezővásárhely ezek után megtudja, mi az a kiforgatott V10-hang, hány boldog percet szerzel ezzel mindenkinek, és ha belegondolsz, egy Murciélagóhoz képest még spóroltál is. Értük teszed, de nem értik.

  Tudom, tudom, most biztosan csak tanácstalanul széttárod karjaid, mit lehet tenni, könnyen jött és nagyon megy, a Ringen ugyan nincs időd leugrani vele egy nyílt napra (pedig biztosan beférne 2:10 alá), így muszájból fel kellett extrázni egy lézerblokkolóval. Ezt persze könnyű megmagyarázni, szinte bele sem köthet senki, hiszen egyrészt tényleg potom fél milla egy ilyen autóba, másrészt pedig így nem kell folyamatosan zrikálnod szegény kormányőröket és rendőröket, hogy ugyan, adjanak már kíséretet melléd-eléd-köréd, ha éppen bokros teendőid az ország másik végébe szólítanak. Ezzel pénzt spórolsz ezeknek, látod, nem értik. Így maximum egy sofőr kell, aztán blokkoló bekapcs és gyáhe´ Mátészalkára vagy Szombathelyre. Kicsi ország ez, és tényleg elég hamar el lehet érni mindenhová, bár remélem, azt a fránya sebességlimitert kiiktattad belőle, mert ilyen formában tényleg nem érsz le sehová időben... A blokkoló azért is jó, mert így a rendőrnek sem csinálsz plusz munkát és nem rabolod feleslegesen az idejét, ha netán meg akarna állítani, segítesz, ezért vagy.

  Tudom, kellett a nagy autó. Én is kicsi vagyok, legalább valamim legyen nagy (bár a fizetésem nem az) és mutasson, na meg egy A6 vagy Superb olyan... méltatlan mintha Napóleon fehér ló helyett bernáthegyin lovagolt volna ki a Waterloo-i lankákra, ugyan. Kell ez az S8, na.

  Egy hibát azonban elkövettél: nem olvasol Totalcart. Mert ha olvasnál, akkor tudhatnád, mit is gondol valójában a nép a konvojozásról és menésről és ha annak idején írtál volna egy olvasói levelet azzal, hogy melyik A8-at javasoljuk neked, akkor valószínűleg azt a választ kaptad volna, hogy a háromezres tádét, hiszen ezzel az S8-cal sem érsz oda sehová korábban, ráadásul a dízel kevesebbet fogyaszt, ergó spórolsz. Látod, kérdezni kell, megspórolhattad volna a 18,2 milliós számla nélküli költségtérítést is, bár kétségtelen, így nem te lettél volna a 2002-2005-ös időszak csúcstartója, szóval érthető.

  De nem tetted, tanácsadó- és szakértő véleményét kérted ki autóbeszerzés ügyben, ő pedig eddig látott. Hiszen olyan jó más pénzét költeni, ha már neki nem jöhet össze. Savanyú nekünk a szőlő, tudom, tudom, mi már csak ilyenek vagyunk. Valójában csodálunk és őszintán gratulálunk valóra vált álmodhoz, kifinomult ízlésedhez és hiperszenzitív szociális érzékedhez, csak így tovább!

  Tisztelettel

  Az autóbuzik.

  Utóirat: Azért egy MTM-cuccal igazán megfejelhetnéd, alig pár miller és mindjárt szebbet lép a verda, na meg egyedibb is.”
 • 20. frakk 2011. február 10. 09:25
  „"tisztesség és a becsületesség nem párt szimpátiától függ" Ez így van, De nagyban meghatározza. Aki az Mszp-vel szimpatizál, az a szabadrablást, az erkölcstelenséget, a mellébeszélést is szinte természetesnek veszi.
  Valóban vannak mindkét pártban nem odaillő emberek, mint ahogy az életben ez mindenhol előfordul. Mégis amikor az Mszp-re megállapítható a velejéig korrupt jelző, akkor annak szavazói erkölcseit is minősíti.
  Épeen ezért írtam le a Fideszen belül, Lázár különcségével, gyerekkori álmai valóra váltásában én sem értek egyet, sok vásárhelyi ismerősöm van, hallani Lázárról egyéb dolgokat is. Az autós különcséget különösen elítélem, egyben határozott lényegre törő , katonás jelleme igenis szükséges a parlamentben. Nem birom a liberális tejfelesszájú politizálást, az ország annál nagyobb sz@..rban van.”
 • 19. deszkás 2011. február 10. 09:25
  „OKZ63! Csak Hunvaldot ezért megbüntetik JOGGAL mig Lázár úr abbéli nyafogásnak ad hangot hogy szereti a biztonságos autókat és ezt fogadjuk el! Egy középkategóriás KARBANTARTOTT autó se rohad le és biztonságos!!! Egy kamiontól ez se védi meg szeretett pmesterünket. De ha ezt a 40 millás gép lefutja idejét (km ben) akkor milyen lesz a következő? Ha VAN PÉNZ NEM SZÁMIT? Tényleg ennyire gazdagok vagyunk? A vihar szaggatta zászlóról nem is beszélek ami kb 200 000ft ba került amit a tűzoltók szedtek le.”
 • 18. Csonka László 2011. február 10. 09:00
  „17. utazó81 2011.02.10. 08:52 Költői kérdésem ??????? Vásárhelyen addig "cincognak az egerek" ??????? vagy telefonon állandó kapcsolat, hány fele is tud 1x-re koncentrálni ??????? Mert azért, országgyűlésen nyomja a gombot, mi-re + ki-nek ???????”
 • 17. utazó81 2011. február 10. 08:52
  „Lázár Úr! Ha ÖN naponta utazik a fővárosba-az út oda vissza - minimum 4 óra.Mondjuk eltölt ott napi 2 órát.Akkor mint Polgármester ugye nem a 8 órás munkáért járó bért veszi fel?”
 • 16. qrumpli 2011. február 10. 08:35
  „Sirásora van a legnagyobb szükség!”
 • 15. jozko 2011. február 10. 08:07
  „Márpedig polgármesterek kellenek...
  10 polgármesterből 10 ezt ajánlja!”
 • 14. Csonka László 2011. február 10. 07:53
  „Megállapítható tény, "eben-guba", hogy ha "virág kertész" vagy "déli gyümölcs termesztő" van hatalmon, még hogy Dózsa György katonájai, "földművesek" ??? Ahogy néztem sok a doktor, ja és nem, ember gyógyító ??? ! Mind, ahogy a régi öregek hívták: "patvarista" (azaz, ügyvéd-jogász) A "voksolás" után, orvosi kezelésben kell őket részesíteni, diagnózis: AMNÉZIA !!!!!!! (+Ígéret szép szó.......)”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideiglenes térkövekkel borítják a platánok korábbi helyeit

Kockakövekkel borítják a Széchenyi tér korábban kivágott platánfáinak helyeit. A térkő burkolat a tér következő farekonstrukciójáig marad a helyén. Tovább olvasom