Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

A politika kerülte az ópusztaszeri Cúcorkás bált

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton a Cúcorkás bál nyitányaként elégették a telet jelképező figurát, és a konckirály megküzdött a ciberevajdával. Egy politikus sem volt ott az igazgatóváltás utáni első rendezvényen, az új vezető viszont eljött – feleségével együtt, akinek arcát ugyanúgy bekenték korommal, mint a legtöbb hölgyét.
Az új igazgató, Horváth Gábor és felesége is táncolt az olvasókörben. Fotó: Karnok Csaba
Téltemető farsangi mulatságba, Cúcorkás bálba hívta szombatra az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a vendégeit és a médiát – az újságírókat természetesen az elhíresült, lapunkban is megírt igazgatóválasztás utáni levegő is érdekelte. A Cúcorkás bál a régi szegedi felsővárosi és rókusi hagyományokat eleveníti fel – Bálint Sándor tanulmányai szerint. A cúcorka, más néven bubujka, egy csúf személy, jellegzetes farsangi figura, akinek illetlen tetteit a társaságnak „embörséggel" kell elviselnie. A helyszínen hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a meghívóban olvasott „Szeretettel várja Szeren Társaságunk" aláírás kit, kiket takart.

– Szegedi népzenészek, néprajzot tanuló diákok, maroslelei néptáncosok vesznek részt a mulatság lebonyolításában, ez számukra, számunkra nemcsak tanulás, munka, hanem szórakozás is – sorolta Tóth Antal, a park fejkendőt, szoknyát viselő néprajzos munkatársa, akinek azt a buta kérdést is sikerült feltennünk, hogy ugye szándékosan öltözött női ruhába. A park főépületének bejárata előtt összegyűltek az érdeklődők – többen kamerával, fényképezőgéppel. A táncosok által Törőnek nevezett Törőcsik István békebeli vőfélyekre jellemző hangerővel – és rögtönzőkészséggel – hozzáfogott a ceremónia levezényléséhez. A kompánia „keserves énekekkel" ballagott a tópartra, ahol elégették a telet jelképező bábot, előadtak egy profán misét, később összeadtak egy nőnek öltözött férfit és egy férfinak öltözött nőt, a tanyai olvasókör épülete előtt pedig – a genfi konvencióra hivatkozva – nem kakast, hanem cserépedényeket ütöttek agyon husánggal a bekötött szemű önként jelentkezők.

A bált az olvasókörben tartották. Pokróccal a fején mászott a cúcorka, végül a konckirály megküzdött a ciberevajdával, vagyis a húsos ennivalók és a böjti időszakra jellemző ételek megszemélyesítői viaskodtak. A park minden munkatársa a helyén volt, mint egy óramű, működött az egész. A kék munkásöltönyös férfiak által üstben főzött forralt bort, teát asszonyok osztották – ahogy fogyni kezdett a műanyag pohár, azonnal hoztak még.

A kíváncsiskodó vendégek végül majdnem annyian voltak, mint a résztvevők. A kecskeméti Domokos Sándor és Szlovákiából érkezett barátai csak a körkép kedvéért jöttek, nem tudtak a programról – viszont nagyon megörültek neki. Láttunk tipikus hollandnak kinéző külföldit csillogó szemmel videokamerázni, és eljött feleségével együtt az új igazgató, Horváth Gábor is, aki azt mondta, most elsősorban látogatóként van jelen. A menet alatt Törő egy bogrács aljáról vételezve a kormot, a legtöbb hölgy arcát összekente – az igazgató feleségéét is, aki ezt a procedúrát embörséggel viselte. Az olvasókörben végül táncoltak is a dél-alföldi népzenére, mégpedig szépen.

Nyilvánvaló volt, a politikát nem a Cúcorkás bál érdekli a parkban: egy politikus sem jött el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta tegnap a szegedi közgyűlés a város 2007-es költségvetését. A kormánypárti képviselők… Tovább olvasom