Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A pomponlányok Szegeden is tűzbe hozzák a közönséget

A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos kísérőprogramok nélkül. A Pick Szeged Bajnokok Ligája mérkőzésein és a kiemelt bajnoki összecsapásokon gyakran láthat a közönség lézershow-t és füstfelhőket. Az ezerfejű mégis a pomponlányokra gerjed igazán.
A nagyobb tömegeket megmozgató sportesemények manapság már elképzelhetetlenek látványos kísérőprogramok nélkül. A Pick Szeged Bajnokok Ligája mérkőzésein és a kiemelt bajnoki összecsapásokon gyakran láthat a közönség lézershow-t és füstfelhőket. Az ezerfejű mégis a pomponlányokra gerjed igazán: ilyenkor szétveti a hangzavar a csarnokot.

A kosárlabda és az amerikai foci őshazájában, az Egyesült Államokban a pomponlányoknak, vagy ahogy a tengerentúlon nevezik, a cheerleadereknek külön bajnoksága, szépségversenye és magazinja is van. A csapatokba a gimnáziumok és a főiskolák legmenőbb csajai kerülhetnek be. Ezek a lányok nemcsak csinosak, de fontos tornász előéletük és hajlékonyságuk is. Nem jelenthet problémát számukra egy nyújtott testű, oldal-, vagy éppen egy dobott szaltó. A spárgázás és a cigánykerék is az alapképzettségükhöz tartozik. A pomponlányok koreográfiája a tánc, az aerobik és az akrobatika elemeiből áll össze.

Fiúk is lehetnek cheerleaderek

Az amerikai profi pomponcsapatoknál a tánckoreográfia emelésekkel és akrobatikus elemekkel egészül ki. A teamben fiúk is lehetnek: ők az emelők és a dobók, épp úgy, mint az akrobatikus rock and rollban. A cheerleaderek állandó főszereplői a tengerentúli tini filmeknek, így láthattuk őket a Hajrá csajokban, a Cserecsapatban és a Tökös csajban is.

A Pick Szeged marketingese, Rea Attila rengeteg videokazettát nézett rongyosra, hogy meglesse, miként töltik ki a holtidőket egy-egy NBA kosárlabda-mérkőzésen. A szegedi kézilabdacsapat menedzserének az az álma, hogy hasonló látványosságokkal szórakoztassa az újszegedi sportcsarnok közönségét, mint például a Chicago Bulls mérkőzésein, a United Centerben. – A lézershow, a füst és a látványos bevonulás mellett elengedhetetlen, hogy a kisebb szünetekben is szórakoztassuk a nagyérdeműt. Ezért osztunk ki minden mérkőzés előtt szurkolói füzeteket és ezért hívunk pomponlányokat is, akik a szünetben és az időkérések alatt sem hagyják lankadni a közönséget. A marketingszakember elmondta, hogy Németországban a parkettát – a show érdekében – testfestett lányok törlik fel. De mint mondja, Szegeden nem lesz ilyen, mert a sportcsarnok nem egy szexshop.

Az egyik szegedi hip-hop tánciskola csinos lányaiból verbuválódott csapata három éve jár rendszeresen a Pick Szeged mérkőzéseire. A koreográfiájukat nem akárki, a hip-hop világbajnok, Kárpáti Bernadett készíti. – Az egyperces időkéréseknél és a nagyszünetben lépünk fel. A hatvan másodpercben egy hétfős csoporttal, míg a hosszabb etapban egy 18-24 fős formációval futunk ki a parkettre. Az akrobatikával, emelésekkel megspékelt produkcióért odavan a közönség – állítja a táncpedagógus. – Volt egy nadráglevetős, úgynevezett shake-programunk. Ettől gerjedt igazán a publikum – tette még hozzá.

A szólóban országos pontszerző versenyt nyert Terhes Edit is tagja a lánycsapatnak. A húsz éves főiskolás lány beleborzong, amikor háromezer ember őrjöng miattuk. – Sokat edzünk az állóképességünk javítása és az akrobatikus elemek betanulása miatt. Figyelnünk kell az időkérésre, gyorsan kell reagálnunk. Folyamatosan melegen kell tartanunk az izomzatunkat, de az emberek szeretete mindenért kárpótol bennünket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom