Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

A pörköltfőzők ellenálltak az esőnek Kecskésen

Kecskéstelep - Az újságíró élete kockáztatásával szerezte meg a kecskéstelepi a művelődési ház udvarán az egyik kakaspörkpörkölt-főző titkát.

Az asszonyok süteményeiket, uraik pedig a pálinkájukat kínálgatták, szólt a zene, a bográcsok alatt tűz lobogott a szívekben pedig a hevület. Lelkes, összetartó közösség a kecskéstelepi. Idén harmadik alkalommal jöttek össze a helyi művelődési ház udvarán az immár hagyományossá vált kakaspörköltfőző versenyre.

Nógrádi Tibor, a körzet önkormányzati képviselője beszélt a kezdetekről. – Három évvel ezelőtt a gazdaságosság találkozott az igényekkel. Abban az évben a kakast tudtuk legolcsóbban megvásárolni, az volt a legolcsóbb. Ez egy racionális döntés volt – magyarázta a képviselő, aki minden résztvevőnek öt-öt kilogramm kakast biztosított.

A pörköltfőzők ellenálltak az esőnek Kecskésen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szombaton több más racionális döntés is született: többen pálinkát és sört döntöttek. Nagy István, alias Csülök saját pálinkáját kínálta, majd a fotó kedvéért rázott egyet a bográcson. – Felteszem, befűszerezem és a vége jó – ennyit árul el tömören a Csülök féle pörköltről, de aztán hozzátette, a só, bors, köménymag, hagyma mellé fél marék fokhagyma is került.

– Hogy mi a titka? Ha elmondom, meg kell, hogy öljelek – mondta Perecz Norbert. A fiatalember végül mégsem mészárolt le, inkább elárulta, hogy a hagymát egy kis füstölt szalonnán futtatta meg. Ez és a szalonnabőr adott különleges ízt az ételnek. A Csongrád megyei Vadász Klub tagjai is megbolondították a kakaspörköltet. Vaddisznóval. Nem a húsával, hanem csak a zsírjával. Ettől lett egyedi a vadászok főztje.

A pörköltfőzők ellenálltak az esőnek Kecskésen. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A szombati pörköltfőzés lényege nem a versengés volt. Nógrádi képviselő elmondta, mindenki győztes lett: a zsűri tagjai kóstoltak, de eredményt nem hirdettek, hiszen nem a verseny, hanem az együttlét volt a lényeg.
Később sörivő és kakashajtó versenyre várták a jelentkezőket. A műsorvezető nem hagyhatta ki a jól ismert poént: a kakast nem a bográcsból kell kivenni…

Bár délutánra leszakadt az ég, a kecskésiek azt mondták, a rendezvény és a résztvevők ellenálltak az időjárás viszontagságainak és magukat nem zavartatva perdültek táncra az esőben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: határozott kiállás szükséges

Sajtótájékoztatón beszélt Szegeden az európai parlamenti választások tétjéről Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP európai parlamenti listavezetője. Tovább olvasom